22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

AB’den Çin’den elektrikli otomobil ithalatında yüzde 38,1’e varan ek vergi kararı

Avrupa Birliği (AB), Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin Birlik üyesi ülkelere ithalatında 4 Temmuz'dan itibaren yüzde 38,1'e varan oranlarda ilave vergi getirmeye hazırlanıyor.

AB Komisyonu, Çin’de üretilen elektrikli otomobillere saÄŸlanan sübvansiyonlar nedeniyle baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında alınan kararlara iliÅŸkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “Komisyon, soruÅŸturmasında Çin’deki elektrikli araç deÄŸer zincirlerinin adil olmayan sübvansiyonlardan yararlandığı geçici sonucuna vardı.” ifadesi kullanıldı.

SoruÅŸturmanın devam ettiÄŸi belirtilen açıklamada, bu aÅŸamada Çin’deki elektrikli otomobil deÄŸer zincirinin AB’deki üreticileri ekonomik zarara uÄŸratan haksız sübvansiyonlardan faydalandığı görüşünde olunduÄŸu bildirildi.

Açıklamada, Komisyonun soruşturma bulgularını görüşmek ve belirlenen sorunları Dünya Ticaret Örgütü ile uyumlu bir şekilde çözmek için Çinli yetkililerle iletişime geçtiği belirtildi.

Bu kapsamda, Çin’den elektrikli araç ithalatında uygulanacak geçici dengeleyici vergilerin seviyesini duyurma kararı alındığı ifade edilen açıklamada, Çinli yetkililerle yapılan görüşmelerde etkili bir çözüm saÄŸlanamaması halinde bu geçici vergilerin 4 Temmuz’dan itibaren bütün üye ülke gümrüklerince uygulanmaya baÅŸlanacağı, geçici vergilerin daimi vergi kararı yürürlüğe girene kadar da devam edeceÄŸi bilgisi verildi.

Açıklamada, Çin firmaları arasında yer alan BYD’ye yüzde 17,4, Geely’e yüzde 20, SAIC’e yüzde 38,1 oranında ilave vergi uygulanacağı, soruÅŸturma sürecinde AB ile iÅŸbirliÄŸi yapan Çin’deki diÄŸer elektrikli otomobil üreticilerinin yüzde 21 vergiye tabi tutulacağı, iÅŸbirliÄŸi yapmayan diÄŸer elektrikli otomobil üreticilerinin de yüzde 38,1 ilave vergi ödeyeceÄŸi ifade edildi.

Tesla’ya istisna

Tesla’nın Çin’de de üretim yaptığı anımsatılan açıklamada, bu firmaya bireysel olarak hesaplanacak bir vergi oranı uygulanabileceÄŸi, bu aÅŸamada seçim yapılmayan ve Çin’de üretim gerçekleÅŸtiren diÄŸer ÅŸirketlerin de özel durumlarının deÄŸerlendirilmesinin talep edilebileceÄŸi bildirildi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, son yıllarda Avrupa ülkelerinde satılan elektrikli otomobillerde Çin üreticilerinin payı hızla yükseliyor.

Çin’de üretilen düşük fiyatlı ve sübvanse edilmiÅŸ elektrikli otomobillerin satışları rakiplerini hızla geride bırakıyor.

AB’de satılan elektrikli araçlar içinde Çin markalarının payı 2019’da yüzde 1’in altındayken, son dönemde yüzde 8’e ulaÅŸtı. Bu oranın, önlem alınmaması halinde hızlı artışını sürdüreceÄŸi belirtiliyor.

Avrupa’ya elektrikli araç ihracatı 2023 yılında 10 milyar avroya yaklaÅŸan Çin’in benzer segmentlerdeki elektrikli otomobil fiyatları Avrupa’da üretilen modellerin yüzde 20 altında seyrediyor.

Çin’de, BYD, SAIC ve Geely gibi markalar ile Tesla ve farklı Avrupa ÅŸirketlerinin üretimi bulunuyor.

Avrupa’daki üreticiler de Çin yapımı modellerin iç pazarlarında hakimiyet kurmasından rahatsızlık duyuyor.

Son vergi oranları yürürlükteki yüzde 10’un üzerine eklenecek

Karar öncesinde AB, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu. Beklenti, bunun yüzde 25 seviyesine yükseltilmesi yünündeydi. Açıklanan son vergi oranları yürürlükteki yüzde 10’un üzerine eklenecek.

Çin, uzun süredir otomotiv sektörünü sübvanse etmediğini, çok verimli üretim gerçekleştirdiğini, ihracatının batı ülkelerinin yeşil hedeflerine ulaşmasına yardımcı olduğunu savunuyor.

Ä°lave vergi kararının AB ile Çin arasındaki ticari iliÅŸkileri gerginleÅŸtirmesi ve Çin’in buna karşı bir misillemede bulunması bekleniyor.

ABD, geçen ay Çin’den ithal edilen elektrikli otomobiller için tarife oranını 4 kat artırarak yüzde 100’e yükseltmiÅŸti.

Türkiye de yerli üretimin iç pazardaki payının yükseltilmesi ve korunması ile ülke içinde yatırımların özendirilmesi amacıyla Çin menÅŸeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ithalat deÄŸerinin yüzde 40’ı seviyesinde ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar vermiÅŸti.

Türkiye, daha önce AB ve ABD’nin son dönemde baÅŸladığı elektrikli otomobillere ek vergi uygulamasına gitmiÅŸ ve Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere yüzde 40 ek vergi getirmiÅŸti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İhracat iklimi güçlü seyirde

HIZLI YORUM YAP