19 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Yangınların 69’u kontrol altına alındı, 6 aktif yangın var”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Yangınların 69'u kontrol altına alındı, 6 aktif yangın var." şeklinde konuştu.

Yamanlar Seyirtepe’de gazetecilere açıklama yapan Yumaklı, ülke genelindeki orman yangınlarına iliÅŸkin bilgi verdi.

Yumaklı, önceki gün ve dünden devam eden yangınlar olduÄŸunu ifade ederek, “Orman yangınlarının 69’u kontrol altına alındı, 6 aktif yangın var.” dedi.

Ä°zmir ÖdemiÅŸ ve Aydın Didim’deki yangınların kontrol altında olduÄŸunu kaydeden Yumaklı, Bolu Göynük yangınının enerjisinin düşürüldüğünü, arazi yapısının çok sarp olması nedeniyle müdahalenin zorluklarla yürüdüğünü söyledi. Duman nedeniyle görüş alanının düştüğünü belirten Yumaklı, “Bir süre böyle devam edecek, arkadaÅŸlar söndüre söndüre ve soÄŸuta soÄŸuta devam edecekler.” dedi.

Yumaklı, Karabük Ovacık ve Ä°zmir Yamanlar’daki yangınların da enerjilerinin düşürüldüğünü dile getirdi.

“Komple etkilenen alan yaklaşık 1600 hektar civarında”

Yamanlar Sancaklı Mahallesi yakınında dik vadiler ve sarp alan olduğuna dikkati çeken Yumaklı, şu bilgileri verdi:

“Oraya hava araçları müdahale edemiyor. Karadan arkadaÅŸlarımız bütün gece boyunca müdahaleleri yaptılar. Åžu anda orası devam ediyor. Åžehri ilgilendiren herhangi bir husus kalmadı. Duman tespit ediyorsunuzdur, küller geliyor. Bu dumanın bir bölümü hemen yakınımızdaki BüyükÅŸehir Belediyesinin çöp aktarma tesisi ile alakalı ve onun etrafındaki 1-2 bina, onların dumanı geliyor ÅŸehre. Yani halihazırda yangınla ilgili ÅŸehri tedirgin edecek herhangi bir husus söz konusu deÄŸil. Ä°zmir Yamanlar için söylüyorum, etkilenen alan, bunun içerisinde kırsal alanlar, açık alanlar var, orman alanından bahsetmiyorum. Komple etkilenen alan yaklaşık 1600 hektar civarında. Bunun ne kadarının orman alanı olduÄŸu ve ne kadarı hasar gördüğünü arkadaÅŸlarımız bilahare açıklayacaklar. Halihazırda 2 uçak ve 11 helikopter müdahale etmeye devam ediyorlar.”

“Gece boyu hem yangınlarla mücadele ederken hem de bir organize kötülükle mücadele ediyoruz”

Yamanlar Seyirtepe’de gazetecilere açıklama yapan Yumaklı, MuÄŸla Milas’taki yangının enerjisinin düştüğünü ve muhtemelen gün içinde bununla ilgili güzel haberi paylaÅŸacaklarını dile getirdi.

Yumaklı, Aydın BozdoÄŸan’da dün baÅŸlayan yangının rüzgarın ÅŸiddetiyle çok kısa zamanda yayıldığını belirterek, “ArkadaÅŸlarımız müdahale etmiÅŸ olmasına raÄŸmen onları da aÅŸarak gitti hep ama gece hem rüzgarın düşmesi hem de nemin bir miktar yani yüzde 10’un üzerine çıkmasıyla arkadaÅŸlar müdahale ettiler ve yangının yayılma ile alakalı gidiÅŸ yönünü tuttular. Åžimdi geriye doÄŸru kapata kapata gidiyorlar ancak o yoÄŸun enerjiyle baÅŸladığı için baÅŸlangıç noktasında halihazırda bir güçlük var. Yangın kendisini tekrar kuvvetlendirmek istiyor.” diye konuÅŸtu.

Yangının şu an için herhangi bir yerleşim yerine tehdidinin bulunmadığını kaydeden Yumaklı, ekosistemde insanlarla aynı dünyayı paylaşan canlıların etkilenmesinin dışında herhangi bir can kaybının olmadığını ifade etti.

Yumaklı, gece boyunca yangınların yanı sıra dezenformasyonla da mücadele ettiklerini dile getirerek, şunları söyledi:

“Gece boyu hem yangınlarla mücadele ederken hem de bir organize kötülükle mücadele ediyoruz. Bu da enteresan, insan ülkesine bunu niye yapar? Uluslararası çaÄŸrılar var mesela. Bizim uluslararası çaÄŸrıyı gerektirecek herhangi bir hususumuz yok ki. Bu, neden yapılıyor? Panik oluÅŸturmak için yapılıyor maalesef. Lütfen bizim, ilgili arkadaÅŸların, valiliklerin açıklamalarını baz alın. Ä°kincisi de baÅŸka tarihler, baÅŸka ülkeler, baÅŸka ÅŸehirlerdeki yangınlar sanki Ä°zmir yangınıymış gibi servis edildi yani organize kötülük demekten baÅŸka aklıma bir ÅŸey gelmiyor açıkçası. Buradan tekrar bütün vatandaÅŸlarımızdan bu tür dezenformasyonlara kanmamalarını, bizlerin açıklamalarını takip etmelerini özellikle rica ediyorum.”

“Eylül’ün 15’ine kadar bizim alarm durumumuz devam ediyor”

Bakan Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili hassas olunması gerektiğini vurguladı.

“Önümüzdeki pazar gününe kadar hepimizin dikkatli olması gereken bir periyottayız, burada çok düşük nem, yüksek sıcaklık ve ÅŸiddetli rüzgar adeta yanmak için sebep arayan ortamlar oluÅŸturuyor.” diyen Yumaklı, şöyle devam etti:

“Lütfen, bizler de gerekli hassasiyeti gösterelim. Eylülün 15’ine kadar bizim alarm durumumuz devam ediyor. Bütün arkadaÅŸlarımız gece gündüz demeden bu tür durumlar oluÅŸtuÄŸunda bunlara müdahale edecekler. Burada 4 gündür uyumayan arkadaÅŸlarımız var. Onlar, bu iÅŸten ÅŸikayetçi deÄŸil. Sadece insanları galeyana getirecek doÄŸru olmayan ÅŸeylerden kaçınalım ve bu kardeÅŸlerimizin baÅŸarılı olması için dua edelim. Biz baÅŸka bir ÅŸey istemiyoruz.”

Yamanlar’daki yangını çıkaranlarla ilgili herhangi bir iÅŸlem yapılıp yapılmadığıyla ilgili soru üzerine Bakan Yumaklı, “Kimlikleri sanıyorum tespit edilmek üzere, ValiliÄŸimiz o konuda bir açıklama yapacaktır.” dedi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye alevlerle mücadele ediyor

HIZLI YORUM YAP