20 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

7 ayrı banka aynı sistemde

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten talimat. Şimşek, ATM'lerle ilgili yeni bir kararı ilk kez paylaştı. Türkiye genelinde geçerli olacağı bildirildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, ATM’lerle ilgili harekete geçti. ŞimÅŸek, ATM‘ler ile ilgili yapılan yeni deÄŸiÅŸikliÄŸi ilk kez duyurdu. Yeni bir sistemin hayata geçtiÄŸini vurgulayan ÅžimÅŸek, bankalara talimat verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, Bakanlık olarak, Türkiye’de her alanda olduÄŸu gibi bankacılık alanında da özellikle dışa bağımlı donanım ve yazılım ihtiyaçlarını optimize ederek verimliliÄŸi artırma doÄŸrultusunda birçok yeniliÄŸe imza attıklarını söyledi.

ÅžimÅŸek, platforma dahil her bankanın ATM yönetimi için ayrı olan yazılım geliÅŸtirme, lisanslama, saha hizmetleri, ATM operasyonları gibi maliyet kalemlerini ortaklaÅŸtırılarak tek merkezden yönetilmesini saÄŸladıklarını dile getirerek, ÅŸu ifadeleri kullandı:  “2023 yılında uygulamaya aldığımız TAM Projesi, bugün itibarıyla 5 bin 200 ATM ile Türkiye’nin 81 ilinde hizmet verilen, aylık 35 milyar lirayı bulan 20 milyon adet finansal iÅŸlemin gerçekleÅŸtirildiÄŸi bir sistem haline gelmiÅŸtir.

Böylelikle, uygulanan ölçek ekonomisiyle altyapı ve iÅŸletim maliyetlerinde tasarruf ve verimlilik artışının yanı sıra finansal hizmetlere eriÅŸimde de büyük kolaylık saÄŸlanmıştır.” Öte yandan ÅžimÅŸek, TAM Projesi‘nin finansal hizmetlere eriÅŸimini kolaylaÅŸtırdığını ve altyapı ile iÅŸletim maliyetlerinde önemli ölçüde tasarruf saÄŸlayarak verimliliÄŸi artırdığını ifade etti. Bu proje ile orta vadede 500 milyon dolar tasarruf saÄŸlamayı amaçladıklarını belirten ÅžimÅŸek, TAM Projesi’nin detaylarını da ilk kez paylaÅŸtı. TAM projesi çerçevesinde, kamu ve kamu katılım bankalarının ATM yönetimi için yazılım geliÅŸtirme, lisanslama, saha hizmetleri ve ATM operasyonları gibi maliyetler birleÅŸtirilerek tek merkezden yönetilecek. Bu sayede, bankaların ATM giderlerinde önemli bir tasarruf elde edilecek.

ÃœCRETSÄ°Z Ä°ÅžLEM YAPILACAK

ÅžimÅŸek, dünyadaki benzer örneklerde kullanıcıların sadece, para çekme ve bakiye görüntüleme gibi kısıtlı iÅŸlem seti (3-6 iÅŸlem) ile ortak ATM’leri kullanabilirken TAM projesinde, bankaların tüm iÅŸlem setine eriÅŸim saÄŸlanabildiÄŸini bildirdi. Mevcut müşteri deneyimi korunarak 1000’i aÅŸkın iÅŸlem gerçekleÅŸtirilebildiÄŸine dikkati çeken ÅžimÅŸek, TAM Projesi’ni benzerlerinden ayıran diÄŸer uygulama farklılıklarını ÅŸu sözlerle anlattı:

“ÖrneÄŸin, ortak ATM projelerinde iÅŸlemler her bankanın kendi sistemi üzerinde gerçekleÅŸtirilirken, TAM’da tek platform üzerinde yönetilen bir sistem kullanılıyor. TAM’ın tüm yazılımları tekilleÅŸtirilmiÅŸ ve standart hale getirilmiÅŸ, teknolojisi ve mimarisi itibarıyla geniÅŸleme ve büyümeye açık bir platform olarak tasarlanmış olması da teknoloji çağında önemli bir avantajı beraberinde getiriyor. TAM’ın tüm yazılımları tekilleÅŸtirilmiÅŸ ve standart hale getirilmiÅŸ, teknolojisi ve mimarisi itibarıyla geniÅŸleme ve büyümeye açık bir platform olarak tasarlanmış olması da teknoloji çağında önemli bir avantajı beraberinde getiriyor.

TAM NEDİR? 

Lansmanının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek’in katılımıyla birlikte yapıldığı bilinen TAM ATM projesi 7 ayrı bankanın aynı çatı altında buluÅŸturulması ile iliÅŸkilidir. Yani bu ortak ATM projesiyle birlikte 7 ayrı bankanın üyelerine tek bir bankamatikten hizmet sunulması hedeflenmiÅŸtir.

“Tam ATM nedir?” sorusuna kısaca “ortak kullanıma açık olan bir bankamatik projesi” olarak yanıt sunulmalıdır. Dolayısıyla TAM ATM adının görüldüğü bankamatiklere gidildiÄŸi takdirde aynı çatı altında buluÅŸturulan 7 ayrı bankanın banka/kredi kartlarıyla iÅŸlem yürütülebilir. Buna ek olarak TAM ATM projesine katılım saÄŸlayan 7 ayrı bankanın müşterileri kartsız iÅŸlemlerini de aynı bankamatik aracılığı ile yürütebilir. Bu baÄŸlamda TAM ATM açılımı da Türkiye’nin ATM Merkezi olarak belirtilmelidir.

Sektördeki 7 ayrı bankayı bünyesinde bulunduran TAM ATM sayesinde banka müşterilerinin komisyonsuz ve masrafsız olarak pek çok işlemi tamamlayabilmeleri hedeflenir. Bu da bankacılık işlemlerinin bankamatikler üzerinden herhangi bir masraf ödenmeden yürütülebilmesi adına atılan adımlardan biri olarak nitelenebilir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

EPDK’dan doÄŸal gaz fiyatlarına iliÅŸkin açıklama

HIZLI YORUM YAP