19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Okullarda yeni ders olarak okutulucak

Merakla beklenen öğretmen atamalarına ilişkin açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mülakatların kamera kaydı altına alınacağını belirtti. Milli Eğitim Bakanı'nın dikkat çeken bir diğer açıklaması da "Türk Toplumunda Aile" adlı seçmeli dersin müfredata eklendiğini duyurması oldu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Habertürk canlı yayınında 2023-2024 yeni eğitim öğretim yılını değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Öğretmen alımlarında yapılacak mülakatların kamera kaydı altına alınacağını açıklayan Milli EÄŸitim Bakanı Tekin, “Her bir öğretmen adayı arkadaşımızdan tesadüfi örneklem yoluyla elektronik ortamda hazırlanmış soru sorulacak. Öğrencilere ders anlatır gibi anlatacak. Karşısında arkadaÅŸlarımız olacak, aralarında uzman ve başöğretmenden oluÅŸan komisyon. Sürecin sonucunda öğretmen arkadaÅŸlarımızın neyi ölçeceÄŸine dair kılavuzumuz var.” dedi ve sözlerine ÅŸunları ekledi:

ÖĞRETMEN ALIMLARINDA KAMERALI SİSTEM

“Sonrasında da 45 dakikanın son kısmı öğretmen adayı arkadaşımız kendi sınavıyla ilgili olarak bir yazılı cevap da verecek. Mülakatın içerisinde kayıt olması açısından. Bütün sınav kamera kaydıyla kayıt altına alınacak.”

“TÃœRK TOPLUMUNDA AÄ°LE” MÃœFREDATA EKLENDÄ°

Bakan Tekin, “Türk Toplumunda Aile”‘ adlı dersin müfredata ve seçmeli dersler arasına katıldığını açıkladı.

Yeni müfredat çalışmalarının içerisinde aile konusuna daha fazla öncelik vereceklerini söyleyen Tekin, “Bizi biz yapan deÄŸerler her neyse gelecek kuÅŸaklara aksettirebilmek istiyoruz. Bu anlamda hem müfredatımızın içine hem de seçmeli derslerimizin içerisinde “Türk Toplumunda Aile” diye bir ders koyduk.” dedi.

Öğretmen atamalarında mülakatlar nasıl yapılacak? Bakan Yusuf Tekin’den mülakat açıklaması - 1

Yeni eÄŸitim öğretim yılının hayırlı olmasını da dileyen Bakan Tekin, bugün depremden etkilenen Hatay ile Ä°skenderun ilçesi ve Osmaniye’de programlara katıldıklarını ve ziyaretlerde bulunduklarını söyledi.

KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat’taki depremlerden etkilenen 11 ilde yaklaşık 3,5 milyon civarında öğrencinin bulunduÄŸunu belirten Tekin, şöyle devam etti:

“Bizim depremden önce bu 11 ilin tamamında 10 bin 539 okulumuz var. Yani biz daha çok okul üzerinden deÄŸil de derslik üzerinden hesap yapıyoruz. Derslik sayısına baktığımızda da 114 bin 675 dersliÄŸimiz var. Depremden etkilenenler açısından baktığımızda 936 okulumuz ya yıkılmış ya ağır hasarlı ya da orta hasarlı olup gerekli tetkikleri yapım aÅŸamasında, derslik olarak baktığımızda da 11 bin 728 dersliÄŸimiz, yani 936 okulun açılımı bu. Åžimdi burada ciddi tedbirler aldık. Bir kere çelik ya da prefabrik yapı olarak toplamda yani bu 11 bin 700 derslik açısından baktığımızda 2 bin 573 yeni derslik hizmete sokulmuÅŸ durumda. Bunlara ilave olarak konteynerlerde eÄŸitim öğretim süreci yürüten öğrencilerimiz var. Bir de Sayın CumhurbaÅŸkanı’mızın talimatıyla hızlı bir biçimde süreci yürütmek üzere yatırım bütçesinden bölgedeki okul ihtiyacının giderilmesi için bize de bir talimatlar var.”

Süreci koordine etmek üzere deprem odaklı toplantılar organize ettiklerini bildiren Tekin, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın da süreci yakından takip ettiÄŸinin altını çizdi.

Öğretmen atamalarında mülakatlar nasıl yapılacak? Bakan Yusuf Tekin’den mülakat açıklaması - 2

Depremde hasar gören okulların bitiş süresiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Totalde 11 bin civarında dersliÄŸimiz eksik ama biz 2 bin 573 derslik zaten yaptık. Derslik olarak bizim 11 bin derslik ihtiyacımız 9 bin dersliklere düşmüş durumda. Bunların içerisinden bir kısmını yaklaşık 4 bin dersliÄŸi Sayın CumhurbaÅŸkanı’mızın talimatıyla çelik yapı olarak yapacağız ve dolayısıyla bunların büyük çoÄŸunluÄŸu önümüzdeki bahar eÄŸitim öğretim yılının başına yetiÅŸmiÅŸ olacak. 2024 bahar ayında bunların önemli bir kısmı yetiÅŸmiÅŸ olacak. Hatta eylül ve ekim ayı içerisinde de halen yapımı süren çelik yapılar var, dolayısıyla onlar da bitecek bizim hedefimiz önümüzdeki eylül ayı, yani 1 yıl sonra buradaki eÄŸitim öğretim ihtiyacını derslik anlamında, dersliklerdeki eksiklerimizi gidermiÅŸ olmak, böyle bir çaba içerisindeyiz, inÅŸallah bunu baÅŸarabiliriz.”

Tekin, deprem bölgesinde eğitim öğretim alamayan hiçbir öğrencinin kalmadığını vurguladı.

Depremlerden etkilenen 11 ilin tamamında 21 bin 500 öğrencinin de konteynerlerde ders gördüğünü, saÄŸlam olan okulları da ikili eÄŸitim kapsamına aldıklarını vurgulayan Tekin, “Ä°nÅŸaat süreciyle ilgili olarak bizim takvimimiz depremden önce bu 11 ildeki derslik sayısına eylül ayında ulaÅŸmaktır.” dedi.

Deprem bölgesinde yaklaşık 220 bin civarında öğretmenin etkilendiğini aktaran Tekin, bu öğretmenlerle il müdürlerinin bizzat iletişime geçtiğini söyledi.

Deprem bölgesinde mevcutta olan ve yeni atanan öğretmenlerle barınma ihtiyaçlarının var olup olmadığı konusunda irtibata geçildiÄŸini dile getiren Tekin, “Bizim yaklaşık olarak bu 11 ilde 11 bin civarında öğretmenin konaklayacağı mekanlara ihtiyacımız ortaya çıktı. Bizden böyle bir talepte bulundular biz her birisine ‘kaç kiÅŸisiniz, birlikte mi kalacaksınız, eÅŸiniz, çocuÄŸunuz, kimler var yanınızda?’ bunlar sorularak İçiÅŸleri Bakanlığımız ve AFAD koordinesinde bunların hepsinin konaklayacağı konteynerler oluÅŸturuldu. Dolayısıyla böylesine bir operasyonda bunu yürütmüş olduk.” diye konuÅŸtu.

Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle ilgili değişiklikleri de anlattı.

“Sınıf tekrarı” konusunun öğretmenler tarafından da dile getirildiÄŸine dikkati çeken Tekin, “Sınıf tekrarı hem öğrencinin eÄŸitim öğretim sürecinin saÄŸlıklı iÅŸlemesi hem de öğretmen arkadaÅŸlarımızın kendi mesleklerini saÄŸlıklı bir ÅŸekilde icra edebilmeleri açısından önemli.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tekin, açık öğretime geçiÅŸlerle ilgili yapılan düzenlemelere iliÅŸkin, “Bunun aslında bir sürü sebebi var. Bir tanesi biraz bu merdiven altı kurslara yoÄŸun bir ÅŸekilde yönelme olayı gördüğümüz için buna engel olmak istedik. Ä°kincisi biz çocuklara yani Milli EÄŸitim Bakanlığı bünyesindeki okulların müfredatı, okul öncesinden baÅŸlayıp 12. sınıfla tamamlanan ve birbiriyle iliÅŸkili bir periyot. Dolayısıyla 9 yıl, 10 yıl devam eden çocuÄŸun 11 ve 12’de bu sürecin dışına çıkmış olması bizim açımızdan bir risk. Bizim için asıl olan ÅŸey çocuklarımızı örgün eÄŸitim kapsamında deÄŸerlendirmek. Açık öğretim ya da açık lise dediÄŸimiz ÅŸey aslında kurgusal olarak örgün eÄŸitimin dışında kalmış bir ÅŸekilde ya da baÅŸka tür gerekçeleri de baÅŸta saÄŸlık olmak üzere, örgün eÄŸitim alamayacak çocuklarımız için bir imkan olarak kurgulanmış. Yoksa normal okula gidebilecek, örgün eÄŸitime devam edebilecek çocuklar gittiÄŸi an zaten eÄŸitim öğretim sistemi sekteye uÄŸramış demektir. Bu da bizim için önemli bir ÅŸey. Biz bize emanet edilen çocukları en iyi ÅŸekilde yetiÅŸtirmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Tekin, deprem bölgelerinde yıkılan özel okullar ve burada çalışanlara ilişkin de öneriler silsilesi oluşturarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile paylaştıklarını söyledi.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

Atama bekleyen öğretmenlerle ilgili soru üzerine Tekin, şunları kaydetti:

“Milli EÄŸitim Bakanı olarak aramıza yeni öğretmenlerin gelmesini arzu ediyorum, istiyorum. Bizim hesaplamalarımıza göre ihtiyaç duyduÄŸumuz rakamları Hazine ve Maliye Bakanımızla, CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığıyla paylaÅŸtık. Nihayetinde bütçeyi oluÅŸturan mekanizmalar orada. Åžimdi 2024 bütçesi oluÅŸacak. Bize 2024 bütçesi içerisinde toplam kamuya ne kadar personel istihdam edileceÄŸine dair bir rakam ortaya çıkacak. Ardından da bizimle ÅŸunu paylaÅŸacaklar. Denecek ki; ‘Biz oluÅŸturulan bu rakamın içerisinden sizinle ÅŸu kadar öğretmen istihdam etmeniz konusunda size yetki vereceÄŸiz’ diyecekler. Biz de onun üzerine hareket edeceÄŸiz. Åžimdi bir rakam söylemek mümkün deÄŸil ancak ben ÅŸunu söyleyeyim; biz bu yıl öğretmen arkadaÅŸlarımızın istihdamıyla ilgili süreçte mülakat sürecini düzgün bir mülakat prosesine dönüştürmek istediÄŸimiz için biraz uzun zaman alacağız.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bilecik’teki orman yangını 3. gününde

HIZLI YORUM YAP