06 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ayakkabı ihracatında ilk kez…

Türkiye'nin ayakkabı ihracatı 2021'de önceki yıla göre yüzde 22,9 artarak ilk kez 1 milyar doları aştı.

Sektörel ihracat verilerine göre, Türkiye’nin deri ve deri ürünleri ihracatı 2021’de yüzde 29,6 artarak 1,73 milyar dolar olarak gerçekleÅŸti. Deri ve deri ürünleri sektörünün toplam ihracattan aldığı pay yüzde 0,8 olarak kaydedildi.

Deri ve deri ürünlerinden en yüksek payı alan ayakkabıdaki ihracat artışı ise yıllık bazda yüzde 22,9 oldu. 2020’de 818,4 milyon dolar olan ihracatını 2021’de 1 milyar 6 milyon dolara yükselten ayakkabı sektörü, uzun zamandır hedeflediÄŸi 1 milyar dolarlık eÅŸiÄŸi de böylece aÅŸmış oldu.

Ayakkabı grubunun deri ve deri mamulleri sektör ihracatındaki payı yüzde 58,3 oldu. Ayakkabıda ihracat artışı ortalamanın altında kalsa da sektörün toplam ihracatındaki ağırlığı değişmedi.

Bu alanda ayakkabıyı yüzde 15,4 ile yarı işlenmiş/bitmiş deri ve işlenmiş kürk ürünleri, yüzde 14 ile saraciye, yüzde 12 ile deri ve kürk giyim grubu izledi.

Sektörün en yüksek ihracat yaptığı ilk 10 ülkenin 6’sı Avrupa’dan

Türkiye’nin en çok ayakkabı ihraç ettiÄŸi ilk 10 ülke arasında Avrupa ülkeleri öne çıktı. 10 ülkeden 6’sı Avrupa’dan listeye girdi.

Türkiye’nin en çok ayakkabı ihraç ettiÄŸi ülkeler arasında başı 82,5 milyon dolarla Rusya çekti. Önceki yıla göre yüzde 24,5 artışın yaÅŸandığı bu ülkenin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 8,2 olarak gerçekleÅŸti.

Rusya’yı 75,5 milyon dolarla Irak, 70,1 milyon dolarla Almanya, 64,3 milyon dolarla Ä°spanya, 40,8 milyon dolarla Romanya takip etti.

En çok ayakkabı ihracatı yapılan ilk 10 ülke arasında yer alan diÄŸer ülkeler Ä°srail, BirleÅŸik Krallık, Ä°talya, Libya ve Hollanda ÅŸeklinde sıralandı. Ä°lk 10’daki en dikkat çekici artış yüzde 58,8 ile Libya’da yaÅŸandı.

“Batı Avrupa ülkelerinden ciddi talep artışı var”

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri DerneÄŸi (TASD) BaÅŸkanı Berke İçten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabı ihracatında rekor kırdıkları için çok mutlu olduklarını belirterek, “Tedarikte ve ham madde teminindeki sıkıntılar ve salgının devam etmesine raÄŸmen tarihin en yüksek ihracatına ulaÅŸmak rekabet gücümüzün ne kadar yüksek olduÄŸunu gösteriyor.” dedi.

Geçen yıl özellikle Batı Avrupa ülkelerinden ayakkabı talebinde net bir artış gördüklerini dile getiren İçten, pazar çeÅŸitliliÄŸinin arttığını, 2021’de özellikle spor ayakkabılarda ve deri olmayan kadın ayakkabılarda ciddi talep artışı yaÅŸandığını söyledi.

“Bu yıl ihracatta 1,4 milyar dolara ulaÅŸabiliriz”

Berke İçten, Türkiye’nin özellikle küresel perakende markaları tarafından son dönemde radara alındığını, ayakkabı üretimi için önemli bir talebin bulunduÄŸunu söyledi.

Bilinen önemli markaların Türkiye’den ürün almak istediÄŸini dile getiren İçten, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

“Bu yıl 66’ncısı düzenlenecek Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı’na (AYMOD) ÅŸimdiden ilgi var. Özellikle Avrupalı alıcılar mart sonunda gerçekleÅŸtirilecek bu fuar için ÅŸimdiden yer ayırtmaya baÅŸladı. Bu yıl pazar çeÅŸitliliÄŸimizin daha da artacağını, Avrupa ülkelerine daha fazla ihracat yapacağımızı düşünüyorum. Herhangi bir ciddi olumsuzluk yaÅŸanmazsa bu yıl ayakkabı ihracatında beklentimiz 1,3-1,4 milyar dolar aralığı. Sektörümüzün bu rakama ulaÅŸacak potansiyeli var. Kaliteli ve hızlı üretim gücümüz, Avrupa’ya yakınlığımız, yeni trendleri yakalamamız bizi öne çıkarıyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Konut Fiyat Endeksi arttı

HIZLI YORUM YAP