23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türk firmalarına Hindistan’da önemli olanaklar

MÜSİAD organizatörlüğünde, DEİK ve TPCI iş birliğinde 20 Türk iş insanının bulunduğu ticaret heyeti Hindistan'da gerçekleşen uluslararası gıda fuarına katılarak, ülkedeki yatırım, ihracat ve ithalat konularında iş birliği fırsatlarını görüştü.

Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) Türkiye-Hindistan Ä°ÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Tevfik Dönmez, Türkiye için Hindistan’da baÅŸta savunma sanayi projeleri olmak üzere müteahhitlik, gıda, içecek, ev aletleri, mutfak gereçleri, lüks mobilya ve hizmet sektörlerinde çok büyük fırsatlar, teÅŸvikler ve iÅŸ birliÄŸi olanaklarının bulunduÄŸunu söyledi.

MÃœSÄ°AD BirleÅŸmeler ve Devralmalar Komite BaÅŸkanı da olan Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MÃœSÄ°AD organizatörlüğünde, DEÄ°K ve Hindistan Ticareti GeliÅŸtirme Konseyi (Trade Promotion Council of India-TPCI) iÅŸ birliÄŸiyle Hindistan’a 5 gün süren iÅŸ gezisi programı düzenlediklerini bildirdi.

Ä°ki ülke arasındaki dış ticaret hacmini artırmak ve yeni ticari iÅŸ birliklerine imza atmak amacıyla düzenlenen ziyarette 20 Türk iÅŸ insanının bulunduÄŸunu dile getiren Dönmez, Hindistan’da gerçekleÅŸtirilen uluslararası gıda fuarı Indus Food’a en büyük katılımın Türkiye’den saÄŸlandığını anlattı.

Dönmez, fuarda heyette bulunan firmaların ikili görüşmeler yaptığını kaydederek, Hindistan’dan alabilecekleri ve bu ülkeye ihracatını yapabilecekleri ürünleri araÅŸtırdıklarını söyledi.

Ziyaret kapsamında MÜSİAD ve DEİK ile Hindistan Ticareti Geliştirme Konseyi arasında, iş birliğini artırmak ve ticari faaliyetleri geliştirmek amacıyla mutabakat zaptı (MoU) imzaladıklarının bilgisini veren Dönmez, MoU protokolünün sağlayacağı avantajlardan bahsetti.

Dönmez, ziyaret kapsamında Hindistan’ın Küçük ve Orta Ölçekli GiriÅŸimciler Bakanı Pratap Chandra Sarangi’nin konuÅŸmacı olduÄŸu bir forumun düzenlendiÄŸini kaydederek, “Hem fuarda hem forumda hem de forumdan sonraki etkinliklerimizde iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi ve ticaret hacminin artırılmasına yönelik istiÅŸarelerde bulunuldu.” diye konuÅŸtu.

Körfezin en büyük katılım bankalarından NBD Emirates Bank yetkilileri ile bir araya geldiklerini, bankacılık ve finans alanında iÅŸ birliÄŸi toplantısı düzenlendiÄŸini aktaran Dönmez, “Toplamda 5 gün süren yoÄŸun iÅŸ gezimizde çok önemli toplantılar ve görüşmeler gerçekleÅŸtirdik. Verimli geçen iÅŸ gezimizin ihracatımız için gayet baÅŸarılı olduÄŸunu düşünüyoruz. Hindistan’ın hem ticari potansiyelini hem de Türkiye’ye olan ilgisini deÄŸerlendirmiÅŸ olduk.” ifadelerini kullandı.

“Türk ÅŸirketler için savunma sanayi projelerinde fırsatlar var”

DEÄ°K Türkiye-Hindistan Ä°ÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Dönmez, Hindistan’ın Çin’den uzaklaÅŸma politikası dolayısıyla savunma sanayisine 100 milyar dolar ayırdığını belirterek, bunun Türk firmalar için önemli bir fırsat sunduÄŸunu söyledi.

Dönmez, “Türk firmalarının güçlü olduÄŸu gemi yapımının yanı sıra savunma sanayisine iliÅŸkin projelerde önemli fırsatlar var. Åžirketlerimiz, bu konularda mutlaka giriÅŸimde bulunmalı. Geçen yıl sadece bir Türk tersane firmamızın aldığı tek bir ihale tutarı yaklaşık 2,3 milyar dolar. Bu çok önemli bir rakam.” ifadelerini kullandı.

Markalaşan Türk elma ve kirazının yanı sıra birçok gıda ve gıda sanayi ürünlerinde her geçen yıl pazar payının arttığını dile getiren Dönmez, şu bilgileri verdi:

“Bugün itibarıyla kentlerde yaÅŸayan 400 milyon orta gelir nüfusa sahip Hindistan’da bu rakamın 2040’a kadar yaklaşık 750 milyon olması bekleniyor. Bu anlamda özellikle gıda, içecek, ev aletleri, mutfak gereçleri, cam ürünler, lüks mobilya ve özel kargo, motokurye gibi hizmet sektörlerinde giriÅŸimci Türk firmalarımız için çok büyük fırsatlar, teÅŸvikler ve iÅŸ birliÄŸi olanakları bulunuyor.”

“Türk ÅŸirketler salgına raÄŸmen 4 milyar dolarlık ihale aldı”

Tevfik Dönmez, Hindistan’da köprü, viyadük, tünel ve metro gibi prestijli müteahhitlik, teknik müşavirlik, sinyalizasyon, hızlı tren ve alt yapı projelerine ağırlık verildiÄŸini ve bu projelerde Türk firmaların tercih ve teÅŸvik edildiÄŸini belirterek, bugüne kadar Türk ÅŸirketlerin Make in India programının sunduÄŸu avantajla milyarlarca dolarlık ihale kazandığını söyledi.

Salgın dönemine raÄŸmen Hindistan’ı terk etmeyen çok sayıda firmanın sadece 2020’de 4 milyar dolarlık ihale almayı baÅŸardığını dile getiren Dönmez, “Dünyanın en uzun kara yolu tüneli olan Atal Tüneli’nin tasarım, yazılım ve elektromekanik sistemlerine Hindistan’da elektronik alanında faaliyet gösteren bir Türk firmamızın imza atması gerçekten gurur verici geliÅŸme oldu.” açıklamasında bulundu.

“Bu yıl ihracat hedefi 1,5 milyar dolar”

DEÄ°K Türkiye-Hindistan Ä°ÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Dönmez, 2023’e kadar 1 milyar dolar gelir bekledikleri düğün turizmi ve 1 milyon Hintli turist sayesinde ülkeler arasındaki kültürel, sosyal ve ekonomik iliÅŸkilerin hızla geliÅŸeceÄŸini söyledi.

Hindistan’a yönelik ihracat rakamlarına deÄŸinen Dönmez, bu yıl salgın öncesi yakaladıkları 1,2 milyar doları rahatlıkla geçeceklerini ifade ederek, “Bunu, ilk çeyrek rakamlarından rahatlıkla anlıyoruz. Ä°hracatta hedefimiz bu yıl 1,5 milyar dolar, 2022’de ise 2 milyar dolar.” bilgisini verdi.

Dönmez, dış ticaret açığının her geçen yıl yüzde 10 kapandığını kaydederek, “Ticaret ve DışiÅŸleri bakanlıklarımızın ‘Hedef Ãœlke Hindistan’ ve ‘Yeniden Asya’ giriÅŸimleri sayesinde Türkiye’nin, mikro anlamda Hindistan’a makro anlamda Asya Pasifik’e verdiÄŸi önem artmaya devam etmektedir.” diye konuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Artık oyunun kuralları deÄŸil, oyunun kendisi deÄŸiÅŸiyor”

HIZLI YORUM YAP