19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

38 ilde ‘Miras’ Operasyonu

Kaçak kazılarda bulunan tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine gönderip satılmasını sağlayarak haksız kazanç elde eden suç grubuna yönelik operasyonda 143 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Kaçak kazılarda bulunan tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine gönderip satılmasını saÄŸlayarak haksız kazanç elde eden suç grubuna yönelik, Konya merkezli 38 ilde gerçekleÅŸtirilen Miras Operasyonu’nda 143 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ekipleri, kaçak kazılarla buldukları tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine gönderen suç grubuna yönelik operasyon başlattı.

Konya Seydişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında söz konusu suç grubu üyeleri 1 yıl boyunca takip edildi. KOM ekiplerince sabah saatlerinde 38 ilde önceden belirlenen adreslere Miras Operasyonu düzenlendi.

Hakkında gözaltı kararı verilen 143 şüphelinin yakalanmasına çalışılıyor.

Dört grup halinde çalışmışlar

KOM ekiplerinin çalışması sonucu suç grubunun tarihi eser kaçakçılığını nasıl yaptığının ayrıntıları da belirlendi.

Grubun Türkiye’nin farklı bölgelerindeki sit alanları ve höyüklerde tarihi eser bulmak amacıyla yasa dışı kazı yapan “kaçak kazıcıların” gün yüzüne çıkardığı tarihi eserlerin, söz konusu suç grubu adına faaliyet gösteren ve “toplayıcı” olarak nitelendirilen kiÅŸilerce alındığı tespit edildi.

Eserlerin, grubun elebaşı konumunda bulunan ve “pazarlamacı” olarak tabir edilen şüpheli tarafından yurt dışındaki müzayede evlerine “kuryeler” aracılığıyla gönderilerek satıldığı, suç gelirlerinin ise sisteme dahil olan kiÅŸilere paylaÅŸtırıldığı ortaya çıkartıldı.

Kurye ele verdi

Suç grubu içerisinde “kurye” konumunda bulunan tır ÅŸoförü, 1736 tarihi eseri Avusturya üzerinden Ä°ngiltere’deki bir müzayede evine kargo yoluyla göndermek isterken yakalandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan incelemede, ele geçirilen tarihi eserlerin büyük kısmının Anadolu kökenli Türkiye’ye ait eserler olduÄŸu belirlendi.

DiÄŸer taraftan şüphelilerin banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucu Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren 6 farklı müzayede evi ve bazı kiÅŸiler tarafından suç grubunun lideri konumundaki “pazarlamacı” olarak tabir edilen kiÅŸiye yüklü miktarda döviz cinsinden para gönderildiÄŸi ve bu paranın suç grubu üyeleri ile bu gruba menfaat saÄŸlayanlar arasında paylaÅŸtırıldığı belirlendi.

Bizans dönemine ait mührün İsviçre’de satışı engellendi

Operasyon kapsamında ayrıca Türkiye’den kaçırılan Bizans dönemine ait imparatorluk mührünün Ä°sviçre’de faaliyet gösteren bir müzayede evinde 28 bin Ä°sviçre Frangı ile açık artırmada satışa sunulduÄŸunun tespit edilmesi üzerine devreye girilerek mührün satışı durduruldu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gayrimenkul işlemlerinde yeni dönem

HIZLI YORUM YAP