15 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bakanlık tarafından hazırlanan Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar), Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, A.TR dolaşım belgeleri ile menşe ispat belgelerinin kabulü, vize edilmesi ve sonradan kontrolünün yanı sıra menşe şahadetnamelerinin kabulü ve sonradan kontrolüyle ilgili olarak gümrük idareleri, ithalatçılar, ihracatçılar ve kanuni temsilcileri, ticaret veya sanayi odaları, ihracatçı birlikleri veya esnaf ve sanatkar odaları birlikleri tarafından yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Tebliğle dış ticarette kullanılan menşe ve dolaşım belgelerinin sonradan kontrolüne ilişkin mevzuat hükümleri tek bir düzenleme altında toplandı.
Böylece, sonradan kontrol işlemlerine ilişkin yorum farklılıkları giderilirken mevzuatta bütünlüğün sağlanması amaçlandı.
Düzenlemeyle sonradan kontrol işlemlerinde Bakanlık merkez birimleri, bölge müdürlükleri ve ticaret ve sanayi odaları ile ihracatçı birliklerinin görev ve sorumlulukları belirlendi.
Buna göre, gümrük müdürlükleri, ithalat sırasında kendilerine ibraz edilen A.TR dolaşım belgeleri ve menşe ispat belgelerini, doğruluğundan ve kurallara uygunluğundan şüphelenmeleri halinde, ilgili ülke nezdinde sonradan kontrolünün yapılmasını teminen, bağlı bulundukları gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğüne intikal ettirecek.
Gümrük müdürlükleri de TOBB, TİM veya TESK’e bağlı ilgili birlik veya odalar tarafından ilgili ülke nezdinde sonradan kontrolünün yapılmasını teminen, bağlı bulundukları gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğüne iletecek. Söz konusu belgelerin doğruluğuna ve gerçekliğine dair ilgili ülke yetkili idaresinden alınan yanıt ilgili birlik veya odalar tarafından ilgili bölge müdürlüğüne, ilgili bölge müdürlüğünce de talepte bulunan gümrük müdürlüğüne bildirilecek.
Belirtilen işlemler, TOBB, TİM veya TESK tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilecek.
İthalat yapıldıktan sonraki kontrol ve denetimlerde doğruluğundan şüphe duyulması halinde de menşe şahadetnamelerine ilişkin sonradan kontrolünün yapılmasını teminen aynı süreç işletilecek.
Söz konusu hükümler, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Tebliğle Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden elektronik ortamda düzenlenen belgeler ile internetten belge sorgulama imkanına ilişkin hükümler getirildi.
Buna göre, ihraç eşyasının cins, nevi, nitelik ve miktar itibarıyla MEDOS’a kaydedilen A.TR dolaşım belgeleri veya menşe ispat belgelerindeki kayıtlara uygun olup olmadığı ile bu kayıtların ilgili gümrük beyannamesinde yer alan bilgilerle uyumlu olup olmadığı hususları kontrol edilecek.
İhracatta düzenlenen belgelerin vize işlemi, MEDOS’ta gümrük beyannamesine ilişkilendirilmiş A.TR dolaşım belgesinin ve/veya menşe ispat belgesinin gümrük müdürlüğünce onaylanmasıyla tamamlanacak.
AA
Bursa ihracatta kaçıncı sırada?
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
295811 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109397 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
29306 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
24307 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
23060 kez okundu
“Jasmine” hakkında inceleme başlatıldı
Manisa Gülşah Durbay’ı son yolculuğuna uğurluyor
OSD: Otomotivde üretim yüzde 4, ihracat yüzde 5 büyüdü
Bütçe 11 ayda 1,3 trilyon lira açık verdi
REDRESE Düzenlemesiyle İhracat Süreçleri Hızlanacak
TSE’den Makine Ürünleri İthalat Denetimine Yeni Talimat: Ambalajların Tamamı Açılacak
“Gümrük uyumu siparişten önce başlamalı”
TÜRK-İŞ asgari ücret masasına oturmadı
Hangi Çiçek Soğanlarının İhracatı Yasaklandı?
Yeşilova Otomotiv’e Karsan’dan “Kalite Ödülü”
“Jasmine” hakkında inceleme başlatıldı
Manisa Gülşah Durbay’ı son yolculuğuna uğurluyor
OSD: Otomotivde üretim yüzde 4, ihracat yüzde 5 büyüdü
Bütçe 11 ayda 1,3 trilyon lira açık verdi
REDRESE Düzenlemesiyle İhracat Süreçleri Hızlanacak
TSE’den Makine Ürünleri İthalat Denetimine Yeni Talimat: Ambalajların Tamamı Açılacak
“Gümrük uyumu siparişten önce başlamalı”
TÜRK-İŞ asgari ücret masasına oturmadı
Hangi Çiçek Soğanlarının İhracatı Yasaklandı?
Yeşilova Otomotiv’e Karsan’dan “Kalite Ödülü”
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan