27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yerli yazılımla enerji santralleri daha verimli çalışacak

Kontek Otomasyon Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir:
"Hem mühendislik, tedarik ve kurulum şirketlerinin hem de sektörün dönüşümü, bu yıl daha fazla dijitalizasyon, ileri otomasyon becerileri, yazılım ve yapay zeka çerçevesinde gerçekleşiyor"
"Biz de geliştirdiğimiz ve Türkiye'de ilk olan yazılımımızla dünyaya açılarak santrallerin daha verimli çalışmasını sağlayacağız"

Kontek Otomasyon Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Tolga Murat Özdemir, geliÅŸtirdikleri yerli iki yazılımla yenilenebilir enerji santrallerinde verimlilik çözümleri ve dijitalleÅŸmeye odaklanacaklarını belirterek, “Yenilenebilir enerji sektörü artık tamamen dijitalleÅŸmeye ve yapay zeka temelli akıllı uygulamalara kayıyor. Biz de geliÅŸtirdiÄŸimiz ve Türkiye’de ilk olan yazılımımızla, dünyaya açılarak santrallerin daha verimli çalışmasını saÄŸlayacağız.” dedi. 

Kontek Otomasyonun kuruluÅŸunun 25. yılında Konar Enerji ile birleÅŸmesi vesilesiyle düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Özdemir, yenilenebilir enerji ve dijital çözümleri bir araya getiren güçlü bir firma olmak amacıyla birleÅŸme kararı aldıklarını dile getirdi. 

Özdemir, 2020 itibarıyla yeniden yapılanmalarını dijitalizasyon üzerine kurduklarını ifade ederek, LOGGMA yazılımla birlikte “Solarify” ve “Enerify” olmak üzere iki yeni dijital platform geliÅŸtirdiklerini kaydetti. 

Özdemir, platformların içeriÄŸi hakkında ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı:

“Solarify, yapay zeka ve akıllı sistemlerle, güneÅŸ enerjisi santrallerinde anında arıza tespitini yaparak santralin daha fazla üretim yapmasını saÄŸlayacak bir performans, analiz ve iÅŸletme bakım yönetim platformu. Enerify ise yapay zeka algoritmaları ile harmanlandı ve endüstriyel ve ticari tesislerde elektrik enerjisinin her anlamda tüketimini optimize edecek, yatırımcıya tavsiyelerde bulunarak tasarruf etmesini saÄŸlayacak bir dijital platform. Hem mühendislik, tedarik ve kurulum (EPC) ÅŸirketlerinin hem de sektörün dönüÅŸümü bu yıl daha fazla dijitalizasyon, ileri otomasyon becerileri, yazılım ve yapay zeka çerçevesinde gerçekleÅŸiyor. Biz de geliÅŸtirdiÄŸimiz ve Türkiye’de ilk olan yazılımımızla, dünyaya açılarak santrallerin daha verimli çalışmasını saÄŸlayacağız. Böylece bir yandan müÅŸterilerimize en yüksek verimliliÄŸi ve yatırım geri dönüÅŸünü saÄŸlarken bir yandan da çevreye maksimum oranda duyarlı teknolojilerin kullanımını ve geliÅŸtirilmesini artırmayı hedefliyoruz.” 

Yatırımcı, kira öder gibi santral sahibi olacak 

Åžirketin yeni yapılanması kapsamında “yap-iÅŸlet-devret” modeli olarak planladıkları solar kiralama yöntemiyle yeni santral yatırımları gerçekleÅŸtireceklerini kaydeden Özdemir, bu modeli ÅŸöyle anlattı:

“Solar lease, bir güneÅŸ enerjisi santralinin tüm aÅŸamalarının yönetildiÄŸi ve yatırımcının kiracı gibi ödeme yaparak santral sahibi olduÄŸu bir sistem. Solar lease modeli, teknik bir sorun ile karşılaşılmayacağını belgeleyen uzun vadeli bir performans sözleÅŸmesi ile hayata geçiriliyor. Bu modeli uygulayan firma, güneÅŸ enerjisi santralinin tüm aÅŸamalarını yönetiyor ve tesis elektrik üretene kadar yatırımcı bir kira bedeli ödüyor. Solar lease sözleÅŸmesi bitiminde ise yatırımcı tesisin sahibi oluyor. Bu yöntemi ilk olarak bu yıl itibarıyla Ä°spanya ve Hollanda’da uygulamayı planlıyoruz.”

“Öncelik verimlilik olmalı”

Özdemir, hayata geçirecekleri tüm projelerde enerjinin verimli kullanımını amaçladıklarını belirterek, Türkiye’de özellikle sanayide kullanılan asenkron motorlarda verimlilik potansiyelinin çok yüksek olduÄŸunu söyledi. 

Türkiye’nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 60’ının sanayide kullanıldığını aktaran Özdemir, “Sanayi tüketiminin yaklaşık yüzde 60’ı da bu motorlarda gerçekleÅŸiyor. Asenkron motorların daha verimli hale gelmesiyle, yüzde 20’ye varan tasarruf saÄŸlanabilir.” dedi. 

Özdemir, bu kapsamda Ä°zmir’de demir çelik alanındaki bir tesiste yaptıkları enerji tasarrufu projesinde büyük bir baÅŸarı saÄŸlandığını ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:

“Bu proje 2 milyon dolara mal oldu. SaÄŸlanan enerji tasarrufu ise yıllık 8 bin 500 evin ihtiyacını karşılayabilecek miktardı. Bu kadar evin yıllık enerji ihtiyacını karşılamak için 20 megavat kapasiteli güneÅŸ enerjisi yatırımı yapılması gerekir ki bu da yaklaşık 20 milyon dolar maliyet anlamına geliyor. Fakat çok daha düÅŸük maliyetli bir verimlilik yatırımıyla tasarruf saÄŸlayarak iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadeleye de katkıda bulunuluyor. Bu yüzden, öncelik her zaman kaynakların verimli kullanılmasında olmalı.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yoksulluk sınırı 3 bin 408 lira 93 kuruş oldu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.