29 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Özge Alkış
Kendilerine ait olmayan tebligatlar yüzünden hem zamansal hem de ekonomik anlamda sıkıntı yaşadıklarını belirten sanayici ve iş insanları, özellikle son dönemlerde kendilerine ait olmayan tebligatlar yüzünden, borçlu konuma düştüklerini kaydetti.
Rekabet.net olarak biz de yaşanın durumun hukuksal boyutunu öğrenmek amacıyla Avukat Handan Özcebe ile konuştuk. Özcebe, durumun İcra İflas Kanunu’nda yer alan 89/1 Haciz İhbarnamesi ile ilgili olduğunu belirterek detayları açıkladı.
İHBARNAME NE ANLAMA GELMEKTEDİR?
“İcra ve İflas Kanunu’nun 89. Maddesinde kendisine düzenleme alanı bulan ve icra dosyasında borçlu sıfatı ile bulunan tarafın borçlularından bir alacağının mevcut olması durumunda, bu alacağının borçluya değil de kendisine ödenmesini istemek için gönderilen bir ihtar evrakıdır.
İTİRAZ ETMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?
“89/1 haciz ihbarnamesine uygulamada birinci haciz ihbarnamesi denilmektedir. Birinci haciz ihbarnamesine itiraz edilmesi oldukça önemli olup, itiraz edilmemesi veyahut itirazın gecikmesi halinde birinci haciz ihbarnamesinin ilgilisi, borçluya ait icra dosyasındaki asıl alacak ve ferilerinden sorumlu olarak dosyaya borçlu sıfatı ile eklenecektir. Birinci haciz ihbarnamesi kendisine tebliğ edilen tarafın 7 günlük itiraz süresi bulunmaktadır. 89/1 haciz ihbarnamesine cevap/itiraz 7 gün içerisinde ilgili icra dairesine yapılır. Birinci haciz ihbarnamesi tarafınıza tebliğ edildikten sonra borçlunun sizde bir alacağı bulunmakta ise bu durumda itiraz değil, borçlunun ilgili alacağının ne olduğunu ve ne kadar olduğunu cevabi yazı ile icra dairesine belirtmek gerekmektedir.”
89/1 haciz ihbarnamesi özetle; icra dosyası borçlusunun üçüncü kişilerde bulunan alacak ve malını haczetmek amacıyla kullanılan bir icra prosedürüdür. İCRA MEMURU, ALACAKLININ TALEBİ OLMASI HALİNDE ÜÇÜNCÜ KİŞİYE HACİZ İHBARNAMESİ GÖNDERMEK ZORUNDADIR. Hatta haciz ihbarnamesinin borçlunun babasına, annesine veya eşine gönderilmesinde hukuken herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bunun dışında uygulamada sürekli olarak karşımıza çıkan durum; borçlu şirketin ortaklarının da üçüncü kişi sayılmasından dolayı şirket ortaklarına yönelik üçüncü haciz ihbarnamesi gönderilmesidir.
İTİRAZ NASIL YAPILMALIDIR?
Tarafına birinci haciz ihbarnamesi tebliğ edilen kişi tebliği izleyen tarihten itibaren 7 gün içerisinde birinci haciz ihbarnamesine karşı ’icra dosyanız borçlusunun bende bir hak ve alacağı bulunmamaktadır.’’ şeklinde itiraz etmelidir. Ancak birinci haciz ihbarnamesi kendisine tebliğ edilen üçüncü kişi ihbarnameye karşı doğru cevap verme yükümlülüğü altında olup, aksi halde gerçeğe aykırı beyanda bulunmaktan ceza alma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecektir. Birinci haciz ihbarnamesi kendisine tebliğ edilen üçüncü kişi, işbu tebliği izleyen 7 gün içerisinde ilgili icra dairesine karşı itirazda bulunmalı ya da alacağa ilişkin cevap vermelidir. İtiraz etmeyen ya da ilgili alacağın ne kadar olduğuna ilişkin cevap vermeyen taraf borçtan sorumlu olarak dosyaya eklenme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Bu sebeple birinci haciz ihbarnamesine yasal süresi içerisinde itiraz etmek veya cevap vermek oldukça önemlidir.
89/1 UYGULAMASININ GETİRDİĞİ ZORLUKLAR NELERDİR?
“Yukarıda izah edildiği üzere İcra İflas Kanununun uygulanması alacaklılar için yasal bir yol ve hak olsa da uygulamada borçlunun borçlusu olan veya olmayan 3. Kişiler açısından birtakım zararlara yol açtığı da bir gerçektir.
Şöyle ki;
Alacaklı ve avukatı tarafından 3. kişilere gönderilen ve borçluya borçlu olduğu ihtimali olan kişiler gönderilen bu ihtarnameye karşı itiraz etmek için belli bir harç ve posta masrafını yatırmak zorunda veya cevap süresini takip için avukat tutup avukat ücreti ödemek zorunluluğu ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Gönderilen ihbarnamede ki borçluyla hiçbir alakası olmayan 3. kişiler haksız yere masraf ödemek mecburiyetinde kaldığı gibi İcra kanununun bu uygulamasını bilmek zorunda olmayan vatandaş bu ihtara cevap vermediği takdirde asıl borçlunun borcundan sorumlu tutulmakta ve bu kişiye borcu olmadığını ispat edebilmek için menfi tespit davası açarak maddi manevi zarara uğramaktadır.
Hiçbir yükümlülüğü olmayan bu kişiler alacaklı ve avukatının kafasına göre istediği herkese gönderebildiği ve icra memurunun da taleple bağlı kalarak gönderdiği bu ihbarname birçok kişiyi haksız yere mağdur etmektedir.
Bu sebeple bu yanlış uygulamanın ortadan kalkması ya da en azından alacaklı ve alacaklı vekilinin 3. Kişilere bu ihbarnameyi göndermesinin bir kıstası olması veya arada bir ticari ilişki olduğunu ispat etmesi gerektiği düşüncesindeyiz.”
Rekabet.net
Dünya Gümrük Günü’nde Özenalp’ten çağrı
Junioshow Fuarı Kapılarını Açtı
CHP’nin “cumhurbaşkanı” için yol haritasını açıklandı
Eski Bakan Selma Aliye Kavaf CHP’ye katıldı
Yangın malzemelerine yönelik denetim
Bursa’da rehine krizi sürüyor
Türkiye’nin en itibarlı markaları belli oldu
Bahçeli gözyaşlarını tutamadı
Sağlık Bakanı Memişoğlu’dan teftiş talimatı
Deniz taşımacılığında ‘çöküş’ sinyali!
MTV ödemelerinde son gün 31 Ocak
Junioshow Fuarı Kapılarını Açtı
CHP’nin “cumhurbaşkanı” için yol haritasını açıklandı
Eski Bakan Selma Aliye Kavaf CHP’ye katıldı
Yangın malzemelerine yönelik denetim
Bursa’da rehine krizi sürüyor
Türkiye’nin en itibarlı markaları belli oldu
Bahçeli gözyaşlarını tutamadı
Sağlık Bakanı Memişoğlu’dan teftiş talimatı
Deniz taşımacılığında ‘çöküş’ sinyali!
MTV ödemelerinde son gün 31 Ocak