05 Mayıs 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın tüm ABD çelik ve alüminyum ithalatına uyguladığı gümrük vergilerini artırma kararı yürürlüğe girdi. Trump’ın Amerikan çelik ve alüminyum üreticilerini koruma hamlesi küresel gümrük vergilerini yüzde 25’e çıkarıyor. Bunun Türkiye için artı ve eksileri bulunuyor.
Eşit şartlarda rekabet Türkiye’deki sektör temsilcileri ABD’nin halihazırda Türkiye’ye uyguladığı yüzde 25’lik vergiyi diğer ülkelere de getirmesinin Türkiye’nin lehine olabileceğini söylüyor.
Zira son karar diğer ülkelerle eşit rekabet ortamı yaratacağından Türk çelik ihracatçılarına fayda sağlayabilir. Çünkü Kanada, Meksika, Brezilya ve diğer ülkelerin sahip olduğu muafiyet ortadan kalkacak.
Nitekim Türkiye’nin ABD’ye yaptığı çelik ihracatı, 2018’den bu yana yüzde 25 vergiye tabi.
Bazı sektör temsilcileri ise avantaj sağlanmayacağını söylüyor. Çünkü ürettiğimiz ürünler ve bizden istenin standartların farklı olduğunu belirtiyorlar.
Emtia analiz ve işlem şirketi Argus Media, bundan sonra Türkiye’nin özellikle soğuk haddelenmiş ve galvanizli rulo satışlarında artış yaşanabileceğini belirtiyor.
Diğer yandan ABD pazarına girmekte bundan sonra girmekte zorlanacak olan büyük miktarda çeliğin alternatif pazarlara yönelmesi Türkiye için sıkıntı yaratabilir.
Arabian Gulf Business Insight’a konuşan İngiltere çelik piyasası analiz şirketi MEPS International’ın fiyat analizi başkanı Kaye Ayub, “Bu yeni tarifelerle birlikte, önemli miktarda çelik alternatif müşteri arayışına girecek” dedi.
Ayub, “İhracatın ABD’den diğer pazarlara yönlendirilmesiyle Türkiye ve Ortadoğu’daki tedarikçiler kendilerini Asya’daki, özellikle de Çin’deki üreticilerle rekabet ederken bulacaklar ve bölgedeki rekabet artacak” şeklinde konuştu.
Türkiye ve Ortadoğu, 2024 yılında ABD’ye yaklaşık 900 bin ton çelik ihraç etti.
Londra merkezli emtia araştırma şirketi CRU Group’un çelik baş analisti Matthew Watkins, de Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri için Çin ve AB’nin öneminin artacağını, bunun bölgede rekabet yaratacağını söylüyor.
Bir diğer risk de bazı ülkelerin Türkiye’ye yönelmesi. Argus’un analizine göre Kanada, Meksika ve Brezilya lojistik olarak Türkiye’ye yönelmekte sıkıntı yaşayabilir. Fakat ABD ile önemli miktarda çelik ticareti olan Güney Kore, Vietnam ve Japonya, bu yıl Türkiye’ye bir ikame pazar olarak bakabilir.
İhracat geçen yıl 59 fasılda artış gösterdi
Özgür Özel’e saldıran saldırganın gözaltı süresi uzatıldı
Özgür Özel: CHP provokasyonla susturulamaz
Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Yeni Binasında
Yurt dışı sitelerden alışveriş yapanlar dikkat!
UİB’ten nisanda 3,2 milyar dolarlık ihracat
Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri başladı
Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti
Merkez’in rezervleri geriledi
Yunanistan’dan, Türkiye ile gerilimi tırmandıracak adım
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerji ve madencilikte şeytanın bacağını kırdık
Özgür Özel’e saldıran saldırganın gözaltı süresi uzatıldı
Özgür Özel: CHP provokasyonla susturulamaz
Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Yeni Binasında
Yurt dışı sitelerden alışveriş yapanlar dikkat!
UİB’ten nisanda 3,2 milyar dolarlık ihracat
Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri başladı
Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti
Merkez’in rezervleri geriledi
Yunanistan’dan, Türkiye ile gerilimi tırmandıracak adım
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerji ve madencilikte şeytanın bacağını kırdık