17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalar, açıklanan makroekonomik veriler ve şirket finansal sonuçlarından alınan sinyallerin ardından karışık bir seyir izleniyor.

ABD ekonomisinin “yumuÅŸak iniÅŸ” yapabileceÄŸi ihtimaliyle New York borsasında S&P 500 ve Dow Jones endeksleri kapanış rekoru kırarken, Asya’da satış baskısı yeni günde etkili oluyor.

ABD’de dünkü veriler ekonominin güçlü kalmaya devam ettiÄŸine iÅŸaret ederken, Japonya’da enflasyonun hız kesmesi piyasalarda soru iÅŸaretlerini artırdı.

ABD’de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2023’ün ekim-aralık döneminde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3,3 artış göstererek yüzde 2’lik beklentilerin üzerinde gerçekleÅŸti.

Geçen yılın son çeyreÄŸinde Fed’in tercih ettiÄŸi enflasyon göstergesi olan kiÅŸisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 1,7’lik artış kaydetti. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduÄŸu çekirdek kiÅŸisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise aynı dönemde yüzde 2 ile piyasa beklentilerine paralel arttı.

ABD’de enflasyonun hız kesmesine karşın ekonomik aktiviteden alınan olumlu sinyaller ekonomide “yumuÅŸak iniÅŸ” ihtimallerini artırırken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) martta faiz indirimlerine baÅŸlayabileceÄŸine yönelik tahminler yeniden güç kazandı.

Söz konusu geliÅŸmelerle, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi dün yaklaşık 6 baz puan gerilemesinin ardından yeni günde de düşüş eÄŸilimini sürdürerek yüzde 4,10’a indi.

Emtia tarafında Brent petrolün varil fiyatı gelecek dönemde talebin güçlü kalabileceÄŸi öngörüleriyle yüzde 2’nin üzerinde deÄŸer kazanırken, yeni günde 81,7 dolardan alıcı buluyor.

Altının ons fiyatı ise önceki kapanışın yüzde 0,2 artışla 2.023 dolarda seyrediyor.

Öte yandan, dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden Intel’in geçen yılın son çeyreÄŸinde elde ettiÄŸi gelir yüzde 10 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleÅŸti. Buna karşın, ÅŸirketin ilk çeyreÄŸe iliÅŸkin projeksiyonundaki tahminlerin piyasa beklentilerinin altında kalması vadeli iÅŸlem piyasalarında satış baskısının artmasına neden oldu.

Dün, New York borsasında, Nasdaq endeksi yüzde 0,18 artarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,53 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,64 yükselerek kapanış rekoru kırdı. ABD’de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise negatif seyirle baÅŸladı.

Avrupa borsalarında İtalya hariç dün sınırlı da olsa alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç temel politika faizini de sabit bıraktı.

ECB BaÅŸkanı Christine Lagarde toplantı sonrası yaptığı açıklamada, ECB’nin Yönetim Konseyinde faiz indirimlerini konuÅŸmak için “erken olduÄŸu” konusunda fikir birliÄŸi olduÄŸunu belirtti.

Kısa vadeli ekonomik göstergelerin zayıf kaldığını ifade eden Lagarde, ekonomide orta vadede bir iyileşme görüleceğini ve ekonominin en önemli yansıması olan iş gücü piyasasının da oldukça güçlü kalmaya devam ettiğini vurguladı.

Lagarde, Avro Bölgesi’nde enflasyon oranlarındaki genel düşüş eÄŸiliminin sürdüğünü kaydederek, kısıtlayıcı para politikasının reel ekonomi üzerinde kapsamlı bir etki oluÅŸturmaya devam ettiÄŸini anlattı.

Dün, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,10 yükselirken, Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,60 azalış kaydetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise negatif bir seyirle baÅŸladı.

Asya’da piyasalar yeni günde karışık bir seyir izlerken, Japonya’da açıklanan enflasyon verileri Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) gelecek dönem politikalarına iliÅŸkin soru iÅŸaretlerini artırdı.

Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) ocakta yüzde 1,6 artışla beklentilerin oldukça altında kalırken, analistler, enflasyondaki yavaÅŸlamanın BoJ’un normalleÅŸme adımlarını öteleyebileceÄŸini ifade etti.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,52 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 gerilerken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 0,5 yükseldi.

Yurt içinde dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,98 deÄŸer kazancıyla 8.169,89 puandan tamamlarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı.

TCMB’den yapılan duyuruda, “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiÄŸi müddetçe sürdürüleceÄŸini deÄŸerlendirmiÅŸtir.” ifadeleri yer aldı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 30,2542’den günü tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,3110 seviyesinden iÅŸlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduÄŸunu, yurt dışında ise Almanya’da tüketici güven endeksi ve ABD’de kiÅŸisel gelirler ve harcamalar verilerinin takip edileceÄŸini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.250 ve 8.350 seviyelerinin direnç, 8.100 ve 8.000 puanın destek konumunda olduÄŸunu kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Emekliye zam Meclis’te kabul edildi

HIZLI YORUM YAP