17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

KOBÄ°’ler 6 ülkede iÅŸbirliÄŸi yapabilecek; iÅŸte detaylar

Küçük ve Orta Ölçeli İşletmelere (KOBİ) Almanya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Lüksemburg ve İsviçre'de yer alan KOBİ'lerle ikili ve çoklu işbirliği imkanı getirildi.

TÃœBÄ°TAK ve KOBÄ°’lerin Uluslararası AraÅŸtırma Faaliyetleri (IRA-SME) Ağı, KOBÄ°’lerin dahil olduÄŸu uluslararası araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve yenilik projelerinin desteklenmesi amacıyla ortak çaÄŸrıya çıktı.

Söz konusu 33. çaÄŸrıyla Türkiye’deki teknik yeterliliÄŸin ve bilgi birikiminin artırılması, KOBÄ°’lerin uluslararası teknoloji birikimine eriÅŸiminin ve teknoloji transferinin saÄŸlanması, edinilen teknolojik bilgi ve deneyimin KOBÄ°’ler bünyesinde içselleÅŸtirilerek özgün teknolojilerin geliÅŸtirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması ve KOBÄ°’lerin uluslararası pazarlarda yer almasına katkı saÄŸlanması hedeflendi.

KOBÄ°’lere 6 ülkedeki iÅŸletmelerle iÅŸbirliÄŸi imkanı saÄŸlayacak olan çaÄŸrı, 27 Mart 2024’e açık kalacak. ÇaÄŸrı, Almanya, Avusturya, Belçika (Flaman ve Valon bölgeleri), Brezilya, Lüksemburg ve Ä°sviçre’deki KOBÄ°’lerle ikili ve çok taraflı iÅŸbirliÄŸine olanak tanıyor.

ÇaÄŸrı kapsamında deÄŸerlendirilen projelerde temel araÅŸtırma niteliÄŸi aranmıyor, araÅŸtırma ve deneysel geliÅŸtirme (AR-GE), “teknolojik açıdan yeni veya iyileÅŸtirilmiÅŸ ürün”, “teknolojik süreç yeniliÄŸi” odaklı projeler tercih ediliyor. Yeni ürün üretilmesi, ürün kalitesinin veya standardının yükseltilmesi, maliyet düşürücü ve standart yükseltici yeni tekniklerin geliÅŸtirilmesi ve yeni üretim teknolojilerinin geliÅŸtirilmesi hedefleri olan projeler destekleniyor.

Proje bütçesi ve üst sınırları

Proje süresi en fazla 36 ayla sınırlıyken, bir proje kapsamında TÃœBÄ°TAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje TeÅŸvik Ä°kramiyesi (PTÄ°) hariç proje başına 325 bin avroyu, yürütücü kuruluÅŸ başına, yükseköğretim kurumları, eÄŸitim ve araÅŸtırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluÅŸları için 100 bin avroyu, özel kuruluÅŸlar için 325 bin avroyu aÅŸamayacak.

Proje ekibi

Proje ekibinde proje yürütücüsü, araÅŸtırmacı, danışman, yardımcı personel ve bursiyer (özel kuruluÅŸlar hariç) görev alabiliyor. Proje ekibinde yer alacak kiÅŸilerin TÃœBÄ°TAK – AraÅŸtırmacı Bilgi Sistemine (ARBÄ°S) kayıtlı olmaları ve kayıtlarının güncel olması gerekiyor.

Proje yürütücüsü olarak bu çağrıya birden fazla proje başvurusunda bulunulabiliyor. Aynı proje önerisiyle aynı dönemde birden fazla programa başvuru yapılamıyor.

Başvuru koşulları

ÇaÄŸrıya Türkiye’den yapılacak baÅŸvurularda sanayi-akademi iÅŸbirliÄŸi tercih nedeni olmakla birlikte çaÄŸrı ortağı en az 2 ülkenin yer aldığı KOBÄ°-KOBÄ° iÅŸbirliÄŸi projeleri desteklenebilecek.

Firma düzeyinde katma deÄŸer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleÅŸik KOBÄ°’ler ve söz konusu KOBÄ°’lerle baÅŸvuruda bulunacak Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eÄŸitim ve araÅŸtırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluÅŸları ve/veya firma düzeyinde katma deÄŸer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleÅŸik büyük ölçekli sermaye ÅŸirketlerine ilgili program hükümlerince destek verilecek.

Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eÄŸitim ve araÅŸtırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluÅŸları ve büyük ölçekli sermaye ÅŸirketleri bu çaÄŸrı kapsamında baÅŸvuruda bulunabilmek için bir KOBÄ°’nin veya KOBÄ°’lerin yürütücü kuruluÅŸlar arasında bulunduÄŸu bir ortaklık kurması gerekiyor.

KOBÄ° veya KOBÄ°’lerin baÅŸvurularında Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eÄŸitim ve araÅŸtırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluÅŸlarıyla iÅŸbirliÄŸinde bulunmaları öneriliyor.

Vakıflar, dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıklardan başvuru kabul edilmiyor.

IRA-SME hakkında

Kendi kendini idame eden uluslararası bir aÄŸ olan IRA-SME, KOBÄ°’lerin AR-GE ve inovasyon kapasitelerini artırmaya yönelik uluslararası projeleri destekliyor.

AÄŸ temel olarak, KOBÄ°’lerin uluslararası projeler aracılığı ile teknolojik know-how kazanmaları, gerekli iÅŸbirliÄŸi aÄŸlarında bulunması ve küresel rekabet edilebilirliklerinin geliÅŸtirilmesini amaçlıyor.

Güncel çağrılar hakkında bilgiye https://www.ira-sme.net/current-call/ bağlantısı üzerinden ulaşılabiliyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Piyasaların gözü faiz kararlarında

HIZLI YORUM YAP