20 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

CHP’den SGK borcu açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, belediyelerin SGK'ya olan borçlarına ilişkin "İktidarın, SGK'ya belli bir miktarın üzerinde vergi borcu ve SGK borcu olan firmaları açıklamasını istiyoruz." dedi.

CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Gökan Zeybek, parti genel merkezinde düzenlediÄŸi basın toplantısında, CHP’li belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) borçlarına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın tüm belediyelerin SGK’ye olan vadesi geçmiÅŸ borçlarının 96 milyar lira olduÄŸunu açıkladığını anımsatan Zeybek, bu rakamın, SGK’nin 2023 gelir tahmini olan 3,4 trilyon liranın yüzde 3’üne denk geldiÄŸini söyledi.

Emeklilerle CHP’li belediyelerin karşı karşıya getirilmek istendiÄŸini ileri süren Zeybek, “EÄŸer iktidar SGK’nin vadesi geçmiÅŸ alacaklarını tahsil etmeye çalışıyor olsaydı, 2023 yılı sonunda 540 milyar lirayı bulan, son aylarda 750 milyar liraya ulaÅŸtığını tahmin ettiÄŸimiz tüm alacaklarının üzerine giderdi. EÄŸer iktidar gerçekten SGK’nin alacaklarını tahsil etmek istiyorsa, belediyelerden önce, bugüne kadar borcunu açıklamayan baÅŸta yandaÅŸ ÅŸirketlerin oluÅŸturduÄŸu yüzde 88’lik oranının üzerine gitmeyi neden düşünmedi?” diye konuÅŸtu.

Açıklanan SGK prim borçlarının belediyelere deÄŸil, belediye iÅŸtiraklerine ait olduÄŸunu kaydeden Zeybek, “CHP’li belediyelerin almış olduÄŸu Hazine paylarından, zaten doÄŸrudan kaynağından kesinti yapılmaktadır. Ä°ktidarın SGK’ye belli bir miktarın üzerinde vergi borcu ve SGK borcu olan firmaları açıklamasını istiyoruz. Bu liste açıklandığında hangi kamu kuruluÅŸlarının, hangi yandaÅŸ ÅŸirketlerin, kimlerin SGK’ye ne kadar borcu olacağı açıkça ortaya çıkacak.” ifadesini kullandı.

CHP’li Zeybek, 2019’daki seçimlerden hemen sonra Ä°stanbul, Ankara, Adana, Antalya ve Mersin’i 5 milyar 340 milyon dolar borçla devraldıklarını ve borçların 2 milyar 618 milyon dolara düştüğünü söyledi.

Zeybek, “Toplam yüzde 50’den fazla dolar cinsinden azalma görebiliriz. Belediyelerin SGK’ye ve vergi dairelerine olan borçlarında ise 5 yıl içerisinde 308 milyon dolardan 485 milyon dolar seviyesinde bir deÄŸiÅŸiklik söz konusudur.” dedi.

CHP’nin 31 Mart Mahalli Ä°dareler Genel Seçimleri’nde AK Parti ve MHP’den 208 belediye kazandığını anımsatan Zeybek, “208 belediyenin ilk 100’ünün toplam borcunun 9,8 milyar liralık vergi, 20,1 milyar liralık da SGK’ye prim borçları olduÄŸunu görüyoruz. Sayın Bakan’ın açıkladığı 64 milyar liralık CHP’li belediyelerin vergi ve SGK borçlarının neredeyse üçte birinden fazlası sadece bu dönemde kazandığımız belediyelerden kaynaklanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“NEDEN AÇIKLAMIYORSUNUZ?”

Türkiye nüfusunun yüzde 66’sının bugün CHP’li belediyelerce yönetildiÄŸine iÅŸaret eden Zeybek, ÅŸunları kaydetti:

“En borçlu 5 CHP’li belediyeyi açıkladınız. En borçlu 5 AK Parti’li, MHP’li ya da diÄŸer partiler tarafından yönetilen belediyelerin borçlarını açıklamayı neden düşünmüyorsunuz? Devletten en çok ihale alan ÅŸirketlerin borçlarını neden açıklamıyorsunuz? CHP’nin bankalarda bulunan paralarına haciz iÅŸlemi yapıyorsanız, bu iÅŸlemi acaba siz Türkiye’deki bulunan kendi AK Parti ve Cumhur Ä°ttifakı’na mensup olan belediyelerde yapmayı düşünüyor musunuz, yapıyor musunuz? Bu konunun açıklığa kavuÅŸması gerekir.”

Belediyelerin SGK’ye olan borçlarına karşılık kamudan alacaklarını mahsuplaÅŸtırma talebi olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Zeybek, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“SGK ve vergi dairelerine olan borçlarla ilgili geçmiÅŸten bu yana uygulanan bir yöntem var. AK Parti’li ve Cumhur Ä°ttifakı’na mensup belediyeler, daha çok dini, saÄŸlık, eÄŸitim tesisi gibi belediye arazileri üzerine yapılmış kamusal hizmet alanlarını Hazine ve Maliye Bakanlığı veya SGK ile mahsuplaÅŸma suretiyle borçların indirilmesi yöntemini seçmiÅŸlerdi. Biz bugüne kadar CHP’li hiçbir belediyenin kamu kurumlarıyla mahsuplaÅŸma konusundaki önerilerine bir karşılık olduÄŸunu görmüyoruz. Adaletten söz ediyorsak, bütün belediyelere benzer bir uygulama yapmak gerekir.”

“SOSYAL BELEDÄ°YECÄ°LÄ°K UYGULAMALRINDA EN UFAK BÄ°R SIKINTIYA GÄ°TMEYECEĞİZ”

Zeybek, bir baÅŸka soru üzerine, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesinin her ay alacaklarının yüzde 5’inin UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığının metro yatırımları için kesildiÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“Bizim baÅŸta büyükÅŸehir belediyelerimizin, bu borç yükünü çevirme ve yönetme konusunda çok ciddi biçimiyle hafızası oluÅŸtu. Belediyelerimizin kent lokantaları, semt evleri, kreÅŸler, yurtlar, sosyal hizmetler, emeklilere verilen destekler, öğrencilere verilen burslarla ilgili en ufak bir kesintiye gitmeyeceÄŸiz. Belediyeler gelir artırıcı önemleri geliÅŸtirecekler. Bir kısım maliyetlerde tasarruf yapacaklar. Topluma söz verdiÄŸimiz sosyal belediyecilik uygulamalarında en ufak bir sıkıntıya gitmeyeceÄŸiz.”

Mersin BüyükÅŸehir Belediyesi dışında baÅŸka belediyelere haciz iÅŸlemi yapılıp yapılmadığı sorulan Zeybek, “CHP’li baÅŸka belediyelere hacizle ilgili yazıların yazıldığını biliyoruz. Çok sayıda belediyemizden bilgi Genel Merkezimize ulaÅŸmaya baÅŸladı. Belli ki SGK bir faaliyete geçmiÅŸ. Biz haciz iÅŸleminden önce belediyelerin borçlarının plan dahilinde, yasal düzenlemeyle belli bir vade içerisinde ödenmesinin doÄŸru olduÄŸunu düşünüyoruz.” yanıtını verdi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Maliye’den kuyumculara baskın

HIZLI YORUM YAP