17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Sürdürülebilirlik ve Tarımda Kadının Gücü Zirvesi” düzenlendi

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, "Dijital tarım, ormancılık ve hayvancılığa geçiyoruz. 1 Ekim itibarıyla Çiftçi Kayıt Sistemi'nin e-devlet üzerinden güncellenmesiyle ilgili çalışma başlattık" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümler Ağı (UN SDSN) iÅŸ birliÄŸi ve BahçeÅŸehir Ãœniversitesi ev sahipliÄŸinde “Sürdürülebilirlik ve Tarımda Kadının Gücü Zirvesi” düzenlendi.

Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, tüm dünyanın yaşanan son üç yılda tarım, sürdürülebilirlik ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu görüldüğünü belirterek, tarım ve teknolojiyi bir araya getirdikleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Gizligider, Türkiye’nin buÄŸdayın ana vatanı olduÄŸunu, ülkenin yaklaşık 4 saatlik bir uçuÅŸla dünya nüfusunun yüzde 40’ına ulaşılabildiÄŸini ifade ederek, salgın sürecinde çiftçinin üretmeye devam ettiÄŸini, Türkiye’nin dünyanın en büyük ihracatçı ülkelerinden olduÄŸunu, hemen hemen her baÅŸlıkta, her baÅŸak üründe kendine yeterlilik oranının yüzde 100’ün üzerinde bulunduÄŸunu söyledi.

Türkiye’nin yapacağı her çözümün aynı zamanda bölgesel olduÄŸuna, ayrıca dünyayı da ilgilendirdiÄŸine iÅŸaret eden Gizligider, “Türkiye ÅŸu anda tarımda en az 5 milyon 100 bin ama bunlar tabii tespit dolanlar, çok daha fazla nüfusa doÄŸrudan istihdam saÄŸlıyor. Son 20 yılın 16’sında tarım sektörü büyüme göstermiÅŸ Bunun birkaç yılında problem var bunun 2’si geçtiÄŸimiz pandemi süreci, yine 2008’de küçük bir daralma var.

Yanlış hatırlamıyorsam 2002 yılı itibarıyla tarımsal ihracatımız 2,7 milyar dolar. 2022 itibarıyla tahminimiz 30 milyar dolardan bahsediyoruz. Yine Avrupa BirliÄŸi ülkeleri arasında hayvancılıkta açık ara birinciyiz. Sadece nicelik olarak deÄŸil, aynı zamanda nitelik olarak da Türkiye hem Orta DoÄŸu’yu hem yakın coÄŸrafyayı beslemeye devam ediyor.” diye konuÅŸtu.

Gizligider, konuÅŸmasında bakanlık olarak verdikleri desteklerle projelerden de bahsetti. Açılış programı, konuÅŸmaların ardından Gizligider’e hediye takdim edilmesiyle sona erdi.

“Kadınlara baÅŸta kooperatifler olmak üzere tam bir pozitif ayrımcılık içindeyiz”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, programın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Ekim Kadın Çiftçiler Günü kapsamında CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde Emine ErdoÄŸan’ın himayelerinde önemli bir program gerçekleÅŸeceÄŸini aktararak, “Bizim yeni dönemde vizyonlarımız arasında kadınlar ayrı bir önem taşıyor. Çünkü sürdürülebilirliÄŸin yolu kadından geçer diye düşünüyoruz. Keza Türkiye’de de büyük ÅŸehirlere göç hareketinin tersinin gerçekleÅŸmesini istiyoruz. Bu kapsamda kadın çiftçilerle ilgili bir sigortalılık çalışmamız var. Ä°nÅŸallah bu çalışma bittiÄŸinde de bir müjde olarak vermek istiyoruz. Ama henüz neticelenmedi.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kadınlara başta kooperatifler olmak üzere tam bir pozitif ayrımcılık içinde olduklarını dile getiren Gizligider, şunları kaydetti:

“Türkiye’de de artık tarım dönüşüyor, dijitalleÅŸiyor. Dijital tarım, ormancılık ve hayvancılığa geçiyoruz. Bu kapsamda 1 Ekim itibarıyla Çiftçi Kayıt Sistemi’nin e-devlet üzerinden güncellenmesiyle ilgili bir çalışma baÅŸlattık. Åžimdi bunu hayvancılıkta da yapacağız. Yani dijital hayvancılığa geçiyoruz.

Mevzuat çalışmalarımızı tamamladık, eÄŸer meclisimiz takdir buyurursa dijital ormancılığa geçiyoruz. Yani her aÄŸacın barkodunun olduÄŸu bir sistemden bahsediyorum. Burada orman köylülerimize inÅŸallah yeni müjdeler vereceÄŸiz. Gerek ekonomik olarak, gerek hak anlamında. Bu dönüşümü Türkiye saÄŸlayacak ve biz bunu kadınlarımızla birlikte saÄŸlayacağız diye düşünüyoruz.”

Gizligider, bakanlıklarının desteklerine iliÅŸkin 65 parça desteÄŸin olduÄŸunu, alt kırılımlarıyla bu sayının 134’e yükseldiÄŸini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu bir yandan çok fazla gibi görülebilir ama bizim çiftçimizden, sahadan aldığımız ÅŸu; lazım zamanda, yani ekim zamanında, ekerken bu desteÄŸi bulabiliyorsa bu anlamlı. Ama birtakım sıkıntılar yaÅŸadıktan sonra geliyorsa bu sefer bu bir iÅŸe yaramıyor. Bir yandan da özellikle tüm dünyada yaÅŸanan sıkıntının Türkiye’ye de yansıması söz konusu. Paranın deÄŸer kaybıyla ilgili bir sorun var.

O yüzden bu yıl bunu karta yükleme şekliyle mazot ve gübrede sağlayacağız, başaracağız. Önümüzdeki yıl itibarıyla bu başka bir sistematiğe daha evrilecek. Amacımız çiftçinin hak ettiği desteği lazım zamanda buluşturmak ve üretimin sürdürülebilirliğini bu kapsamda teminat altına almak. Biz şimdi öyle bir sistem kuracağız sonucunda da çiftçi zarar etmeyecek. Zarar edemeyecek.

Çünkü sistemi en baÅŸtan üretim deseninin tespit edilmesi, tercih edilmesi ÅŸekliyle baÅŸlatacağız. Her ne kadar birden fazla sigorta çeÅŸidimiz var ise de bir de gelir koruma sigortasını ÅŸimdi getiriyoruz. Åžu anda Konya’da pilot uygulama olarak baÅŸladık, bunu tüm Türkiye’ye de getireceÄŸiz. Bu sefer aksi bir durumda bu da devreye girecek, bir fark ödemesi gibi diyelim buna. Ä°nÅŸallah hem dijitalleÅŸme, yani teknolojiyle tarımın buluÅŸması hem de bu yeni sistemle birlikte zaten de gündemde olan tarım, üretim ve yeniden belki öze dönüş, bereketli bir sürece girecek diye düşünüyorum.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Enerji krizi Hollanda’daki seraları vurdu

HIZLI YORUM YAP