21 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
D8 ülkeleri ile Türkiye arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’na göre, bu ülkelerle yapılan dış ticaret işlemlerinin “Menşe İspat Belgesi” ile yapılması gerekiyor. 2006 yılından beri yürürlükte olan yasalar bu şekilde. Ancak D8 ülkelerinden özellikle Endonezya ile yapılan dış ticarette yanlış belge kullanımı oldukça fazla… Bu da hem sanayicinin kaybına yol açıyor hem de kamunun zarara uğramasına neden oluyor. Sonuç olarak da iş mahkemelere taşınıyor.
Konuyla ilgili görüştüğümüz yetkililer, bu tür dava dosyalarının oldukça fazla olduğunu belirtti. D8 ülkeleri arasında yer alan Endonezya’dan ithalatta alınması gereken belgenin “menşei ispat belgesi” olduğunun altını çizen yetkililer, ancak bazılarının ithalatta bu ülkelerden FORM-A belgesini aldığını, sonuçta da Anti damping ve ticaret politikası önlemlerini baypas edip eksik vergi ödediklerini belirtti.
BİLİRKİŞİ ÖZENALP NE DEDİ?
Konuyla ilgili 36 yıllık deneyimiyle tanınan Gümrük Müşaviri/ Bilirkişi Ahmet Özenalp’le konuştuk. Menşe konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Özenalp; “Bilindiği gibi D8 ülkeleri Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye. Bu ülkelerden ithalat yanlış belge ile yapıldığında gerek kamu gerek firma gerekse gümrük müşaviri ciddi zarara uğruyor” dedi.
Özenalp; “Dış ticaret işlemlerini D8 ülkelerinden yapan firmalar “Menşe İspat Belgesi” yerine “FORM-A” kullanmışlardır. Bu nedenle Endonezya’ya uygulanan Ticaret politikası önlemlerini baypas etmişlerdir. Form -A Genelleştirilmiş tercihler sisteminin uygulandığı ülkelere uygulanır. Halbuki bizimle aramızda STA anlaşması vardır. (iGV) ilave gümrük vergileri ve anti damping vergilerini (ADV ) ödemek istemiyorsa firma o takdirde Menşei ispat belgesi tanzim ettirip ülkemiz gümrüklerinde bu belgeyi kullanması gereklidir” şeklinde konuştu.
D8 ÜLKELERİNE DİKKAT
Özellikle D8 ülkelerinden yapılacak dış ticaret işlemlerine vurgu yapan Özenalp; “Bu ülkelerle yapılacak ithalata çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
D8 ülkeleri ile Türkiye arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’na göre, dış ticaretin Menşe İspat Belgesi ile yapılması gerektiğini hatırlatan Özenalp şöyle konuştu; “Ancak işlemler gümrüğe ibraz edilmemesi gereken FORM-A Belgesi üzerinden yapılıyor. Çünkü bu ülkelerde ithalata konu belgelere dikkat edilmiyor ve işlemler biraz gelişigüzel yapılıyor. En kolay hangi belgeye ulaşırsa onu veriyorlar hem de belge tanzim yetkisi olmayan otoritelerden yaptırıyorlar” dedi.
D8 ülkelerinde bölgesel otorite olarak belge imzalamada yetkili olan (Regional Issuing Authoritv ) Bölgesel Düzenleme Otoriteleri’nin olduğu bilgisini paylaşan Özenalp; “ Belgelerin bu bölgelerden alınması gerekiyor. Konuyu anlaşılır kılmak için bir örnekle açıklayalım; “Firma Endonezya’da yaptığı ithalatta alacağı belgeyi Jakarta ‘da düzenlettirmiş. Bu durumda yetkisiz bir otorite olan Jakarta otoritesince imzalanan belge geçersiz. Bu durumun ise Gümrük İdarelerince sahte belge ibrazı sayıldığı ve haklarından dava açıldığını görüyoruz” Açıklamasını yaptı.
MENŞEDEKİ SIR NASIL ÇÖZÜLECEK?
Menşedeki düğümlerin, işini iyi bilen gümrük müşavirliği şirketleri ve dış ticaret danışmanlığı şirketleri tarafından çözülebileceğini kaydeden Özenalp; “Bizim danışmanlık yaptığımız şirketlerin hiçbirinde böyle bir sorunla karşılaşmadık tabi mükellefte söylediklerimize uyuyor. Aksi takdirde öyle çok firma hatası, müşavir hatası görüyoruz ki insan hayretler için de kalıyor” dedi.
DTG Danışmanlık tarafından incelenen firmalarda gördüklerini aktaran Özenalp şöyle konuştu; Anti damping vergisi 100 TL olan bir işlem inceleme sonunda Gümrük kanunu kapsamında 4458/234 Maddesi’ne göre 3 katı ceza öder yani 300 TL. Ayrıca da yargılanır. Kaçakçılık kanununa göre ise “(2) Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Görüldüğü gibi büyük maliyetler çıkıyor. İnceleme yaptığım dosyalar içinde para cezaları milyonlarca liraya tutan firmalar var. Buradaki hatalardan aynı zamanda gümrük müşavirleri de sorumlu hatta birçoğunda birlikte yargılanıyorlar. Özetle iyi bir danışman, deneyimli bir Gümrük Müşaviri ve iyi bir hukukçuyu işaret ediyorum.”
HUKUKSAL BOYUT NE DİYOR?
Rekabet.net olarak menşe konusunda yapılan hataların yol açtığı ceza davalarının hukuksal boyutunu da Av. Handan Özcebe ile konuştuk. Haberimizi yakında sizlerle buluşturacağız.
Rekabet.net
Etilen polimer atık ithalatı yasaklandı
Özlem Gürses hakkında ev hapsi kararı
Kentsel dönüşümde kira desteği artırıldı
Erzurum’daki çığ ikizleri ayırdı
Piyasaların gözü TCMB’nin faiz kararında
“Yeni anayasa Türkiye için çok geç kalmış bir ihtiyaçtır”
Palandöken’de çığ düştü milli sporcu hayatını kaybetti
Suriye-Türkiye ilişkilerini çok daha farklı bir yere taşıyacağız
Özlem Gürses gözaltına alındı
14 üniversiteye rektör atandı
Sıfırın altında 23,3 dereceyle Türkiye’nin en soğuk ili…
Özlem Gürses hakkında ev hapsi kararı
Kentsel dönüşümde kira desteği artırıldı
Erzurum’daki çığ ikizleri ayırdı
Piyasaların gözü TCMB’nin faiz kararında
“Yeni anayasa Türkiye için çok geç kalmış bir ihtiyaçtır”
Palandöken’de çığ düştü milli sporcu hayatını kaybetti
Suriye-Türkiye ilişkilerini çok daha farklı bir yere taşıyacağız
Özlem Gürses gözaltına alındı
14 üniversiteye rektör atandı
Sıfırın altında 23,3 dereceyle Türkiye’nin en soğuk ili…