22 Şubat 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, Adana 4. Tüketici Mahkemesi, yargılamasına baktığı bir davada, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 94. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan, “Sigortacı, sigorta sözleÅŸmesini durumun kendisine tebliÄŸi tarihinden itibaren 15 gün içinde feshedebilir. Sigorta fesih tarihinden 15 gün sonrasına kadar geçerlidir.” şeklindeki düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) baÅŸvurdu.
Başvuruda, kişinin aracını sattığı anda araç üzerindeki mülkiyet hakkının sona ermesine karşın söz konusu düzenlemeler uyarınca sigorta sözleşmesinden kaynaklı sorumluluğunun devam ettiği, bu itibarla kusuru olmadığı hallerde de tazminat sorumluluğunun bulunabileceği ifade edildi.
Kişilerin işlediği veya ihmal ettiği bir fiilden sorumlu tutulması gerektiğine işaret edilen itiraz başvurusunda, sigorta sözleşmesinin feshedilip edilmeyeceği konusunda da açıklığın bulunmadığı ileri sürüldü.
BaÅŸvuruyu görüşen AYM, söz konusu düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduÄŸunu tespit ederek iptal etti. Mahkeme, iptal hükmünün 9 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaÅŸtırdı.
KARARIN GEREKÇESİ
Yüksek Mahkemenin iptal kararında, araç satışının ardından önceki sahibinin araç üzerindeki fiili ve hukuki hakimiyetinin sona erdiği, eski araç sahibinin yeni araç sahibi üzerinde herhangi bir denetim ve gözetim sorumluluğunun da bulunmadığı ifade edildi.
Aracın yeni sahibinin, belirtilen 15 günlük sürede üçüncü kiÅŸilere zarar vermesi halinde, bu fiillerden aracın eski sahibinin sorumlu tutulabileceÄŸi aktarılan kararda, bunun “oldukça ağır bir müdahale” niteliÄŸi taşıdığı kaydedildi.
Kararda, “Satış veya devir iÅŸlemi yapılan ve iÅŸleteni deÄŸiÅŸen motorlu araçların tescilinde ya da trafiÄŸe çıkarılmasında yeni iÅŸleten tarafından zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılması ÅŸartının aranmasını içeren bir düzenleme yapmaya iliÅŸkin kanun koyucunun önünde anayasal bir engel bulunmadığı görülmüştür.” deÄŸerlendirmesine yer verildi.
Kişinin, üzerinde hukuki ve fiili olarak denetim ve kontrol imkanına sahip olmadığı kişilerin fiillerinden sorumlu tutulmasının bir zorunluluk olmadığı vurgulanan kararda, şu ifadeler yer aldı:
“Aracın devri suretiyle araç üzerindeki her türlü kontrol ve denetim yetkisini yitirmiÅŸ bulunan sigortalının artık iÅŸleten sıfatı da kalmadığı halde sözleÅŸmenin sigorta ÅŸirketince feshedilmemesi durumunda sözleÅŸme süresince, sözleÅŸmenin feshedilmesi halinde dahi fesih tarihinden itibaren 15 gün boyunca yeni iÅŸletenin üçüncü kiÅŸilere vermiÅŸ olduÄŸu zararlardan sorumlu tutulabilmesine imkan tanıyan kuralların gerekli olmadığı kanaatine varılmıştır.”
Türkiye’de 5 gecelik tatilin bedeli 200 bin liraya çıktı
KVKK’dan, sosyal medya platformlarına inceleme
Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı
Kadına dayak “kemik kırılmadığı sürece” serbest bırakıldı
Kapasite kullanımı şubatta gerilemeye devam etti
Eski İngiltere Prensi Andrew gözaltına alındı
Bir mobilya piyasadan toplatılıyor
Tüketici güveni 11 ayın en yükseğinde
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: 21 kişi adliye sevk edildi
Ücretsiz HPV aşısı Bilim Kurulu’na takıldı
Ramazan ayı başlıyor
KVKK’dan, sosyal medya platformlarına inceleme
Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı
Kadına dayak “kemik kırılmadığı sürece” serbest bırakıldı
Kapasite kullanımı şubatta gerilemeye devam etti
Eski İngiltere Prensi Andrew gözaltına alındı
Bir mobilya piyasadan toplatılıyor
Tüketici güveni 11 ayın en yükseğinde
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: 21 kişi adliye sevk edildi
Ücretsiz HPV aşısı Bilim Kurulu’na takıldı
Ramazan ayı başlıyor
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan