26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Yüzde 5-10 küçülme deÄŸil, inÅŸallah pozitif bir büyüme ile bu yılı kapatacağız”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Covid-19 krizine rağmen, yüzde 5-10 küçülme değil, inşallah pozitif bir büyüme ile bu yılı kapatacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bundan soraki sürece yönelik sosyal destek ve ihtiyaç, finansman ve kredi, konut ile turizm ve seyahat sektörlerini destekleyen paketlere iliÅŸkin çalıştıklarını açıkladı.

Albayrak, TRT Haber yayınında gazetecilerin gündeme iliÅŸkin sorularını yanıtladı.

Bugün açılışı yapılan Demokrasi ve Özgürlük Adası’yla tarihi bir güne tanıklık edildiÄŸini aktaran Albayrak, “Darbeler tarihini, darbe kültürünü birinci dereceden yaÅŸamış ailenin bireyi olarak bizim için anlamlıydı. Ben maddi ve manevi olarak çok etkilendim, babasını darbeye vermiÅŸ, hapislere göndermiÅŸ evlat olarak, bizim de çok farklı anılarımız canlanmadı deÄŸil. Ä°nÅŸallah ülkemiz için daha güzel günler önümüzde yakın. Bu yatırımın hayata geçmesiyle tüm Türkiye’den yeni nesil, gençler adaya yoÄŸun ziyaret gerçekleÅŸtirecek ve ülkenin gerçek tarihini dokunarak yaÅŸayacak. Türkiye, 60 senede büyük acılar yaÅŸadı. Her birinden dersler çıkararak demokrasi ve özgürlük konseptini yaÅŸayarak geçirecek. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarının mutlaka bir kere gidip görmesi lazım.” dedi. 

Türkiye’de 1950’den sonra serbest seçimle bir daha iktidara gelememiÅŸ bir siyasi hareket olduÄŸunu belirten Albayrak, “Bu siyasi hareket, o gün bugündür iktidarda olan yapıların tamamını aynı dille tehdit ediyor. CHP, 1950’den sonraki süreçte serbest seçimle iktidara gelemediÄŸi için hep iki ÅŸey söylemiÅŸ: ‘Bu hükümet gayrimeÅŸru ve erken seçim’. Menderes’ten Özal’a hep aynı hikaye. Amaç ne, hiçbir ÅŸey yapmamak ve farklı güçlerle tehdit etmek. Farklı iliÅŸkilerle Türkiye’yi büyük hedefleriden alıkoymak için hep birileriyle iÅŸbirliÄŸi içinde olmak. Ama bu ülkede bu millet özgür iradesiyle bu yetkiyi vermedi.” ifadesini kullandı. 

“Bu süreç de geçecek”

Kovid-19 salgınının, yeni ekonomi politikaları noktasında il ziyaretlerinin yapıldığı ve deÄŸiÅŸim sürecinin baÅŸladığı döneme denk geldiÄŸine iÅŸaret eden Albayrak, bu süreçte, iÅŸ dünyasından, esnafa, KOBÄ°’lere ve tüketicilere kadar tüm kesimleri kapsayan önemli bir paket açıkladıklarını anımsattı.

Albayrak, vergi ertelemelerinden, likidite ihtiyaçlarının karşılanmasına ve iÅŸsizliÄŸin yasaklanmasından, kısa çalışma ödeneÄŸiyle iÅŸverenin desteklenmesine kadar attıkları adımlara dikkati çekerken, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Hakikaten, 260 milyar lirayı geçen ve çarpan etkisiyle 600 milyara yakın, 260 milyar lira etkisiyle gayri safi mili hasılanın yüzde 5’i, çarpan etkisiyle bakınca gayri safi milli hasılanın yüzde 10-11’i oranında olan önemli bir paket. Hazirandan itibaren normalleÅŸmenin tüm dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de baÅŸlayacağı süreç. Haziran ve temmuzla birlikte ihracatta, ticarette, turizmde, iç piyasa ve iç tüketim noktasında hareketlenmenin yavaÅŸ yavaÅŸ baÅŸlayacağı döneme giriyoruz. Bununla ilgili tüm paydaÅŸlarla yoÄŸun iletiÅŸim kurup, taleplerin yoÄŸun ÅŸekilde deÄŸerlendiriyoruz. CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nin hızlı reaksiyon gösterme refleksinin de avantajıyla çok hızlı ÅŸeklide sahada normalleÅŸme sürecinin ekonomik adımlarını, hazırladığımız adımları adım adım atarak bu süreci dinamik ÅŸekilde yürüteceÄŸiz. Bu süreç de geçecek.”

Büyüme beklentilerine iliÅŸkin de deÄŸerlendirmede bulunan Albayrak, “Türkiye, dünyaya kıyasla büyümeden tutun iÅŸsizliÄŸe kadar bir çok alanda etkilenen ülkeler içinde en az etkilenen, pozitif ayrışan ülke olacak. Birinci çeyrekte dünyada birçok ülke ciddi küçülme yaÅŸadı, Türkiye, bu anlamda birinci çeyrekte pozitif. Ä°kinci çeyreÄŸe bakacağız. Dünya, birçok ülke ciddi daralma yaÅŸayacak, Türkiye onlara kıyasla daha az etkilenecek, negatif olsa da daha az etkileneceÄŸi süreç olacak. Nisan ayında herkes evinde oturdu, kimse üretip tüketmedi. Ä°nÅŸallah hazirandan itibaren toparladığımız süreçte, normalleÅŸme süreci daha iyi olacak. Yılın kalan iki çeyreÄŸinde, yılın ikinci yarısında bu manada da Türkiye’nin pozitif ayrılacağı 2020 yılını öngörüyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, bu kriz olmadan önce ilk çeyrek büyüme tahminlerinin iyi gittiÄŸine iÅŸaret ederek, “Bu krizin etkileri büyüdükçe yüzde 5 ve üzeri büyüme tahminlerimizi ikinci ve üçüncü çeyrek süreçlerinde revize etme noktasındayız. Çok bilen ama çok yanılan otoritelerin söylediÄŸinin aksine, hepsi ‘Türkiye yüzde 5-6-7-8-10 küçülecek’ diyor, bu kriz olmasaydı yüzde 5’i tutturacağımız yıl olacaktı. Ama bu krize raÄŸmen, yüzde 5, yüzde 8, yüzde 10 küçülme deÄŸil, inÅŸallah pozitif büyümeyle bu yılı kapatacağımız yıl olması için çok büyük çaba sarfediyoruz. Bu çerçevede 2020’yi kapatacağımız yıl olacak.” diye konuÅŸtu.

ABD ve AB ile karşılaÅŸtırınca Kovid-19’a karşı alınan ekonomik ve sosyal önlemlerin Türkiye ekonomisinin ne kadar büyük olduÄŸunu ortaya koyduÄŸunu aktaran Albayrak, pek çok ülke parası olmayanları ölüme terk ederken, Türkiye’nin hiçbir vatandaşını tedavisiz bırakmadığını anlattı. Albayrak, saÄŸlık sektörü ve finansal sistemi güçlü olan Türkiye’nin bu süreçten daha güçlü çıkacak nadir ülkelerden birisi olacağını söyledi. 

Yeni destek paketleri

Albayrak, Ä°ÅŸ’e Devam kredisine 200 binden fazla iÅŸletmenin baÅŸvurduÄŸunu ve 180 binden fazla iÅŸletmeye bu kredinin verildiÄŸini belirtirken, “BüyüklüÄŸü 150 milyar lirayı buldu, yüzde 97’si KOBÄ°. Yani esas ihtiyacı olan. 7 milyona yakın bireysel ihtiyaç kredisi tahsis edildi. Yüzde 85’in üzerinde baÅŸvuru kabul oranı var. Ä°lk günden beri ÅŸeffaf ÅŸekilde bu noktaya getirdik.” ifadelerini kullandı.

Yeni bir destek paketi olup olmayacağına yönelik soru üzerine ise Albayrak, ÅŸunları kaydetti:

“Åžimdi bundan sonraki süreçte, normalleÅŸme süreci, iktisadi faaliyetin devamı noktasında hızlı adımlarla iç piyasa, iç talebin hızlı ÅŸekilde normalleÅŸmesi, bunun içerisinde sosyal ihtiyaç destek paketleri olacak, finansman kredi destek paketleri olacak. Bunun içerisinde konut anlamında ülke tarihinin en uygun maliyetli, uzun vadeli, ödemesiz farklı paketlerimiz olacak. Bunun yanında turizm, seyahat anlamında sektörlerimizi desteklemeye yönelik paketlerimiz olacak. Farklı talepler oluyor, vergi, öteleme, kısmi çalışma gibi talepler oluyor. Bunlara çalışıyoruz. Bunlarla ilgili bazı adımlarımız olacak, bunları Meclis süreciyle iliÅŸkilendirerek adımlarımız olacak. Bu dinamik süreci hızlı ÅŸeklide yönetmemiz lazım.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Demokrasi ve Özgürlükler Adası Açıldı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.