19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Otomotivde düşük faizler sektörü hareketlendirecek

OYDER Başkanı Şahsuvaroğlu: "Türkiye Cumhuriyeti otomotiv tarihinde ikinci eli destekleyen böyle bir faiz kampanyası görmedik. Dolayısıyla kampanyayı yapanların eline, emeğine sağlık. Bunlar sektörü ve bizleri motive eder ve işleri hızlıca toparlarız diye ümit ediyorum"
"Sıfır taşıtta yüzde 0,49 faiz oranıyla finansman imkanı 30 Haziran'da bitecekti. Bu destek devam ettirildi. Bu umut verici bir şey"
"Araç bulunurluğunda 15 Haziran'dan sonra çok sıkıntı yaşamayız"

Otomotiv Yetkili Satıcıları DerneÄŸi (OYDER) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat ÅžahsuvaroÄŸlu, “Türkiye Cumhuriyeti otomotiv tarihinde ikinci eli destekleyen böyle bir faiz kampanyası görmedik. Dolayısıyla yapanların eline, emeÄŸine saÄŸlık. Bunlar sektörü ve bizleri motive eder ve iÅŸleri hızlıca toparlarız diye ümit ediyorum.” dedi.

Kamu bankaları, normalleÅŸme sürecine geçiÅŸ ve sosyal hayatın canlanması için “konut kredisi”, “taşıt kredisi”, “sosyal hayatı destek” ve “tatil destek” olmak üzere 4 yeni kredi paketini hayata geçireceÄŸini açıkladı.

Yerli üretim yapan anlaÅŸmalı firmalardan sıfır kilometre binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müÅŸterilere firmalar ile yapılan anlaÅŸmalar bazında deÄŸiÅŸmek üzere aylık yüzde 0,49-0,69 faiz oranı ile taşıt kredisi imkanı sunulacak.

Ä°kinci el binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müÅŸterilere yüzde 0,82 faiz oranı ile taşıt kredisi imkanı saÄŸlanacak.

Azami 6 ay ödemesiz toplam azami 60 ay vadeli 2. el binek otomobil ve ticari taşıt kredilerinde azami limit 150 bin TL olacak. Kredi tutarı kasko deÄŸeri üzerinden öz kaynak/yabancı kaynak üzerinden hesaplanacak olup 7 yaÅŸa kadar olan taşıtlar kredilendirilecek.

“Faizlerin düÅŸük olarak devam etmesi sıfır araçta hareketi saÄŸlayacaktır”

OYDER BaÅŸkanı ÅžahsuvaroÄŸlu, “taşıt kredisi” kampanyasına iliÅŸkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Sıfır araçlardaki faiz kampanyasının devam ettirilmesini sektör adına oldukça olumlu karşıladıklarını belirten ÅžahsuvaroÄŸlu, “Sıfır taşıtta yüzde 0,49 faiz oranıyla finansman imkanı 30 Haziran’da bitecekti. Bu destek devam ettirildi. Bu umut verici bir ÅŸey. Sonuçta faizlerin düÅŸmesi, düÅŸük olarak devam etmesi sıfır araçta hareketi saÄŸlayacaktır. Çünkü sıfır araçta bir süre üretimlere ara verildiÄŸi için ve ithalat da yurt dışı fabrikalardan dolayı durduÄŸu için sonuçta bir miktar araç satılmadı.” dedi.

Ä°kinci el araç satışlarının ise ocak-nisan arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,5 yükseldiÄŸini ancak sadece nisan ayında yüzde 46’ya yakın düÅŸtüÄŸünü ifade ederek, “Nisan ayında da sokaÄŸa çıkma kısıtlamalarının olduÄŸunu varsayarsak özellikle ikinci elde sunulan taşıt kredisi kampanyası ciddi manada sektörün önünü açar, sektörün iÅŸine gelir. Özellikle aracını deÄŸiÅŸtirmek isteyen ve ya kendine araç almak isteyen orta ölçekli iÅŸletmeler için de çok faydalı bir durum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

“Ä°kinci eli destekleyen böyle bir faiz kampanyası görmedik”

Şahsuvaroğlu, taşıt kredisi paketinin ikinci el satışları da olumlu etkileyeceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Otomotivde böyle bir faiz oranı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekten olmadı. Yüzde 0,89 çok uygun bir faiz oranı. Ben daha önce sıfır araç için ÅŸöyle bir ifade kullanmıştım. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir faiz oranı yok. Bugün de varan 2, Türkiye Cumhuriyeti otomotiv tarihinde ikinci eli destekleyen böyle bir faiz kampanyası görmedik. Dolayısıyla yapanların eline, emeÄŸine saÄŸlık. Bunlar sektörü ve bizleri motive eder ve iÅŸleri hızlıca toparlarız diye ümit ediyorum.”

Bu desteÄŸin piyasayı hareketlendireceÄŸini dile getiren ÅžahsuvaroÄŸlu, pazarın geçen hafta itibarıyla yavaÅŸ yavaÅŸ hareketlenmeye baÅŸladığını ve finansman kolaylığının da sektörü ciddi önünü açacağını söyledi. 

“Araç bulunurluÄŸunda 15 Haziran’dan sonra çok sıkıntı yaÅŸamayız”

Murat ÅžahsuvaroÄŸlu, sıfır araç tedariÄŸindeki son duruma iliÅŸkin ise ÅŸunları kaydetti:

“Araç bulunurluÄŸunda 15 Haziran’dan sonra çok sıkıntı yaÅŸamayız. Åžu anda fabrikalar üretime baÅŸladı. Yerli üreticiler ve yurt dışındaki fabrikalar da üretime baÅŸladı. Bir miktar sıkıntı olabilir belki haziran ayı baÅŸlarında. Çünkü Avrupalı üretici önce kendi pazarını beslemenin, büyütmenin derdinde olur. Ondan sonra Türkiye’ye araç gönderir.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinde ödemeler 1-5 Haziran arasında

HIZLI YORUM YAP