17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

‘Türk’ün yaÅŸamadığı Türk köyü: Faymonville

Belçika'daki Faymonville köyü, 'Türk köyü' olarak biliniyor ancak köyde hiçbir Türk yaşamıyor! Yüzyıllardır 'Türk' kimliğiyle anılan köy, Avrupa'daki yerleşik Türkler için gurur verici ve birleştirici bir anlam taşıyor

Faymonville, Belçika’nın Fransızca konuÅŸulan Valon bölgesinde, Liege iline baÄŸlı Waimes ilçesinin bir köyü.

DaÄŸlık, sık ormanların ortasında büyüleyici bir doÄŸaya sahip köyde, son nüfus sayımına göre 925 kiÅŸi yaşıyor. Ãœlkede yerleÅŸik 300 bin kadar Türk’ten hiçbiri bu köyde yaÅŸamıyor.

Ancak Faymonville, herkes tarafından Türk köyü olarak biliniyor. Köyün her yerinde ay yıldıza ve Türk yazısına rastlamak mümkün.

Belde olduğu dönemden kalma belediye binasının girişinde beton zemine işli Türk bayrağı bulunuyor. Aynı binanın çatısında bulunan rüzgar gülünde de Türk bayrağı yer alıyor. Köy meydanındaki kültür merkezinin levhasında, hatta R.F.C Turkania isimli futbol kulübünün armasında bile ay yıldız mevcut.

Ãœlke genelinde ÅŸubat ayında düzenlenen geleneksel karnaval, bu köyde farklı bir coÅŸkuyla kutlanıyor. Belçika’nın farklı yerlerinde ve komÅŸu ülkelerde ikamet eden Türkler de her sene karnavala katılıyor.

Les Turkania Möhnen isimli, kendilerini Jeunes Turcs (Genç Türkler) olarak da niteleyen grubun düzenlediği karnaval, ay yıldızlı bando takımıyla açılıyor.

Ardında rengarenk kostümlerle dans eden gençler ve izleyicilere konfetiler atan araçlar kortej oluÅŸturuyor. Köyü kırmızı beyaza boyayan karnaval sayesinde Valon halk ile Avrupa’da yerleÅŸik Türkler arasında sıcak iletiÅŸim kuruluyor.

“GURUR DUYUYORUZ”

Karnavalın organizatörlerinden Faymonville sakini 75 yaşındaki Carine Georges, yaptığı açıklamada, köy sakinlerinden istemsizce Türk olarak bahsetti ve Türk olmayı, kendi kimlikleri olarak niteledi.

“Bununla gurur duyuyoruz” diyen Georges, köyün Türk olarak anılmasının sebebini şöyle anlattı:

“Bu bir efsane. Türklerin (köy sakinlerinin) ödemek istemediÄŸi bir vergi hikayesine dayanıyor. Bu çok eski bir hikaye. Aslında herkes baÅŸka yere dayandırıyor. Ama bizim kimliÄŸimizi korumamıza olanak saÄŸladı. Burada her ÅŸeyin adı Türk’le baÅŸlar.”

Karnaval için Faymonville’e gelen Türklerden Gülseren Özhan da köyün kültürünü merak ettiklerini, köyü çok ÅŸirin bulduÄŸunu ifade etti. Anvers’te yaÅŸayan Özhan, Belçika’da Türk kimliÄŸiyle anılan bir köyün varlığından gurur duyduÄŸunu söyledi.

Gent’ten gelen Fırat Çal da hem ÅŸaÅŸkınlık hem gurur duyduÄŸunu ifade ederek, giriÅŸinde Türk bayrağı bulunan köyün Ä°kinci Dünya Savaşı’nda Almanya tarafından saldırıya uÄŸramaktan kurtulduÄŸu yönündeki rivayeti aktardı.

TÃœRK KÖYÃœ HAKKINDAKÄ° RÄ°VAYETLER…

Faymonville ile ilgili üç rivayet bulunuyor.

Bunlardan en yaygını 12’nci ve 13’üncü yüzyılda Haçlı Seferleri’ne asker göndermeyi reddetmesi, bir diÄŸeri 16’ncı yüzyılda Osmanlı Devleti’ne karşı savaÅŸmak için para toplayan kiliseye vergi vermek istememesi nedeniyle civar köyler tarafından Türkler olarak anılmaya baÅŸlanmasına dayanıyor.

Bir diğeri de köyün Türk kimliği sayesinde Alman işgalinden kurtulması ve bu kimliğe daha da sarılması olarak dillendiriliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Erzincan’da 9 işçiden haber alınamıyor

HIZLI YORUM YAP