23 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

DIŞ TİCARETTE DOĞRU ADRES BGM

Bursa Gümrük Müşavirliği A.Ş., gümrük idareleri ile olan anlaşmazlıkların itiraz ve dava süreçleri dahil firmaların muhatap oldukları adli ve idari kovuşturmalarda danışmanlık desteği sağlıyor.

Gümrük kanununa göre vergi farkı oluşturan usulsüzlüklerde ağır para cezaları, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre ise hürriyeti bağlayıcı cezalar ve ağır para cezaları gibi çeşitli yaptırımlar bulunuyor.

Bu noktada firmaların herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmaması için Bursa Gümrük Müşavirliği A.Ş, (BGM) soruşturma danışmanlığı, inceleme ve soruşturmaya taraf olmuş gerçek ve tüzel kişilere süreç yönetimi ve savunma hizmetlerini sunuyor.

İŞTE BGM TARAFINDAN VERİLEN HİZMETLER;

* TARİFE FARKLILIKLARI

Tarife farklılıklarında eşyanın ithali ya da ihracı ile ilgili bir kısıtlama olup olmadığına bakılır. Kısıtlamanın niteliğine göre 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ya da 5607 sayılı kanun hükümleri tatbik edilir.

Eşya izne tabi olup izin alınamazsa gümrüklenmiş değerinin iki katı para cezası uygulanır.

Tespit edilen tarifede vergi yüksek ise gümrük vergilerinin üç katı para cezası uygulanır.

* SATIŞTAKİ ISKONTOLAR

İskonto eşyanın Gümrük kıymeti ile ilgilidir. Uygulamada ıskontolar yurt dışı gidere eklenerek gümrük kıymetine dahil edilir.

İskonto gümrük kıymetine ilave edilmediği taktirde vergi farkının üç katı para cezası uygulanır.

* MENŞE UYGULAMALARI

Eşyanın menşei ekonomik kimliği olup eşyanın ithalatı sırasında gümrük vergilerinin hesaplanması, ticaret politikası önlemlerinin uygulanması bakımından son derece önemlidir.

Hatalı menşe beyanı sonucu vergi farkının üç katı para cezası uygulanır.

* KDV MATRAHINA GİREN UNSURLARDA İHTİLAFLAR

İthalat işlemleri sonrası denetimlerde en çok değinilen konu olup firmanın muhasebe kayıtlarının eşyanın ithal edildiği beyanname tarihine kadar yapılan giderlerde titizlikle tutulmasını gerektirir.

Yanlış matrah beyanı sonucu KDV farkının üç katı para cezası uygulanır.

* KDV ORANINA İLİŞKİN İHTİLAFLAR

KDV oranı ithalat işlemlerinde çok önemli olup ilgili Bakanlar Kurulu kararı gereği; muaf , % 1 , % 8 ve % 18 olarak uygulanmaktadır.

Oran beyanında yapılan hatalarda fark KDV’nin üç katı para cezası uygulanır.

* DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HÜKÜMLERİNİN İHLAL EDİLMESİ

Vergi ve resimleri teminata bağlanarak getirilen eşyayı verilen süre içinde rejimin gerektirdiği şekilde muhafaza etmemek durumunda 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ya da 5607 sayılı kanun tatbik edilir.

Eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı para cezası uygulanır.

* İTHALİ LİSANSA, ŞARTA, İZNE TABİ EŞYANIN BEYANI

Lisans ve izin uygulamaları eşyanın tarifesine göre belirlenir. Tarife tespitinin doğru yapılması ve varsa gerekli lisans ve izinlerin ithalat ya da ihracat öncesinde alınması son derece önemlidir.

İzne tabi eşya olduğu tespit edilen eşya için izin alınamaması durumunda gümrüklenmiş değerinin iki katı para cezası uygulanır.

* BELİRGİN ŞEKİLDE FARKLI CİNSTE EŞYA TESPİTİ

Eşyanın transit ya da antrepo aşamasında beyan edilenden belirgin şekilde farklı cinste olduğunun tespit edilmesi durumunda Gümrük Kanunu 235 – 236. Hükümleri uygulanır.

* ANTREPODA EKSİKLİK/FAZLALIK ÇIKMASI

Noksan olan eşyanın gümrük vergilerinin yanı sıra gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir. Fazla çıkan eşya tasfiyeye tabi tutulmasının yanı sıra, fazla çıkan eşyaya ithalat veya ihracat vergileri tutarı kadar para cezası alınır.

* MUAFİYET DÜZENLEMELERİ İLE İLGİLİ

Gümrük mevzuatında muafiyet düzenlemeleri eşyaya uygulanacak rejimin belirlenmesi açısından son derece önemlidir.

* ÖZET BEYANA KONU EŞYANIN NOKSAN VEYA FAZLA ÇIKMASI

Bu durumda takibata gidilir. Takibatın sonucuna göre Gümrük Kanunu 237. Madde hükümleri uygulanır.

* GÜMRÜK MEVZUATINA AYKIRI İŞLEM YAPILMASI

Gümrük mevzuatına aykırı işlem yapmak Kaçakçılık Kanunu ve Gümrük Kanunu hükümleri başta olmak üzere ilgili Kanun hükümlerine göre cezai müeyyidelerin uygulanmasını gerektirir.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Pazarkule Sınır Kapısı’nda peron sayısı artıyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.