30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ziraat Bankası’ndan damızlık sığır yetiÅŸtiricilerine destek

Ziraat Bankası Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf:
"Amacımız yurt içinde doğan dişi hayvanların mümkün olduğu kadar büyük kısmının hayatta ve üretimin içinde tutulmasını sağlamaktır. Kendi kaynaklarımızı bu şekilde koruyarak hayvan ithalatının sona erebileceğini, hatta ihracatçı konumuna geçebileceğimizi düşünüyoruz"

Ziraat Bankası Pazarlama Grup BaÅŸkanı Ferhat PiÅŸmaf, yurt içinde doÄŸan diÅŸi hayvanların mümkün olduÄŸu kadar büyük kısmının hayatta ve üretimin içinde tutulmasını amaçladıklarını belirterek, “Kendi kaynaklarımızı bu ÅŸekilde koruyarak hayvan ithalatının sona erebileceÄŸini, hatta ihracatçı konumuna geçebileceÄŸimizi düÅŸünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre geçen günlerde Tokat ValiliÄŸi ile “Köyümde YaÅŸamak Ä°çin Bir Sürü Nedenim Var” ismiyle koyunculuÄŸun geliÅŸtirilmesine yönelik projesinin ilk adımını atan banka, bu defa da büyükbaÅŸ diÅŸi hayvanların kesilmesini önlemek ve damızlık hayvan ithalatını azaltabilmek amacıyla geliÅŸtirdiÄŸi proje kapsamında Türkiye Damızlık Sığır YetiÅŸtiricileri Merkez BirliÄŸi (TDSYMB) ve Aydın, Afyonkarahisar, Burdur ve NiÄŸde Ä°l Birlikleri ile iÅŸ ortaklıkları kurdu.

Banka geliÅŸtirdiÄŸi modelle ülkede özellikle küçük ölçekli iÅŸletmelerde görülen ve buzağı ölümlerinde etken olan besleme ve bakım sorunu ile iÅŸletmelerin nakit ihtiyacının karşılanabilmesi için diÅŸi hayvanların et üretimi amacıyla kestirilmesi sorununa çözüm saÄŸlamayı amaçlıyor. Bu modelle ayrıca küçük ölçekli iÅŸletmelerin muhtelif nedenlerle bakamayacakları diÅŸi hayvanlarını gerçek deÄŸerinden satılabilmesine ve bu hayvanların süt hayvancılığı yapan iÅŸletmelerde üretime devam etmelerine imkan saÄŸlanması hedefleniyor.

Uygulama kapsamında Aydın, Afyonkarahisar, Burdur ve NiÄŸde Damızlık Birlikleri ile ortaklıklar kuruldu. Bu ortaklıklar üreticilerin kapasite fazlası veya bakamayacaklarını düÅŸündükleri diÅŸi hayvanlarıyla ilgili olarak üç alternatif sunacak.

Üreticilere alternatif çözümler

“DeÄŸerinde sat, peÅŸin ödeme al” birinci alternatif. Üretici bakamayacağı ya da nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla satmak istediÄŸi diÅŸi buzağı, dana ya da düvesini gerçek deÄŸerinden bu ortaklıklara satıp parasını peÅŸin olarak alabilecek.

“Küçük hayvanla peÅŸinat öde, yetiÅŸkin hayvan al” ikinci alternatif. Üretici diÅŸi buzağı, dana ya da gebe olmayan düvesini bu ortaklıklara gerçek deÄŸeri ile peÅŸinat olarak verip, doÄŸuma hazır gebe düve ya da inek alabilecek. Aradaki fark için Hazine ve Maliye Bakanlığının faiz desteÄŸi ile Ziraat Bankasından kullandırılan düÅŸük faizli kredilerden yararlanabilecek.

Bu iki alternatifte üreticilerden alınan hayvanlar uygun koÅŸullarda beslenip, bakımı yapılacak ve gebe düve ihtiyacı olan üreticilere satılacak. Böylece diÅŸi hayvanlar gerçek yetiÅŸtirilme amaçlarına uygun olarak süt üretimi için kullanılacak ve doÄŸuracakları yavrular da sürüye katılmış olacak.

“Küçük hayvanını emanet bırak, yetiÅŸtiÄŸinde geri al” üçüncü alternatif. Üretici bakımını yapamayacağı ama elden çıkarmak istemediÄŸi diÅŸi buzağı, dana ya da gebe olmayan düvesini bu ortaklıklara teslim edecek. Bu hayvanlar, doÄŸum yapıncaya kadar ortaklıklara ait iÅŸletmelerde bakılacak. DoÄŸum yaptıktan sonra yavrusuyla üreticiye geri verilecek. Üreticiler yetiÅŸtirme dönemindeki bakım masraflarını ödemek için de Hazine ve Maliye Bakanlığının faiz desteÄŸi ile Ziraat Bankası’ndan kullandırılan düÅŸük faizli kredilerden yararlanabilecek.

SözleÅŸmeli üretim modeliyle kaba yem üretiliyor, yine çiftçi kazanıyor

Ziraat Bankası ile Damızlık Birliklerinin kurduÄŸu ortaklıklarda bakılacak hayvanların kaba yem ihtiyacı da sözleÅŸmeli üretim modeliyle üretiliyor. Yonca ve silajlık mısır üretimi konusunda sözleÅŸme imzalanan üreticilere ürün bedelinin belirli bir kısmı avans olarak veriliyor, kalan kısmı ise ürünün teslim tarihinde ödeniyor.

Bu uygulama ile üreticiler pazar sorunu yaÅŸamadan planlı ÅŸekilde üretim yapıyorlar ve ürünlerini gerçek deÄŸeriyle satarak bedelini ürünü teslim ettiklerinde peÅŸin olarak tahsil ediyorlar. Böylece hem ortaklıklar daha uygun maliyetle yem tedarik ediyor hem de yem üreten çiftçiler kazanıyor.

“Yılmadan ve yorulmadan yerli ve milli üretim hedefiyle çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz”

Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen TDSYMB Genel BaÅŸkanı Kamil Özcan, üreticilerin piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenmemesi için istikrarlı bir fiyat yapısı kurulması amacıyla bu iÅŸ birliÄŸinin yapıldığını belirtti.

YetiÅŸtiricilerin saÄŸlıklı ve kaliteli düve alırken, kaliteli kaba yeme ekonomik olarak ulaÅŸmaya çalışırken ya da yetiÅŸtirdiÄŸi buzağı ve düvelerini piyasa koÅŸullarının altında satmak zorunda kaldıklarında yaÅŸamakta oldukları sorunlara çözüm üretmeyi amaçladıklarını ifade eden Özcan, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°l Birliklerimiz son yıllarda damızlık düve iÅŸletmesi yatırımlarına hız vererek ve kurdukları makine parkları ile yem bitkisi yetiÅŸtiriciliÄŸine destek olarak sahada bu açığı bir nebze de olsa kapatmaya çalışıyordu. Åžimdi Ziraat Bankası’nın verdiÄŸi destek ve güçle orta ve uzun vadeli yatırım ve planlamalar yapabilecek duruma gelindi. Kaliteli üretim odaklı planlama yaparak yılmadan ve yorulmadan yerli ve milli üretim hedefiyle çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. Üreticilerimizin kullandıkları tarım kredilerine saÄŸladıkları sübvansiyonlarla güçlü ÅŸekilde destek veren Sayın Hazine ve Maliye Bakanımıza ve bu modelin hayata geçirilmesi için verdikleri destek nedeniyle Sayın Ziraat Bankası Genel Müdürümüze ve diÄŸer yöneticilerine teÅŸekkür ediyor, iÅŸ birliÄŸimizin ülkemiz hayvancılık sektörüne hayırlı ve uÄŸurlu olmasını diliyoruz.”

“Kendi kaynaklarımızın korunması ile hayvan ithalatına gerek kalmayacak”

Ziraat Bankası Pazarlama Grup BaÅŸkanı Ferhat PiÅŸmaf da CumhurbaÅŸkanı Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Üçüncü Tarım ve Orman Åžurası kapanış toplantısında Ziraat Bankası’nın çiftçilerle çok daha geniÅŸ kapsamlı iÅŸ birlikleri geliÅŸtireceÄŸini ve alışılmışın dışında destekler saÄŸlayacağını ve belki de onlarla ortak olacağını ifade ettiÄŸini hatırlattı.

Sayın CumhurbaÅŸkanının ipuçlarını verdiÄŸi yeni iÅŸ modellerinden bir tanesini daha hayata geçirmiÅŸ olmaktan mutluluk duyduklarını belirten, PiÅŸmaf, “Bu uygulama ile amacımız yurt içinde doÄŸan diÅŸi hayvanların mümkün olduÄŸu kadar büyük kısmının hayatta ve üretimin içinde tutulmasını saÄŸlamaktır. Kendi kaynaklarımızı bu ÅŸekilde koruyarak hayvan ithalatının sona erebileceÄŸini, hatta ihracatçı konumuna geçebileceÄŸimizi düÅŸünüyoruz. Bugün açıkladığımız model kapsamında üretim fonksiyonunu Damızlık Birlikleri ve çiftçilerimiz yerine getiriyor. Biz de bu yapının finansal ve idari yönetimini saÄŸlıyoruz.” deÄŸerlendirmelerinde bulundu.

PiÅŸmaf, bu modelle banka, üretici örgütü ve üreticilerin içinde bulunduÄŸu bir ekosistem oluÅŸturmayı ve ortaya çıkan karı bu ekosistemdeki herkesle paylaÅŸmayı amaçladıklarının altını çizdi.

Bu konuda özel sektörle de iÅŸ birliÄŸine açık olduklarını belirten PiÅŸmaf, “Damızlık Birlikleri ile kurduÄŸumuz bu ortaklıkların çiftçilerimize, tarım sektörüne ve ülkemize hayırlı ve uÄŸurlu olmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sivas’ta 200 milyon lira yatırım bedelli lojistik merkezde altyapı çalışmaları baÅŸladı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.