27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“YönetmeliÄŸe karşı her türlü yasal yoldan haklarımızı arayacağız”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi "Doğayı ve tarımı yok eden madenciliği değil, üreten zeytinliklerimizi koruyalım" başlığı altında basın açıklaması gerçekleştirdi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Åžubesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete ‘de yayınlanan “Maden YönetmeliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile maden sahalarına denk gelen zeytinlik alanların madencilik faaliyetinin yapılabilmesi için taşınması ya da zeytin aÄŸaçlarının kesilmesine yönelik karşı görüşlerini kamuoyuna açıklayacağı basın toplantısı gerçekleÅŸtirdi.

Gerçekleştirilen açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz ve DEVA Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Mine Rana Kahramanoğlu katıldı.

Ziraat Mühendisleri Odası ve metne imza atan paydaÅŸlar adına açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Dr. Fevzi Çakmak’ın konuÅŸmasından satır baÅŸları;

Zeytinliklerimizin madencilik, enerji, petrol ve doğalgaz arama, jeotermal tesisler, sanayi, turizm ve imar amaçlı talanına yönelik girişimler, geçmişten günümüze gündemden düşmüyor. Anayasa ve yasalardaki koruyucu hükümlere rağmen, 2002 yılından beri sürekli gündeme gelen mevzuat değişiklikleri, doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerin toplumsal ve hukuk mücadelesi ile defalarca yargı tarafından durduruldu.

En son, 2017 tarihli Maden YönetmeliÄŸi’nin 115. maddesine, 1 Mart 2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan deÄŸiÅŸiklikle eklenen fıkra, zeytinliklerimizin ölüm fermanıdır.

Anayasal Hukuk Devletinde “Normlar HiyerarÅŸisi’ne göre; Yasalar Anayasaya, Yönetmelikler ise Yasalara aykırı düzenlenemez.

Anayasa’nın 44. ve 45. maddeleri; tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim alanlarının korunmasını düzenlemektedir.

1939 tarihli Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun; zeytinliklerin korunmasını ve geliştirilmesini düzenlemektedir. Zeytinlik alanların daraltılamayacağını belirten Yasaya göre; zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilemez.

2005 tarihli 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu; toprağın korunması, geliştirilmesi, tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını düzenlemektedir. Yasa; zeytinlik gibi Dikili ve Özel Ürün arazilerimizi de korumaktadır.

2017 tarihli Maden Yönetmeliği zaten gerekli istisnaları madencilik lehine vermişken, 1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile Marmara , Ege, Akdeniz Bölgeleri ve  ülkemizin her yerindeki zeytinliklerimizin talanına, normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde yeni bir yasal kılıf hazırlanmaktadır.

Yönetmelik değişikliği ile; Tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez.

DeÄŸiÅŸiklikte yer alan “kamu yararı” kavramı geçmiÅŸteki olumsuz uygulamalar ortada iken, zeytinliklerin geleceÄŸi adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez.

Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında işlevsizdir ve kabul edilemez.

Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi zeytinlikleri koÅŸulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın doÄŸayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez.

Biz, aşağıda imzası bulunan kurum ve kuruluşlar olarak; bir yandan kamuoyunu doğru bilgilendirerek, ülke düzeyinde toplumsal mücadelemizi sürdüreceğiz. Diğer yandan eş zamanlı olarak yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan haklarımızı arayacağız.

Yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinler için de hukuki süreci işleteceğiz.

Açıklanan basın metnine imza atan sivil toplum kuruluşları;

ARTVİN KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ (AS DER)

BURSA ARTVIN ÇEVRE PLATFORMU BURSA DİŞ HEKİMLERİ ODASI

BURSA ECZACI ODASI BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

BURSA SU KOLLEKTIFI BURSA TABÄ°P ODASI

BURSA VETERÄ°NER HEKÄ°MLER ODASI

BURSA ZÄ°RAAT ODALARI

İZNİK ÇEVRE VE YAŞAM PLATFORMU

KESK TARIM ORKAM-SEN TMMOB ÇEVRE MÜHENDISLERI ODASI BURSA ŞUBESİ

TMMOB ELEKTRÄ°K MÃœHENDÄ°SLERI ODASI BURSA ÅžUBESÄ° TMMOB GIDA MÃœHENDÄ°SLERÄ° ODASI BURSA ÅžUBESÄ°

TMMOB İÇ MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBESİ TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERI ODASI BURSA ŞUBESİ

TMMOB MAKÄ°NE MÃœHENDÄ°SLERI ODASI BURSA ÅžUBESÄ°

TMMOB METEOROLOJI MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA IL TEMSİLCİLİĞİ

TMMOB MIMARLAR ODASI BURSA ÅžUBESÄ°

TMMOB PEYZAJ MIMARLARI ODASI BURSA ÅžUBESÄ° TMMOB ÅžEHÄ°R PLANCILARI ODASI BURSA ÅžUBESÄ°

TMMOB TEKSTÄ°L MÃœHENDÄ°SLERÄ° ODASI BURSA ÅžUBESÄ°

TMMOB ZIRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ BURSA TEMSİLCİLİĞİ

TÜRKİYE TABIATI KORUMA DERNEĞİ AYVALIK TEMSİLCİLİĞİ

TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ

YENİŞEHİR ÇEVRE PLATFORMU

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bursa’da hurda deposunda patlama

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.