23 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Delta varyantına karşı en etkili silah…

Prof. Dr. Aydın, "Eğer aşılarımızı yaptırmazsak, aşı oranlarımız yüksek olmazsa, birinci ve ikinci doz arasında tedbirleri hızlı gevşetip Delta varyantı ile yüz yüze kalırsak güz döneminde müzminleşen bir virüsle savaş dönemine girmiş oluruz." dedi.

Kovid-19’la mücadelede toplumsal bağışıklığın saÄŸlanması hedefiyle yürütülen aşılama programını yoÄŸun ÅŸekilde sürdüren Türkiye’de dün uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı 45 milyon dozu aÅŸtı.

SaÄŸlık Bakanlığı “Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi” doÄŸrultusunda yürütülen program kapsamında bugünden itibaren 18 yaşından gün almış herkes için aşı randevularının açılmasıyla da daha geniÅŸ bir kitlenin aşılanması hedefleniyor.

Öte yandan Kovid-19’un bulaşıcılığı daha yüksek Delta varyantı da dünya genelinde endiÅŸe oluÅŸturmaya devam ediyor.

SaÄŸlık Bilimleri Ãœniversitesi Rektör Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Türkiye’nin aşı temin ve tedarikinde çok baÅŸarılı bir sürece girdiÄŸini, bugünden itibaren 18 yaşını dolduran herkesin aşıya ulaÅŸabileceÄŸi bir noktada olduÄŸunu vurguladı.

Aydın, “SaÄŸlık Bakanlığının organize sanayi bölgelerinde baÅŸlattığı gibi kalabalık caddelere, meydanlara, AVM giriÅŸlerine, tarım çalışanlarının olduÄŸu seralara, çadırlara ya da kırsal alanlara doÄŸru yönelerek aşılanma sayısını artırmamız gerekiyor.” dedi.

“Aşı tedirginliÄŸi, ilgisizliÄŸi yaÅŸayan bir kitle var”

Prof. Dr. Aydın, “Åžu an toplumda aşı yaptırmak isteyen ciddi bir kitle, çok küçük düzeyde de aşı karşıtları var. Fakat bunların arasında aşı tedirginliÄŸi ya da ilgisizliÄŸi yaÅŸayan bir kitle de var. Bu kitlenin dikkate alınması gerekiyor. SaÄŸlık çalışanları, toplum bilimciler, medyanın, aşı ilgisizliÄŸi ve tedirginliÄŸi duyanların ilgisini artırıp, tedirginliÄŸini azaltacak çalışmalar yapması lazım.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Delta varyantına karşı iki doz aşıyla korunacağız”

Koronavirüsün Delta varyantının bugün Avrupa’da ciddi endiÅŸe yarattığına dikkati çeken Aydın, “Uyguladığımız aşının tek dozu, yüzde 80-86 koruyuculuk saÄŸlıyordu. Fakat Delta varyantında tek doz aşıdaki koruma yüzde 30’lara düşüyor. Tek doz aşı, üçte bir oranında koruma alanından çıkıyor. Bu nedenle hızlı bir ÅŸekilde ilk doz, dört hafta sonra da ikinci doz aşılarımızı yaptığımızda yüzde 95 oranında Delta varyantına karşı da korunacağız.” diye konuÅŸtu.

Böylelikle Delta varyantı tedirginliÄŸinin sona ereceÄŸinin altını çizen Aydın, “EÄŸer aşılarımızı yaptırmazsak, aşı oranlarımız yüksek olmazsa, birinci ve ikinci doz arasında tedbirleri çok hızlı gevÅŸetip Delta varyantı ile yüz yüze kalırsak güz döneminde müzminleÅŸen bir virüsle savaÅŸ dönemine girmiÅŸ oluruz. O nedenle sorumluluÄŸumuz, iki doz aşımızı hızlı bir ÅŸekilde yaptırmak, iki doz aşı arasındaki tedbirlerden asla vazgeçmemek.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Aşıya uyum olursa aÄŸustos ayının ortalarında toplumsal bağışıklığı yakalarız”

Hızlı şekilde toplumsal bağışıklığın sağlanması gerektiğine dikkati çeken Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 70’e yakınını aşılamamız gerekiyor. Haziran ayının sonuna geldik, bu ay aşı olanların dört hafta sonra ikinci dozlarını yapacağız ki o zaman toplumsal bağışıklığı zikredebiliriz. EÄŸer aşılama hızı böyle gider, toplumun aşıya uyumu olursa aÄŸustos ayının ortalarında toplumsal bağışıklığı yakalamış oluruz. Buna ulaÅŸtığımızda bir daha kapanmalarımız olmayacak. Dolayısıyla önümüzde 1,5-2 aylık bir mücadele süreci söz konusu. Bu mücadeledeki silahımız, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın talimatlarıyla gelen aşı.”

Türkiye’nin güçlü saÄŸlık ordusunun günde 1,5 milyonun üzerinde aşı yapabilme kapasitesine sahip olduÄŸunu vurgulayan Aydın, vatandaÅŸların aşıya gitmesi, aşıya gitmeyene de aşıyı götürecek programların uygulanmasının Türkiye’yi eski normaline kavuÅŸturacağını sözlerine ekledi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

59 can kaybı, 5 bin 703 yeni vaka

HIZLI YORUM YAP