17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Alman ekonomisi ilk çeyrekte daraldı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Almanya ekonomisinin koronavirüs salgınının hane halkı tüketimini ve yatırımları olumsuz etkilemesiyle bu yılın birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 daraldığını teyit etti.

Destatis’in nihai verilerine göre, Almanya‘da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bu yılın birinci çeyreÄŸinde bir önceki çeyreÄŸe kıyasla yüzde 2,2 azaldı. Böylece Destatis, 15 Mayıs’ta öncü verilerle açıkladığı eksi büyüme oranını teyit etmiÅŸ oldu.

Alman ekonomisinde söz konusu daralma 2008-2009 finansal ve ekonomik krizinden bu yana en büyük daralma ve DoÄŸu ve Batı Almanya‘nın birleÅŸmesinden sonraki en büyük ikinci düÅŸüÅŸ oldu. Alman ekonomisi 2009’un birinci çeyreÄŸinde yüzde 4,7 daralmıştı.

Geçen yılın birinci çeyreÄŸine göre ise ülkenin GSYH’sı yüzde 2,3 küçüldü.

Ä°statistik Ofisi, Alman ekonomisinin birinci çeyrekte daralmasının ana sebebi olarak zayıflayan hane halkı tüketimin harcamalarını ve makine ve teçhizat gibi sabit yatırımların payında ciddi bir gerilemeyi gösterdi. Hane halkı tüketimi ilk çeyrekte bir önceki çeyreÄŸe göre yüzde 3,2 ve makine ve teçhizat yatırımları yüzde 6,9 azaldı.

Ocak-Mart döneminde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat yüzde 3,1 ve ithalat yüzde 1,6 düÅŸerken, net ticaret Alman ekonomisinin geniÅŸlemesinden 0,8 puanı eksiltti.

Kamu harcamaları ilk çeyrekte yüzde 0,2 ve inÅŸaatta sabit sermaye oluÅŸumu yüzde 4,1 arttı. Buda GSYH daha fazla daralmayı önledi.

Avrupa’nın en büyük, dünyanın dördüncü ekonomisi olan Almanya ekonomisi, geçen yılın son çeyreÄŸinde yüzde 0,1 küçülmüÅŸtü.

Destatis, Almanya‘da toplam istihdamın bu yılın ilk çeyreÄŸinde yüzde 0,3 yükseliÅŸle ( 147 bin kiÅŸi artarak) yaklaşık 45 milyon kiÅŸiye ulaÅŸtığını belirtti. 

Ä°statistik ofisi, Kovid-19 salgının ilk çeyrekte istihdam edilen kiÅŸi sayısı üzerinde sadece ılımlı bir etkiye sahip olmasının nedeni olarak da, iÅŸçilerin kısa süreli olarak çalıştırılmasını gösterdi. Ä°stihdam istatistiÄŸi hesaplamasında, kısa süreli çalışanların iÅŸsizden ziyade çalışan kiÅŸiler olarak sayılıyor.

Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu, Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl AB ekonomisinin yüzde 7,4 ve Avrupa’nın baÅŸat ekonomisi Almanya‘nın yüzde 6,5 daralacağını öngörüyor.

Almanya‘da hükümet, Kovid-19 salgınının Alman ekonomisini Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin resesyona sürükleyeceÄŸini belirtiyor.

Hükümet, bu yıl GSYH’sinin bu yıl 2008-2009 finansal krizi döneminden daha fazla daralabileceÄŸini hesaplıyor. Kovid-19 öncesi ocak ayında Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 1,1 büyümesini bekleyen Alman hükümeti, ihracatın düÅŸmesi ve salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin iç tüketim üzerindeki etkisiyle bu yıl GSYH’nin yüzde 6,3 azalmasını öngörüyor. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hava ve demir yolu biletleri satışta

HIZLI YORUM YAP