05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Çimento, cam ve seramik sektörlerinin “sürdürülebilirlik eylem planı” açıklandı

Seramik, çimento, cam sektörlerinin ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran, 2 binin üzerinde üyesiyle de tek ve koordinatör ihracatçı birliği olan ÇCSİB, üç sektör için de ayrı ayrı sürdürülebilirlik eylem planı hazırladı.

Seramik, çimento, cam sektörlerinin ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran, 2 binin üzerinde üyesiyle de tek ve koordinatör ihracatçı birliği olan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), üç sektör için de ayrı ayrı sürdürülebilirlik eylem planı hazırladı.

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına TÄ°M BaÅŸkanı Mustafa Gültepe, ÇCSÄ°B BaÅŸkanı Erdem Çenesiz, ÇCSÄ°B BaÅŸkan Yardımcıları Tansu Kumru ve Abdulhamit Akçay ile sektörlerin temsilcileri katıldı.

TÄ°M BaÅŸkanı Gültepe, konuÅŸmasında, mayısta 24,1 milyar dolarlık rekor ihracatın yaklaşık 10 milyar dolarının AB ülkelerine gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirterek, “Dolayısıyla YeÅŸil Mutabakat’a uyum konusunda elimizi çabuk tutmalıyız. TÄ°M olarak bu gerçeÄŸin farkındayız ve tüm çalışmalarımızı bu bilinçle yapıyoruz.” dedi.

TİM olarak üç yıl önce sürdürülebilirlik eylem planını açıkladıklarını hatırlatan Gültepe, sektörlerin de büyük bölümünün eylem planlarını tamamladığını, gelecek ay da iklimlendirme sanayi sektörünün eylem planını kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Sürecin eylem planının açıklanmasıyla sona ermediÄŸine dikkati çeken Gültepe, “Aksine asıl sorumluluÄŸumuz yeni baÅŸlıyor. Eylem planlarının uygulanması büyük önem arz ediyor. Takip platformumuzla eylem planlarını izleyecek, çeyrek dönemlerde raporlamasını yapacağız. GerektiÄŸinde güncellemeler yapacağız. Sizin yol haritanızın hazır olması çok önemli. Çünkü küresel karbon salınımının yüzde 7’sinden bu sektör sorumlu. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri, YeÅŸil Mutabakat’a uyum sürecinde de öncelikli sektörler arasında bulunuyor.” diye konuÅŸtu.

Gültepe, 2026’dan itibaren bazı sektörler için Sınırda Karbon Vergisi’nin devreye gireceÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“EÄŸer gerekli hazırlıkları tamamlayamazsak 2026’dan itibaren her yıl yüz milyonlarca dolar karbon vergisi ödemek durumunda kalacağız. Oysa karbon vergisi olarak ödeyeceÄŸimiz kaynağı sektörlerimizin yeÅŸil dönüşümünün finansmanı için kullanabiliriz. TÄ°M olarak Sınırda Karbon Düzenlemesi’ni ihracatçılarımıza doÄŸru anlatabilmek için birçok çalışma yürütüyoruz. Yine bu kapsamda çeÅŸitli kurumlarla iÅŸbirlikleri yapıyoruz.”

“Önümüzde zorlu ancak kaçınılmaz bir sürdürülebilirlik yolculuÄŸu var”

ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz de enerji, kaynak ve emisyon yoğun sektörler arasında yer alan çimento, cam ve seramik sektörlerinin sürdürülebilirlik alanında yapılan çalışmaların merkezinde olduğunu vurguladı.

Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele ve sürdürülebilirlik ekseninde ÅŸekillenen çalışmaların, karbon nötr hedeflerine ilerlemeyi saÄŸladığı gibi uluslararası ticaretin dinamiklerini de hızla deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ifade eden Çenesiz, özellikle Avrupa’da uzun yıllardır bu alanda önemli adımlar atıldığını, kendilerinin de bu çerçevede hareket ettiÄŸini belirtti.

Çenesiz, artık yeni bir dönemeçte olduklarını ifade ederek, “Sınırda Karbon Düzenlemesi mekanizması kapsamında olan çimento sektörümüz ve emisyon deÄŸeri yüksek olarak sınıflanan sektörler arasında yer alan cam ve seramik sektörlerimizin önünde zorlu ancak kaçınılmaz bir sürdürülebilirlik yolculuÄŸu var.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Geçen yılın dünya ve Türkiye ekonomisi için zorlu bir yıl olduğunu aktaran Çenesiz, şöyle devam etti:

“Sıkı para politikaları, küresel ticaretin daralmasına ve inÅŸaat sektöründe küçülmelere yol açtı. Ana ihracat pazarlarımızda talep daralırken, rekabet baskısı da arttı. Ancak sektörlerimiz bu zorluklar karşısında yılmayarak yüksek katma deÄŸerli üretim ve ihracata yöneldi. YeÅŸil ve dijital dönüşüm yatırımlarına ağırlık vermeye baÅŸladılar. Ortalama yüzde 80 ile ihracatta yerli katma deÄŸerin en yüksek olduÄŸu sektörler arasında yer alan üç sektörümüzün toplam ihracatının, bu yılın son çeyreÄŸinde koÅŸulların da geçen yıla göre daha uygun olmasıyla birlikte yüzde 4-5 bandında artacağını ve büyüme ivmesini yeniden yakalayacağımızı öngörüyoruz.”

“Geri dönüşüm oranlarını artırmalıyız”

ÇCSÄ°B BaÅŸkan Yardımcısı Tansu Kumru da Türkiye’nin 4 milyonu aÅŸan üretim kapasitesi ve yüksek ürün kalitesiyle dünyanın en büyük cam üretim üslerinden biri haline geldiÄŸini belirterek, çevre dostu bir ürün olan camın kullanıldığı her alanda sürdürülebilirlik açısından büyük bir avantaj sunduÄŸunu söyledi.

Geri dönüşüm oranlarının düşük seviyelerde olduğu için cam kırığından yeterince yararlanılamadığını anlatan Kumru, ambalaj atıklarının çok daha yüksek oranlarda toplanıp geri dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Kumru, bu sayede cam ambalaj üretimlerinde yüksek oranda cam kırığı kullanılacağını belirtti.

Kumru, “Camın sürdürülebilirlik konusunda çok önemli bir diÄŸer fonksiyonu da binalarda enerji tasarrufu saÄŸlayan kaplamalı yalıtım camları ile yakıt ve klima kullanımını minimize edebiliyor olması. Bu noktada kamu ve özel sektör iÅŸbirliÄŸi ile enerji tasarrufu saÄŸlayan cam ürünlerinin yeni binalarda ve bina yenilemelerinde zorunlu hale getirilmesi büyük önem arz ediyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Farkı kapatmak için elimizden geleni yapıyoruz”

ÇCSİB Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay da çimentonun Sınırda Karbon Düzenlemesi mekanizması kapsamında öncelikli kabul edilen altı sektörden biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Avrupa’nın en büyük üreticisi olan Türk çimento sektörü, sürdürülebilirlik kavramı ile uzun yıllar önce tanıştı ve bu alanda çalışmalarına baÅŸladı. Ancak Avrupa’nın 20 yılda kademeli olarak geçtiÄŸi bu süreç, ülkemizde son derece kısa sürede gerçekleÅŸmek durumunda kaldı. Regülasyonların tamamlanmaması, sektörel azaltım hedeflerinin belirlenmemesi ve karbon ücretlerinin tahmin edilememesi bu konuda yol haritası oluÅŸturmak isteyen firmalar için bir bilinmezlik teÅŸkil ediyor. Dolayısıyla çok adil bir süreçten bahsetmek söz konusu deÄŸil ancak biz sektör olarak bu farkı kapatmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

Açılış konuÅŸmalarının ardından sürdürülebilirlik eylem planlarını hazırlayan danışmanlık firması Ernst&Young’ın yetkilileri tarafından sunum gerçekleÅŸtirildi. Sunumda, sektörlerin genel deÄŸerlendirmeleri yapılırken, sürdürülebilirlik alanındaki mevzuatlar ve sektörel sürdürülebilirlik yol haritaları hakkında bilgi verildi.

Verilen bilgiye göre, eylem planları, Türkiye’nin hem üretim hem de ihracat açısından önde gelen sektörleri arasında yer alan ve aynı zamanda enerji ve kaynak yoÄŸun sektörler içinde bulunan üç sektörün temsilcilerinin ayrı ayrı sunduÄŸu katkılar ile hazırlandı.

Bu kapsamda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde sürdürülebilirlik analizleri gerçekleştirilerek, sektörlerin ekonomik, çevresel ve sosyal dönüşümüne yönelik strateji ve eylemleri belirlendi.

Planların, sürdürülebilirlik eksenli yeni mevzuat düzenlemeleri ve belirlenen hedefler doğrultusunda üç sektörün katma değerli üretimine ve ticaretine katkı sağlaması, aynı zamanda sektörlerde faaliyet gösteren ihracatçı firmalar için kaynak oluşturması hedefleniyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İhracatın lokomotif sektörü belli oldu

HIZLI YORUM YAP