25 Mayıs 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
ABD’de çeÅŸitli alım-satım platformlarında örgütlenen küçük yatırımcıların, hedge fonların açığa satış yaptıkları deÄŸeri düÅŸük hisselere yüklü miktarlarda yatırım yaparak fiyatın aşırı yükselmesine neden olması sonrası alım-satım platformları, borsalara iliÅŸkin düzenlemeler ve açığa satış iÅŸlemlerine yönelik tartışmalar gündemin odağına yerleÅŸti.
GameStop’un hisseleri son iki haftada yüzde 1.000’in üzerinde deÄŸer kazanırken, son dönemde ilgi görmeyen telefon üreticileri Nokia ve BlackBerry ile sinema zinciri AMC’nin hisselerinde de kayda deÄŸer artış yaÅŸanmıştı.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) piyasadaki olaÄŸan dışı hareketliliÄŸi izlediklerini bildirirken, hisse senetleri alım satımı yapılan platformlardan Robinhood ve Interactive Brokers, GameStop ve benzer ÅŸirketlerin hisselerinde yeni pozisyon alınmasına sınırlamalar getirdi. Söz konusu kısıtlamanın ardından GameStop’ın hisseleri yüzde 50’ye yakın deÄŸer kaybederken, New York borsası önünde bir grup yatırımcı protesto gösterisi gerçekleÅŸtirdi.
Açığa satış iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtiren büyük fonların bazı hisselerde sıkıştırılarak zor durumda kalabileceÄŸinin görülmesi, son günlerde pay piyasalarında baskıya neden olurken, düzenleyicilerin dün olaya müdahale etmesi New York borsasının ÅŸimdilik rahatlamasını saÄŸlasa da konunun uzun süre daha gündemde kalması bekleniyor.
Öte yandan ABD Senatosu ÇoÄŸunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, ekonomik destek paketi için gelecek hafta çalışmalara baÅŸlayacaklarını bildirmesi ve açıklanan verilere göre ABD ekonomisinin, 2020’nin dördüncü çeyreÄŸinde piyasa beklentileriyle paralel yüzde 4 büyümesi sonrası pay piyasalarında dün alıcılı bir seyir izlendi.
Dow Jones endeksi yüzde 0,99, S&P 500 endeksi yüzde 0,98 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,50 deÄŸer kazandı.
Avrupa borsalarında, Kovid-19 salgınında artan vakalar, aşılamadaki tedarik sorunları ve salgının ekonomiye etkileri konusundaki endiÅŸelere raÄŸmen bir önceki günkü sert düÅŸüÅŸün ardından gelen tepki alımlarıyla İngiltere hariç pozitif bir seyir izlendi.
Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,33, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,17 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,93 deÄŸer kazanırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,63 geriledi.
Bugün Asya borsalarında satıcılı bir seyir izleniyor. Japonya’da açıklanan sanayi üretimi geçen ay yüzde 1,6 ile beklentilerden fazla gerilerken, konut baÅŸlangıçları ise yüzde 9 ile çok sert düÅŸtü. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi 1,8, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,7 ve Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,7 deÄŸer kaybetti.
Yurt içinde, dün 1.431,32 puanla 50 günlük hareketli ortalamasına kadar gerileyen BIST 100 endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası BaÅŸkanı Naci AÄŸbal’ın açıklamaları sonrası etkisini artıran alımlarla yükseliÅŸe geçti ve günü bir önceki kapanışa göre yüzde 2,13 artışla 1.498,32 puandan tamamladı.
AÄŸbal’ın enflasyonda yüzde 5’lik hedefe ulaÅŸana kadar ihtiyatlı para politikası duruÅŸunun korunacağı ve gerekirse ek sıkılaÅŸtırma yapılacağını vurgulaması sonrası yüzde 1,1 deÄŸer kaybeden dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,6 artışla 7,3790 seviyesinde iÅŸlem görüyor.
Analistler, Asya’da Çin kaynaklı likidite sıkışıklığının arttığını, bunun da pay piyasalarını negatif etkilediÄŸini belirterek, bugün yurt içinde dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD’de kiÅŸisel gelirler ve harcamalar ile Almanya’da büyüme baÅŸta olmak üzere veri gündeminin takip edileceÄŸini kaydetti.
AA
İDO ve BUDO’dan sefer iptalleri
Türkiye’nin günlük ihracatı 2,4 milyar doları aştı
Özgür Özel, yeniden CHP TBMM Grup Başkanı seçildi
İcra memurları CHP Genel Merkez’de
KılıçdaroÄŸlu’ndan ilk adım: Üç avukatı azletti
CHP, ‘mutlak butlan’ kararının ardından YSK’ya baÅŸvurdu
YÖK’ten kapatılan Bilgi Üniversitesi ile ilgili açıklama
Dış ticaret açığı nisanda 8,5 milyar dolar
CHP’de mutlak butlan kararı; KılıçdaroÄŸlu göreve iade edilecek
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: Onur Tuna, Feyza Civelek ve Mabel Matiz gözaltında
Mehmet Akif Ersoy hakkında 286 yıla kadar hapis talebi
Türkiye’nin günlük ihracatı 2,4 milyar doları aştı
Özgür Özel, yeniden CHP TBMM Grup Başkanı seçildi
İcra memurları CHP Genel Merkez’de
KılıçdaroÄŸlu’ndan ilk adım: Üç avukatı azletti
CHP, ‘mutlak butlan’ kararının ardından YSK’ya baÅŸvurdu
YÖK’ten kapatılan Bilgi Üniversitesi ile ilgili açıklama
Dış ticaret açığı nisanda 8,5 milyar dolar
CHP’de mutlak butlan kararı; KılıçdaroÄŸlu göreve iade edilecek
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: Onur Tuna, Feyza Civelek ve Mabel Matiz gözaltında
Mehmet Akif Ersoy hakkında 286 yıla kadar hapis talebi
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan