20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Çanakkale’de palamut bolluÄŸu balıkçıların yüzünü güldürüyor

Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ersen Duman:
"Ekim ayı geldiğinde balıkçının yüzünün güleceğine inanıyorum. Lüfer, sarıkanat, palamut, torik, bu balıklardan bu sene umudumuz var"

Çanakkale‘de, 1 Eylül’de baÅŸlayan av sezonunda balıkçıların tezgahlarında palamut bolluÄŸu yaÅŸanıyor.

Büyük teknelerle Çanakkale BoÄŸazı ile Marmara Denizi’nde avlanan ve adedi 20-25 liradan satılan palamut, tüketicilerin yoÄŸun ilgisinden dolayı Çanakkale Balık Hali’ni hareketlendirdi.

Çeşitliliğin arttığı halde küçük balık isteyenler sardalya ve hamsi satın alıyor. Mezgit ve kolyoz da ucuz fiyatlarıyla tercih ediliyor.

Kendine has özellikleri nedeniyle “denizlerin prensi” olarak nitelendirilen lüfer ise bu dönemde olta balıkçıları tarafından avlanıp kilogramı 150 liradan satışa sunuluyor.

Çanakkale Merkez 1 No’lu Su Ãœrünleri Kooperatifi BaÅŸkanı Ersen Duman, AA muhabirine, sezonda ilk 15 günün geride kaldığını söyledi.

Tezgahlarda çeşitliliğin fazla ancak satışa sunulan balık miktarının pek bol olmadığını belirten Duman, şöyle konuştu:

“Karadeniz’de lüferin çok olduÄŸu söyleniyor. Åžu anda Ä°stanbul BoÄŸazı’nda lüfer balığı tutuluyor. Biz de Çanakkale bölgesinde önümüzdeki günlerde daha çok balıkçılık olmasını bekliyoruz. Gırgır balıkçılarımız sardalya, palamut, kolyoz, hamsi gibi balıkları bekliyorlardı. Bu türlerde çok fazla rakamlar göremedik. Balık, suların sıcaklığından dağıldığı, toplanmadığı için bu çeÅŸitlerin miktarları çok olmadı. Åžu an için balıkçılık umduÄŸumuz gibi deÄŸil. Ekim ayı geldiÄŸinde balıkçının yüzünün güleceÄŸine inanıyorum. Lüfer, sarıkanat, palamut, torik, bu balıklardan bu sene umudumuz var.”

“Lüfer, sarıkanat ve çinekopun daha bol olacağını tahmin ediyoruz”

Hal esnafından Melih Kayıkçı da sezonun hareketli başladığını ancak avlanan balık miktarında azalma görüldüğünü anlattı.

Bu sezon beklentilerinin palamut üzerine olduÄŸunu dile getiren Kayıkçı, “DiÄŸer türlere göre palamut sayısal olarak daha fazla. Umarım güzel bir sezon geçiririz. Sardalyanın, yasak varken 60, 70 hatta 80 liraya kadar satıldığı günler oldu. Sezon baÅŸlar baÅŸlamaz sardalyanın fiyatı 25-30 liraya kadar düştü. Åžu anda vatandaÅŸlar rahatlıkla alıp yiyebiliyor.” dedi.

Özkan Kaşıkçı ise Saros Körfezi’nden tutulan sardalyanın en çok tercih edilen çeÅŸitlerden olduÄŸunu belirtti.

Yağlı sardalyanın yanında kırık istavritin de bulunduğunu bildiren Kaşıkçı, şunları kaydetti:

“Karadeniz hamsimiz yavaÅŸ yavaÅŸ gelmeye baÅŸladı. Tezgahlarda palamut, lüfer görülmeye baÅŸladı. Kolyoz, mezgit, turna, çipura, levrek var. ÇeÅŸitlilik arttı. Balık bolluk olarak ÅŸu anda orta düzeyde. Ne çok ne de az. Vatandaşın ihtiyacını karşılayacak kadar balık mevcut. Ä°lerleyen dönemlerde palamut için bir ÅŸey söylemek çok zor ama 4 gündür palamut oluyor. Ä°lerleyen dönemlerde lüfer, sarıkanat ve çinekopun daha bol olacağını tahmin ediyoruz. Tezgahlarda palamudun tanesi 25 liradan, sardalyanın kilogramı 30, istavrit ve hamsi 35, çipura 60, kolyoz 30, lüfer ise 150 liradan satılıyor. Fiyatlar ÅŸu anda makul durumda. Vatandaşın alım gücüne hitap edebilecek ÅŸekilde.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Altının gram fiyatı 489 lira

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.