15 Mart 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Kastamonu’nun sarımsağı ile ünlü TaÅŸköprü ilçesinde sarımsak fiyatları dengelendi.
TaÅŸköprü sarımsağında hasat edildiÄŸi temmuz ayından itibaren sürekli fiyat artışı yaÅŸandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları bazında eylülde bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 42,58 ile sarımsakta oldu.
Sarımsak fiyatlarında ekim ayının başındaki 5 liralık düÅŸüÅŸün ardından son 1,5 aydır herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yaÅŸanmazken, kilogram fiyatı ise iriliÄŸine göre 15 lira ile 35 lira arasında deÄŸiÅŸiyor.
Kastamonu Ziraat Odası BaÅŸkanı Mehmet Butur, AA muhabirine, sarımsağın ilçede yaklaşık 25 bin dekar alanda üretildiÄŸini söyledi.
Sarımsağın bölgede “beyaz altın” olarak nitelendirildiÄŸine iÅŸaret eden Butur, “Beyaz altının hasat döneminde fiyatlarda istikrarsızlık oldu. Bir dönem fiyatlarda dengesizlik, istikrarsızlık olmuÅŸtu ancak ÅŸu anda fiyatlar dengelendi. Fiyatların bu ÅŸekilde devam edeceÄŸini düÅŸünüyorum. Bu fiyatlar üreticimizi de memnun ediyor, tüketicimizi de çok sıkıntıya sokacak ÅŸekilde deÄŸil.” dedi.
Sarımsağın çok tüketilen bir ürün olmadığını bildiren Butur, “Bir aile yılda 2-3 kilo sarımsak tüketir. Sarımsak çok emek isteyen bir ürün. Üreticimizin de kazanması gerekiyor. Çiftçilerimizin ürünlerine sigorta yaptırmalarını tavsiye ediyorum.” diye konuÅŸtu.
TaÅŸköprü Sarımsak Üreticileri BirliÄŸinde tarım danışmanı olarak çalışan ziraat mühendisi Özkan Özdemir de 180 çiftçiye sarımsak yetiÅŸtiriciliÄŸi üzerine danışmanlık yaptıklarını belirtti.
Bu yıl TaÅŸköprü ilçesinde yaÄŸmur, sel ve dolu gibi afetlerle karşılaÅŸtıklarını anlatan Özdemir, ÅŸunları dile getirdi:
“Bundan dolayı yüzde 60 civarında bir kaybımız var. Sarımsak üretimi az olduÄŸu için ihtiyaca cevap veremedik. Fiyatlarda beklenenin üstünde hatta ÅŸu ana kadar hiç beklenmedik ÅŸekilde artışlar oldu. Bu artıştan dolayı çiftçilerimiz sevindiler ama verimin azlığından dolayı fiyatın fazla olması aslında birbirini dengeledi. Fiyatlar ÅŸu an son bir iki aydır aynı. Fiyatlarda kemikleÅŸme oldu.”
Sarımsak üreticisi İsmail KüçükÅŸabanoÄŸlu da TaÅŸköprü sarımsağının bir yıla yakın raf ömrünün olduÄŸunu ifade etti.
TaÅŸköprü sarımsağının tadı ve aromasıyla diÄŸer sarımsaklardan ayrıldığına deÄŸinen KüçükÅŸabanoÄŸlu, “Çin sarımsağının bir başına, bizim sarımsağımızın bir iki diÅŸi bedeldir. Bu yıl üretim çok düÅŸüktü. Fiyatlarda çok yüksekti. Artık fiyatlar sabitlendi. Sarımsak fiyatları 15 lira ile 35 lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Bir iki aydır aynı fiyatlarda seyrediyor. Sezon bu ÅŸekilde kapanır diye düÅŸünüyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
İlçede 30 yıldır sarımsak üretimi yaptığını kaydeden Mustafa Alpan ise “Bu seneki fiyatlarımız çok güzel. Åžu anda fiyatlar sabitlendi. Fiyatların yükselmesini de düÅŸmesini de istemiyoruz.” diye konuÅŸtu.
AA
Yenilenebilir enerjide Türk-Alman iş birliği devam edecek
Atatürk’ün Sağlık Devriminin Sessiz Mimarı
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
Tokat 5.5 büyüklüğünde depremle sallandı
İlber Ortaylı entübe edildi
KuÅŸadası Belediyesi’ne operasyon
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması
Atatürk’ün Sağlık Devriminin Sessiz Mimarı
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
Tokat 5.5 büyüklüğünde depremle sallandı
İlber Ortaylı entübe edildi
KuÅŸadası Belediyesi’ne operasyon
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan