19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Borlu yapı enjeksiyon malzemesine TÜBİTAK desteği

Bursa Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında bor ve yerli mamul sodyum silikattan üretilen ve içine çeşitli kimyasallar karıştırılan malzeme için TÜBİTAK tarafından 720 bin lira bütçe ayrıldı.
Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Eyübhan Avcı:
"(Malzeme) Toprak kayması, sel esnasında zemin aşınması gibi problemleri de önleyebilir. Barajlarda çok rahat kullanılabilir. Tünel açmada kullanılan malzemelerin çoğu yurt dışından temin ediliyor, bu amaçla da kullanılabilir"

Bursa Teknik ve Gazi üniversitelerinden uzmanların, deprem riskine karşı binanın daha güçlü olması amacıyla inşaat zeminlerinde kullanılmak üzere bor madeninden geliştirilen yapı enjeksiyon malzemesi projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı ile Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu tarafından 10 yıldır üzerinde çalışılan enjeksiyon malzemesi, testleri tamamlanıp patenti alınarak kullanıma hazır hale getirildi.

Bor ve yerli mamul sodyum silikattan üretilen ve içine çeşitli kimyasallar karıştırılan madde, ince kumlu olanlar dahil her türlü zemine uygulanabiliyor.

Sıvı halde bulunan ve enjekte edildiği yerde donarak zeminin güçlenmesini sağlayan malzemenin ne kadar sürede donacağı yapılan çalışmalarla belirlenebiliyor.

Avcı ve MollamahmutoÄŸlu’nun çalışması kapsamında BTÃœ laboratuvarlarında yürütülen projede, doktor öğretim üyeleri Kamil Bekir Afacan ve Eray Yıldırım ile bursiyerler Emre Deveci, Melih Uysal ve Gözde Algün de yer alıyor.
Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Eyübhan Avcı, AA muhabirine, malzemenin özellikle deprem anında gerçekleşen sıvılaşmanın önüne geçeceğini belirtti.

Çalışmanın, TÃœBÄ°TAK’ın deprem araÅŸtırma proje çaÄŸrısında desteklenmeye hak kazandığını ifade eden Avcı, “Malzemeye TÃœBÄ°TAK tarafından destek saÄŸlandı ve bize 720 bin liralık bütçe verildi. Proje kapsamında geliÅŸtirdiÄŸimiz bu ürünü hem laboratuvar hem de arazide dinamik testler yaparak sıvılaÅŸmaya karşı malzemenin ne kadar etkin olduÄŸunu görmüş olacağız.” dedi.

Avcı, bordan geliştirilen malzemenin özellikle kentsel dönüşüm konusunda çalışan belediyelerin yöneticilerinden ilgi gördüğünü vurguladı.

Türkiye deprem kuşağında bulunduğundan sıvılaşabilir alanların fazla olduğunu, bu bölgelerde birçok iyileştirme tekniği kullanılabildiğini ancak bazı yöntemlerin çok pahalı geldiğini, bazılarının da etkisiz kalabildiğini anlatan Avcı, şöyle devam etti:
“Belediyelerin bizden talebi; sıvılaÅŸmayı önleyebilecek hem ekonomik hem yerli ürün hem de daha etkin bir malzeme olmasıydı. Ãœrün, hem ekonomik hem çevre dostu hem de Türkiye’nin yerli madeninden elde edilmiÅŸ, bu avantajları saÄŸlayacak bize. DiÄŸer kullanılan malzemeler çimento kaynaklı olduÄŸu için çimentonun da kanserojen özelliÄŸi var. Bu malzeme tamamen çevre dostu olduÄŸu için yer altı suyuna karışsa bile kendi döngüsü içinde çok rahat çevreye uyum saÄŸlayabiliyor. Belediyelerin hepsi projeyi çok uygun buldular ve sevdiler.”

“Ä°hraç ederek ülke ekonomisine katkı saÄŸlamayı düşünüyoruz”

Doç. Dr. Avcı, yapı enjeksiyon malzemesinin, depreme dayanıklılığı artırma dışında farklı amaçlar için de kullanılabileceğini bildirdi.

Ãœrünü, silt (kumdan küçük kilden büyük taneli malzeme) boyutuna kadar enjekte edebildiklerini belirten Avcı, “Toprak kayması, sel esnasında zemin aşınması gibi problemleri de önleyebilir. Barajlarda çok rahat kullanılabilir. Tünel açmada kullanılan malzemelerin çoÄŸu yurt dışından temin ediliyor, bu amaçla da malzeme kullanılabilir.” diye konuÅŸtu.

Malzemenin, özellikle ekonomik anlamda katma değer oluşturacağını kaydeden Avcı, şu bilgileri paylaştı:
“GeliÅŸtirdiÄŸimiz malzeme, arazide uygulanmaya baÅŸlayacak. Arazide uygulanmaya baÅŸlamasıyla beraber, müteahhitlerin, belediyelerin ya da kamu kurumlarının ihtiyaçları karşılanmış olacak. Daha ekonomik bir malzeme geliÅŸtirilmiÅŸ olacak. Bu sayede de dışa bağımlılık azalacak. Hatta bu malzemeyi ihraç ederek ülke ekonomisine katkı saÄŸlamayı düşünüyoruz.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bursa’nın Karagöz’üne hüzünlü veda

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.