24 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ä°hracatta bir ilk; Azerbaycan ÅŸart getirdi

Artvin'den gönderilen 64 ton taze biberde bitkisel hastalık tespit eden Azerbaycan, bundan sonra Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün ihraç ürünlere verdiği bitki sağlık sertifikasını kabul etmeyecek. Ürün nerede üretildiyse o ilin tarım ve orman müdürlüğünden ayrı ayrı analizler istenecek. Son iki ayda Türkiye'den nar, biber ve portakal ithalatını yasaklayan Rusya ise, şimdi de greyfurta yasak getirmeye hazırlanıyor.

Türkiye’nin ihraç ettiği yaş sebze ve meyveleri pestisit kalıntısı tespit ettiği için geri gönderen ülkelere Azerbaycan da eklendi.

Yaş sebze meyve sektör temsilcileri ile ihracatçı firmalardan alınan bilgiye göre Azerbaycan, ülke genelinde üretilip çıkış noktası olarak da Artvin’den gönderilen 64 ton taze biberde bitkisel hastalık tespit etti.

Bunun üzerine Türkiye’den ithal edeceği biber, domates, patlıcan, tohum, fide ve meyve ürünlerine yeni şartlar koyduğunu öğrendiğimiz Azerbaycan, bundan sonra Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ihraç ürünlere verdiği bitki sağlık sertifikasını kabul etmeyecek.

Ãœrünlerin temin edildiÄŸi bölge illerindeki Zirai Karantina veya Tarım ve Orman Ä°l Müdürlüklerinden, bunun mümkün olmaması halinde gümrüklemenin yapıldığı illerde bulunan Zirai Karantina veya Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden analiz karşılığında alınacak bitki saÄŸlık sertifikası ile ihracat yapılabilecek.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NDAN YENİ ANALİZ ŞARTI

İhracatçı firmalardan aldığımız bir diğer bilgiye göre ise, Azerbaycan’a ihracatta yaşanan bu sorun sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı da yeni bir önlem aldı.

Bu ülkeye ihraç edilecek yaş sebze ve meyvelerde yeni sorunlar yaşanmaması için ürünlerin tümüne analiz şartı konulduğu belirtildi.

Bundan önce ihraç edilen yaş sebze ve meyve arasında yalnızca örnekleme yöntemiyle birkaç TIR’daki ürünler analize tabi tutuluyordu.

AZERBAYCAN Ä°LE Ä°LK KEZ YAÅžANIYOR

İhracatçıların aktardığına göre Rusya ile pestisit kalıntıları nedeniyle sorunlar yaşamaya alışkın Türkiye, bu sorunu Azerbaycan ile ilk defa yaşamış oldu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin ülke geneli verilerine göre Azerbaycan, 2020-2021 aralığında Türkiye’nin narenciye ihracatının yaptığı ilk 20 ülke arasında 16. sırada yer alıyor.

Azerbaycan’a yapılan narenciye ithalatı 2021’de 2020’ye kıyasla miktarda yüzde 61, değerde yüzde 33 artmıştı.

RUSYA’DAN YENİ YASAK

Öte yandan, Türkiye’den ithal ettiği yaş sebze ve meyve ürünlerini çoğunlukla ya geri gönderen ya da ithalatı ürün bazında  tamamen yasaklayan Rusya ise, şimdi de greyfurta firma bazında yasak getirmeye hazırlanıyor.

2021 Kasım’da Türkiye’den nar ve biber ithalatını yasaklamış, bu ürünlere daha sonra üzüm ve portakalı da eklemişti.

Akdeniz ve DoÄŸu Karadeniz’deki ihracatçı firmaların aktardığına göre, ÅŸu an Rusya’ya yalnızca mandalina ve limon ihracatı yapılabiliyor.

Normal şartlarda bu dönemde tüm narenciye ürünlerinin ihracatının yapılması gerektiğine dikkat çeken ihracatçılar, Rusya’nın yeni bir yasaklamaya daha gideceğinin işaretini aldıklarının bilgisini verdi.

Buna göre Rusya, Türkiye’den ithal edeceği greyfurta da firma bazında yasaklama getirdi.

İhracatçılar, şimdiye kadar bu sorunlara ilişkin alınan önlemlerin yetersiz olduğunu vurgulayarak, tarımsal ürünlerin üretim aşamasından itibaren denetimler yapılmasını talep ediyor.

KAYNAK: SÖZCÜ

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

20 üründe ihracat kısıtlaması

HIZLI YORUM YAP