29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bakan Pekcan’dan ‘inovasyona dayalı ürün ihracatının artırılması’ vurgusu

Ticaret Bakanı Pekcan inovasyona dayalı ve katma değerli ürün ihracatının artırılmasının önem verdikleri konulardan olduğunu belirterek "Özellikle yerli katma değer alanında önemli ilerleme sunacak yenilikçi projeleri desteklemeyi arzu ediyoruz" dedi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisince (TÄ°M) Bakanlığın koordinasyonunda düzenlenen 8. Türkiye Ä°novasyon Haftası‘nın açılışına ve Ä°novaLÄ°G Ödül Töreni’ne katıldı.

Bakan Pekcan, buradaki konuÅŸmasında, Türkiye’nin özellikle son 18 yıllık dönemde bilgi toplumu olma niteliÄŸini oldukça güçlendirdiÄŸini dile getirdi.

Türkiye’nin bilgi üreten ve ihraç eden ülke olma noktasında kapasitesini her geçen gün güçlendirdiÄŸini vurgulayan Pekcan, “CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirmiÅŸ olduÄŸu tam bir koordinasyon ve iÅŸ birliÄŸiyle bu alanda oldukça olumlu ilerlemeler kaydediyoruz.” diye konuÅŸtu.

Ä°novasyonun üretimde olduÄŸu kadar iÅŸ geliÅŸtirmede, pazarlamada, müÅŸteri iliÅŸkilerinde, dış ticaret operasyonlarında ve lojistikte, ekonomik aktivitenin tüm boyutlarında geçerli bir olgu olduÄŸunu ifade eden Pekcan, tüm sektörler ve tüm ekonomik faaliyetlerde inovatif düÅŸünceyi, inovatif yöntemleri ve inovatif uygulamaları hayata geçirmenin yollarının aranması gerektiÄŸini bildirdi.

Pekcan, imalat sanayi ihracatı içinde teknolojik ürünlerin payına iliÅŸkin bilgi verirken ÅŸöyle dedi:

“2020 yılı ilk 11 ay itibarıyla, teknoloji sınıflandırması bakımından, imalat sanayi ihracatımız içinde en yüksek payı yüzde 35,5 ile ‘orta-yüksek teknoloji’ ürünler almaktadır. Yüzde 4 civarındaki yüksek teknoloji ürün ihracatı ile toplam teknoloji içerikli ürün ihracat oranımız yüzde 39,5 düzeyindedir. Türkiye’nin teknoloji alanındaki atılımları her geçen gün daha da çeÅŸitlilik kazanacaktır. Bu sayede özellikle yüksek teknoloji ihraç oranının artışına hep birlikte ÅŸahit olacağız.”

“Savunma sanayisinde kaydedilen mesafe yayılım etkisi gösteriyor”

Türkiye’nin savunma sanayisinde kaydettiÄŸi mesafenin yazılım, elektronik, metal, makine, kimya gibi sektörler baÅŸta olmak üzere pekçok diÄŸer sektöre “yayılma etkisi” gösterdiÄŸini vurgulayan Pekcan, bu sektörlerde teknoloji geliÅŸtirme ve inovasyon süreçlerinin tetiklendiÄŸini ifade etti.

Pekcan, inovasyon kapasitesinin güçlendirilmesini destekleyen en önemli unsurlardan birinin de “yerli üretimi ve yerli katma deÄŸeri geliÅŸtirme azmi” olduÄŸunun altını çizerek, “Önümüzdeki dönemde de yerli üretimde güzel haberler almaya, yeni geliÅŸmelere ÅŸahit olmaya hep beraber devam edeceÄŸimize yürekten inanıyorum.” diye konuÅŸtu.

“Yenilikçi yatırım ve projeleri desteklemeyi arzu ediyoruz”

“Bakanlık olarak ihracatçılara saÄŸladığımız destek sistematiÄŸi içinde inovasyona dayalı ve katma deÄŸerli ürün ihracatının artırılması en önem verdiÄŸimiz alanlardan biri.” ifadesini kullanan Pekcan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“2020 yılında mal ve hizmet ihracatçılarımıza yaklaşık 2,6 milyar lira tutarında destek saÄŸladık. Önümüzdeki sene ise 4 milyar liranın üzerinde bir destek saÄŸlamayı öngörüyoruz. Özellikle yerli katma deÄŸer alanında önemli ilerleme sunacak, ürünlerimizin küresel deÄŸer zincirlerindeki konumunu güçlendirecek yenilikçi yatırım ve projeleri desteklemeyi arzu ediyor, çalışmalarımızı bu yönde titizlikle sürdürüyoruz.”

“Kolay Ä°hracat Platformu’nun yeni modüllerini de hizmete sunacağız”

Bakanlığın, giriÅŸimcilik ve inovasyon ekosisteminin geliÅŸimine yönelik destekleri ve bu konudaki çalışmalarına deÄŸinen Pekcan, Turquality markalaÅŸma programı çerçevesinde 286 firmanın desteklendiÄŸini, ihracata yönelik tasarım ve ürün geliÅŸtirme için 701 proje gerçekleÅŸtirildiÄŸini bildirdi.

Pekcan, Küresel Tedarik Zincirleri Yetkinlik Destek Programı’nı da uygulamaya devam ettiklerini, göreve geldikleri günden itibaren yaklaşık 41 dijital projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Ä°hracatçılara dijital danışmanlık hizmeti sunabilen ve 28 AÄŸustos’tan bugüne kadar 75 bin kiÅŸiye hizmet veren Kolay Ä°hracat Platformu’nun dünyadaki emsallerine kıyasla en geliÅŸmiÅŸ, en kapsamlı ve en pratik dijital ihracat destek platformu olduÄŸunu anlatan Pekcan, ÅŸunları kaydetti:

“Önümüzdeki yıl, bu platformun yeni modüllerini de hizmete sunacağız. Yeni modüller kapsamında mevcutlara ek olarak yeni yapay zeka algoritmalarını kullanacak. Platform, ihracatçılarımıza ülke önerileri sunmanın yanı sıra ihraç ürünleriyle birlikte satılabilecek tamamlayıcı ürünlere iliÅŸkin de tavsiyeler aktarabilecektir. Yine, yapay zeka algoritmaları kullanan bir ‘chatbot’ platformda yer alacak ve tüm firmalarımızın sorularını 7/24 cevaplayacaktır.”

“Dijital DönüÅŸüm Proje Yarışması’nı baÅŸlatacağız”

Bakan Pekcan, inovasyonla yakından alakalı bir çalışmayı gelecek günler içinde duyuracaklarını belirterek, “Ancak bugünden biraz ipucu vermek gerekirse giriÅŸimcilerimizin baÅŸvurusuna açılacak oldukça inovatif bir Dijital DönüÅŸüm Proje Yarışması’nı baÅŸlatacağımızı söyleyebilirim.” dedi.

“Açık inovasyon” konseptiyle gerçekleÅŸtirilecek yarışmada dereceye giren yarışmacılara para ödülünün yanı sıra belli kurumsal destekler ve eÄŸitim imkanları sunulacağını anlatan Pekcan, yarışmanın detaylarını kamuoyuyla paylaÅŸacaklarını bildirdi.

“Küresel tedarik sisteminin dönüÅŸüm sürecinde yerimizi korumalı ve güçlendirmeliyiz”

Pekcan, üretim ve ihracattaki saÄŸlam altyapısı, hızlı büyüme trendine sahip dinamik ekonomisi, dış dünya ile olan kapsamlı ekonomik ve finansal iliÅŸkileri ve en önemlisi zengin beÅŸeri kaynaklarının, güçlü bir inovasyon ekosistemi geliÅŸtirme adına Türkiye’nin en büyük avantajları olduÄŸunu belirterek, “Ä°novasyonu bir anlayış ve bakış açısı olarak benimseyerek, bu avantajları ve fırsatları en iyi ÅŸekilde kullanmalıyız.” diye konuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ä°smet Ä°nönü’nün vefatının 47.yılı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.