24 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Marmara’ya balık ilavesi!

Marmara'dan 10 bin 700 metreküp müsilaj temizlendiğine dikkat çeken Bakan Kurum, Marmara'ya balık ilavesi yapılması; ayrıca avlanma ile ilgili bir kısıtlamanın getirilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi‘ndeki müsilaj sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte yapılacak çalışmayla Marmara’ya balık ilavesi yapılması; ayrıca avlanma ile ilgili bir kısıtlamanın getirilmesinin söz konusu olduÄŸunu söyledi. Kurum, “Tekrarlama ihtimali tabi ki var ama oradaki döngüyü kendine yetecek ÅŸekilde ayarlarsak sorun olmayacak” diye konuÅŸtu. Kurum, kabine toplantısı sonrası bir grup gazeteciye müsilaj temizleme çalışmalarıyla ilgili gelinen son durumu anlattı.

Sonuçlar ay sonu

Ä°zmit Körfezi ve Pendik açıklarındaki beÅŸ farklı noktaya bırakılan “oksijen artırıcı” cihazların sonuçlarının bu ay sonu alınacağını belirten Kurum, “Pendik’te oksijen oranı artmış görünüyor. Ancak Körfez kötü; nefes alma noktasında sıkıntı var. Denizaltındaki canlılar, kirlilik varken oksijen alsa bile yaÅŸam döngüsüne eriÅŸemiyor. Deniz altına oksijen verilmesi doÄŸru bir yöntem. Ama ciddi anlamda toparladığımızı; temizleme noktasında ciddi bir ilerleme kaydettiÄŸimizi söyleyebilirim. Deniz salyasının üremesinin nedeni içerdeki azot ve fosfordan yani kirlilikten kaynaklı. O nedenle kesin çözüm oksijenin artması ama azot ve fosforun azaltılmasıdır. Çalışmalarla bunu saÄŸlamaya çalışıyoruz” dedi. Kurum, oksijen cihazlarının Marmara Denizi’nde yaygınlaÅŸtırılıp yaygınlaÅŸtırılmayacağına da temmuz sonunda çıkacak sonuçlara göre karar verileceÄŸine iÅŸaret etti. Müsilajı doÄŸal ortamında deniz bakteri izolatları ile temizleme yönteminin de çalışıldığını söyleyen Kurum, “Ãœniversitelerle çalışmaya devam ediyoruz” ifadesini kullandı.

‘Manzarayı ortadan kaldırdık’

Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte yapılacak çalışmayla Marmara’ya balık ilavesi yapılmasının; ayrıca avlanma ile ilgili bir kısıtlamanın getirilmesinin söz konusu olduÄŸunu söyledi. Müsilaj temizliÄŸinde denetimin önemine iÅŸaret eden Kurum, ÅŸunları kaydetti:

“8 bin 500 denetim yaptık, 18 milyon ceza kestik, 41 iÅŸletme kapatıldı. Bu bile fazla oksijen demek. Åžu ana kadar 10 bin 700 metreküp müsilaj temizlendi. 408 karadan, 184 denizden olmak üzere toplam 592 bölgede çalışma yürütülüyor. Çalışmalar her geçen gün iyiye gidiyor. Ä°lk günkü manzarayı ortadan kaldırdık. Tekrarlama ihtimali tabii ki var ama oradaki döngüyü kendine yetecek ÅŸekilde ayarlarsak bir sorun olmayacak.”

Ölçüm cihazı zorunlu olacak

Kurum, belediyelerin atık suyu arıtmadan denize boÅŸalttığı iddiasına iliÅŸkin de, “Mevzuatı deÄŸiÅŸtiriyoruz. Biyolojik olsa da olmasa da giren ve çıkan suyun hepsinin denetimini yapıyoruz. Yıl sonuna kadar bütün arıtma tesisleri, ölçüm cihazı takmak zorunda kalacak” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kamu işçilerine ek ödeme ne zaman?

HIZLI YORUM YAP