30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kovid-19 karavan ve yat turizmine yaradı

Yeni tip koronavirüs süreciyle bu yıl turizmdeki yoğunluğun azaldığı Türkiye'de, insanların korunaklı tatil yapma ihtiyacı karavan ve yat turizmine ilgiyi artırdı.

Kovid-19 süreciyle turizm tesislerinde Güvenli Turizm Sertifikasyonu döneminin baÅŸlaması, temmuz, aÄŸustos ve eylül aylarında turizmde rahatlamayı saÄŸladı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm istatistiklerine göre, sertifikasyonun otellerde ve restoranlarda ÅŸartları saÄŸlayan otellere verilmesi ile aralık ayına kadar Türkiye’yi 14 milyon 486 bin 632 kiÅŸi ziyaret etti.

Bu yılın ocak-kasım döneminde Türkiye’ye 12 milyon 34 bin 883 yabancı ziyaretçi geldi. Yurt dışında ikamet edip ocak-eylül döneminde Türkiye’ye gelen 2 milyon 451 bin 749 kiÅŸinin de eklenmesiyle bu yılın 11 ayındaki ziyaretçi sayısı 14 milyon 486 bin 632’ye ulaÅŸtı.

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle geçen yılın 11 aylık dönemine göre, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında bu yıl yüzde 71, 95 oranında azalma yaÅŸandı.

Salgın dünya genelinde seyahat eÄŸilimlerinde önemli deÄŸiÅŸimlere yol açtı ve hijyenin ön plana çıktığı salgın süreci ve sonrasında, seyahat alışkanlıklarında çok sayıda deÄŸiÅŸiklik gündeme geldi, farklı turizm türleri öne çıktı.

Doğa turizmine ilgi arttı

Kovid-19 nedeniyle yaÅŸanan turizmdeki bu daralma, Türkiye’nin zengin turizm çeÅŸitliliÄŸini bir kez daha gözler önüne serdi.

Ä°nsanların kalabalık yerlerden uzak durma eÄŸilimi eko turizm, yani doÄŸa turizmine ilgiyi artırdı. Kendi araçlarıyla daha yakın bölgeleri, doÄŸayla baÅŸ baÅŸa kalacakları bölgeleri, konaklama açısından da küçük ve butik otelleri tercih edenlerin oranı arttı.

Bu dönemde büyük otellerden ziyade butik oteller, ev turizmi, villa kiralama, küçük gruplarla yat turları ve karavan gibi konaklama üniteleri de yoÄŸun ilgi gördü.

Avrupalı turistlerin mavi tur talepleri artacak

Türkiye’nin online hizmet veren tek tekne kiralama platformu olan ve 40 ülkede hizmet veren Viravira.co’nun kurucusu ve CEO’su Baran Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deniz Ticaret Odasının (DTO) açıklamış olduÄŸu mavi tur tekne sayısı üzerinden yapılan hesaplara göre, Türkiye’de mavi turun pazar büyüklüÄŸü 290 milyon dolar seviyesine ulaÅŸtığını kaydetti.

Yıldırım, “Tekne turizminin 2020 yılı global pazar büyüklüÄŸü 15,9 milyar dolar olurken, Avrupa pazarı 7,9 milyar dolar ile dünya yat turizmi pazarında lider coÄŸrafya olarak ön plana çıktı. Mavi tur pazarının büyüklüÄŸü Türkiye 290 milyon dolara ulaÅŸtı ve bu çok iyi bir rakam. Türkiye’deki coÄŸrafi avantajımızı ve eÅŸsiz güzellikteki yat turizm bölgelerimizi kullanarak, gelecek dönemde pazardan daha fazla pay almamız gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. 2020 yılında viravira.co’ya gelen toplam rezervasyon talebi tutarı ise 206 milyon liraya kadar yükseldi.” diye konuÅŸtu.

Kovid-19’un getirdiÄŸi korunaklı tatil anlayışının ileriki yıllarda da etkisinin devam edeceÄŸini düÅŸündüklerini belirten Yıldırım, pandemi dolayısıyla daha önce tekne tatili deneyimlememiÅŸ birçok müÅŸteri edindiklerini, bu trendin artarak devam edeceÄŸini düÅŸündüklerini ifade etti.

Yıldırım, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Teknede herkesten uzak, sadece tanıdığınız kiÅŸilerle birlikte tatil yapmak ÅŸu an ÅŸüphesiz en büyük avantaj. Kumanya alışveriÅŸinizi kendiniz yapıyorsunuz. Teknede temiz ve saÄŸlıklı yiyecekler tüketiyorsunuz. Aşının kullanımı ve yaygınlaÅŸması ile birlikte seyahat kısıtlamaları ve ülkeye geri dönüÅŸlerde uygulanan karantina uygulamaları kalkarsa özellikle Avrupa’dan gelen mavi tur taleplerinin büyük oranda artacağını söyleyebiliriz. Ek olarak, lüks seyahat talebi, alternatif seyahat ürünlerine olan ilgi ve Y kuÅŸağının deneyim odaklı olması gibi nedenler büyümeyi daha da artıran unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.”

“Karavan turizmine kontrolsüz bir biçimde ilgi arttı”

Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Leyla ÖzdaÄŸ da kamp yerleri olmamasına raÄŸmen yerli turistin son yıllarda karavan turizmine ilgi gösterdiÄŸini ifade ederek, “Türkiye’de Kovid-19 sonrasında karavan turizmine kontrolsüz bir biçimde ilgi arttı.” dedi.

Kovid-19 ile kendilerine baÅŸvuran çok sayıda karavan meraklısı olduÄŸunu, bundan memnuniyet duyduklarını belirten ÖzdaÄŸ, tüm bu olumlu geliÅŸmelerin yanında karavan turizminin Kültür ve Turizm Bakanlığının yayınladığı turizm çeÅŸitliliÄŸi listesinde yer almadığını, bu turizm çeÅŸidini de listeye aldırmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Karavan turizmini otokontrolde tutmak gerektiÄŸini belirten ÖzdaÄŸ, Avrupa’nın ilgisini çekecek çalışmalar yapmak gerektiÄŸini ifade etti.

Türkiye’nin doÄŸa harikası olduÄŸuna dikkati çeken ÖzdaÄŸ, “Karavan turizminde Hollanda, Finlandiya, Hırvatistan, Fransa ve Ä°talya çok geliÅŸmiÅŸ. Bu yıl çok güzel bir ilgi oldu karavancılığa. Biz de ülkemizin dinamiklerini harekete geçirerek karavan turizmini geliÅŸtirmek istiyoruz. Türkiye, kamp ve karavanda cazibe merkezi olacak.” dedi.

ÖzdaÄŸ, karavancıların araçlarını park edecek bir yerin olmasının önemli olduÄŸuna iÅŸaret ederek, güvenli, elektrik ve su baÄŸlantılarının bulunduÄŸu lokasyon olan parkların oluÅŸturulması gerektiÄŸini vurguladı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’nin net dış borç stoku…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.