19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Dış ticareti geliştirmek için eğitimde iş birliği

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığında düzenlenen "Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü" imza törenine katıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli EÄŸitim Bakanlığında düzenlenen “Dış Ticareti GeliÅŸtirmeye Ä°liÅŸkin EÄŸitim Ä°ÅŸ BirliÄŸi Protokolü” imza törenine katıldı. 

Törende konuÅŸan Pekcan, dünyanın ticaret savaÅŸları, korumacılık önlemleri ve Brexit’ten kaynaklanan deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸüm sürecinden geçtiÄŸini, bu süreçte küresel ekonominin hızla daraldığını belirterek alışagelmiÅŸ pazarlardaki küresel ticaretin yavaÅŸlaması sebebiyle de Türk ihracatçılarının kendilerine mutlaka yeni pazarlar bulmak zorunda olduÄŸunu vurguladı. Bu yeni pazarlara donanımlı iyi eÄŸitilmiÅŸ gençlerle beraber ulaşılacağına inandıklarını dile getiren Pekcan, “Yeni pazarlarda uluslararası dış ticaret mevzuatına, ticaret hukukuna, ticaretin finansmanı konularına, yeni pazarların diline, kültürüne, alışkanlıklarına, talep ve beklentilerine hakim donanımlı yetiÅŸmiÅŸ gençlerimize ihtiyacımız var.” dedi.

Pekcan, sadece mal ticaretinin deÄŸil hizmet ticaretinin de büyük bir ekonomi olduÄŸuna dikkati çekerek “Türk dizileri de tahmin edemeyeceÄŸiniz kadar farklı pazarlarda Asya, Orta DoÄŸu, Afrika, Avrupa ve Latin Amerika’da çok ciddi talep görüyor ve izleniyor. Bu diziler de Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı saÄŸlıyorlar, telif hakları kapsamında da dağıtılıyorlar, bunlar da döviz kazandırıcı hizmetlerimizin arasına giriyor. Bütün bu sektörlerde çalışmamız için nitelikli eÄŸitilmiÅŸ iÅŸ gücüne çok ihtiyacımız var.” diye konuÅŸtu.

Bunun yanında e-ticaret, e-pazarlama yöntemlerinin geliÅŸmeye devam ettiÄŸine dikkati çeken Pekcan, küçük ve mütevazı iÅŸletmelerin de e-ticaretten faydalandığını söyledi.

Pekcan, lojistiÄŸin ve dış ticaretin finansmanının baÅŸlı başına bir uzmanlık alanı olduÄŸuna iÅŸaret ederek “Ä°lgi duyan gençlerimizin lise çağından itibaren bu eÄŸitim sürecinin içinde yer almalarını istiyoruz. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak Milli EÄŸitim Bakanlığı ile beraber her türlü eÄŸitim desteÄŸini vereceÄŸiz. Türkiye’nin toplam dış ticareti 391 milyar dolar, buna hizmet ticaretini de eklediÄŸimizde 462 milyar dolarlık bir ticaret hacminden bahsediyoruz. Buralarda iyi eÄŸitimli gençlerimize çok çok ihtiyacımız var.” deÄŸerlendirmelerinde bulundu.

Gençlere tavsiyeler

Hazırladıkları protokol vasıtasıyla gençlere önerilerde bulunan Pekcan, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Dış ticareti baÅŸlı başına bir meslek olarak görmelerini ve bu mesleÄŸi araÅŸtırarak kendilerini geliÅŸtirmelerini tavsiye ediyorum. Ä°ngilizcenin yanında daha çok büyük pazarların dillerini bilmeniz sizlere büyük katkı saÄŸlayacaktır. Bugün Latin Amerika’da Portekizce ve Ä°spanyolca konuÅŸuluyor. Son üç yılda miktarları az olmakla beraber Latin Amerika ülkelerine ihracatımız artma trendinde. Bunun yanında Rusça, Çince, Japonca, Arapça eÄŸitimlerini aldığınız zaman ülkelerin sosyopolitik yapısını analiz yapabileceksiniz, ülkelerin gündemlerini takip edebileceksiniz, tüketici zevklerini, tercihlerini, önceliklerini bilebileceksiniz. Bunlar sizin diÄŸerlerine göre her zaman bir adım önde olmanızı saÄŸlayacaktır. Bu dillere hakim gençlerimizde kariyer açısından da bir farklılık ve öncelik yaratacak. Bir önerim de hukuk eÄŸitimi almak isteyen ya da hali hazırda hukuk lisansı yapan öÄŸrencilerimizle ilgili, sadece Türkiye mevzuatına deÄŸil, uluslararası mevzuatlara da hakim olarak kendilerini, uluslararası hukuk düzeyinde geliÅŸtirmelerini öneriyorum. Hukuk alanında yetiÅŸmiÅŸ, uluslararası ticaret hukukuna vakıf arkadaÅŸlarımıza çok ihtiyacımız var.”

“Ä°nanıyorum ki Türkiye geneline de yayabiliriz”

Bakan Pekcan, Bakanlığın en temel misyonlarından birisinin de dış ticarete yönelik etkinliÄŸin arttırılması olduÄŸunu dile getirerek bu konuda da firmalara destek olmaya devam ettiklerini aktardı.

Bakanlık olarak ticaret ve ihracat eÄŸitimleri verdiklerini anlatan Pekcan, “Bugüne kadar 477 dış ticaret eÄŸitiminden 22 bin 614 insan yararlanmış. Sadece 2019’da, 42 ilimizde 52 ayrı dış ticaret eÄŸitim programından 2 bin 200 iÅŸ insanımıza ulaÅŸmış bulunuyoruz. Aynı zamanda bakanlığımız artık il ziyaretleri yapıyor. Firmalara kapı kapı gidip onların taleplerini, beklentilerini, sorunlarını dinliyor ve çözüm üretmeye çalışıyoruz.” diye konuÅŸtu.

Milli EÄŸitim Bakanlığıyla imzaladıkları bu protokol sayesinde yeni becerilerle donanmış eÄŸitimli iÅŸ gücüne ulaÅŸabileceklerini vurgulayan Pekcan, ÅŸunları kaydetti:

“Bu protokol bizim duyurduÄŸumuz ihracat ana planındaki hedeflerimizden birisiydi. O hedefi koymadan önce sayın Bakanıma sordum, ‘Yapar mıyız Sayın Bakanım’ dedim, ‘Evet yaparız’ dedi. Bugün hem Milli EÄŸitim Bakanlığının hem Ticaret Bakanlığının birimlerinin gayretleriyle çok ÅŸükür bugün bu seviyeye gelmiÅŸ bulunuyoruz. (EÄŸitim protokolü ile) Buradaki kalifiye insan kaynağı sayesinde hem dış ticaretteki baÄŸlarımız güçlenecek hem de ihracatımızın artmasına ve ekonomimizin büyümesine katkı saÄŸlanmış olacak. Buradaki öÄŸrencilerimize hem staj imkanı hem de kurs imkanı saÄŸlamak üzere iÅŸ dünyamızla beraber çalışıyoruz. Åžimdilik 4 ilimizde pilot proje olarak baÅŸlayacağız ama ben inanıyorum ki Türkiye geneline de yayabiliriz. Burada birçok gencimizde iÅŸ dünyasına dış ticaret uzmanı olarak atılma imkanı bulacak.”

4 ilde, 4 pilot okul belirlendi 

Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk da burada yaptığı konuÅŸmada, mesleki ve teknik eÄŸitimde sektörün iÅŸ gücü ihtiyacına cevap verebilecek niteliklere sahip, geliÅŸen teknolojiye etkin ÅŸekilde uyum saÄŸlayabilen, paydaÅŸların planlama ve karar alma süreçlerine aktif ÅŸekilde katıldığı bir sistematiÄŸi hayata geçirmeyi çok önemsediklerini vurguladı. 

Türkiye’nin 2023 hedefleri ve Bakanlığın 2023 EÄŸitim Vizyonu çalışmaları doÄŸrultusundaki hedeflere ulaÅŸmak için iÅŸ dünyasının deneyimlerinden, mevcut kaynaklarından yararlanmaya, buradaki ihtiyaç ve talepleri bilerek yola çıkmaya önem verdiklerini belirten Selçuk, “Dış ticaret alanında en büyük paydaşımız olan Ticaret Bakanlığıyla iÅŸ birliÄŸi yaparak yetiÅŸmiÅŸ iÅŸ gücü ihtiyacını önemli ölçüde geliÅŸtirme konusunda bir hedefimiz var.” ifadelerini kullandı. 

Bakan Selçuk, bu kapsamda yürütülecek çalışmalara iliÅŸkin, ÅŸunları kaydetti:

“Milli EÄŸitim Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı iÅŸ birliÄŸinde ülkemizin ihracatına katkı saÄŸlamak, dış ticareti geliÅŸtirmeye yönelik ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiÅŸtirmeyi kolaylaÅŸtırmak amacıyla Ä°stanbul, Ä°zmir, Gaziantep ve Mersin illerinde 4 okulumuzda protokol faaliyetleri yürütülecek. 

Protokol kapsamında, alan öÄŸretim programı ve eÄŸitim materyalleri yabancı dil ağırlıklı olarak güncellenecek. Zorunlu Ä°ngilizce, ikinci yabancı dil, Çince, Ä°spanyolca, Japonca, Portekizce, Rusça ve benzeri diller belirlenecek pilot kurumlarda uygulanmaya baÅŸlayacak. Ä°ÅŸletmelerde beceri eÄŸitimi ve staj uygulamalarının gerçek hizmet ve üretim ortamlarında yapılması için de yeni bir atılım yapılmış olacak.” 

Ayrıca iki bakanlığın iÅŸ birliÄŸinde hizmet içi eÄŸitim faaliyetlerinin mevcut bilgi ve tecrübeleri kapsayacak ÅŸekilde güncelleneceÄŸini, mesleki ve teknik eÄŸitimin geliÅŸtirilmesi için toplantı, seminer, konferans, yarışma gibi faaliyetlerin düzenleneceÄŸini anlatan Selçuk, alan öÄŸretim programı ve eÄŸitim materyallerinin güncellenmesinin hızlı bir ÅŸekilde geliÅŸen bu alana ayrı bir enerji kazandıracağını söyledi. 

ÖÄŸrencilere burs ve istihdam imkanı 

Bakan Selçuk, hızlı deÄŸiÅŸimlere uyum saÄŸlamak için hem öÄŸretmen eÄŸitimi hem de öÄŸrencilere yönelik içerikler anlamında büyük bir gereksinimin bulunduÄŸunun altını çizerek, “Pilot okullarımızda öÄŸrenim görecek öÄŸrencilere burs verilmesi de bu protokol kapsamında planlanan çalışmalar arasında. Pilot okullardan mezun olanların istihdam edilmesi de bir diÄŸer önemli çalışma.” diye konuÅŸtu. 

“Ä°ÅŸ dünyası için de büyük bir kapı açmış oluyoruz” 

Ä°ÅŸ garantili olarak açılan okullara talebin giderek yükseldiÄŸine dikkati çeken Selçuk, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: 

“Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığı arasında, bilim ve teknoloji temeli üzerinde kurmuÅŸ olduÄŸumuz bu köprüyle inanıyorum ki sadece öÄŸrencilerimiz, öÄŸretmenlerimiz için deÄŸil, aynı zamanda iÅŸ dünyası için de büyük bir kapı açmış oluyoruz. Protokolle ülkemizin rekabet gücünün yükseltilmesi, ekonomik kalkınmaya destek olunması anlamında çok önemli bir adım atmış olduk. Bunu sadece dış ticaret alanında deÄŸil dış ticaretle baÄŸlantılı olarak bütün sektörlerde yaptığımızı düÅŸünürseniz meselenin önemi çok daha iyi anlaşılabilecektir.” 

Bakan Selçuk, iÅŸ birliÄŸinin kurum ve kuruluÅŸların yanı sıra mesleki eÄŸitime gönül vermiÅŸ gençlere ve iÅŸ dünyasına hayırlı olması temennisinde bulundu. 

KonuÅŸmaların ardından Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Dış Ticareti GeliÅŸtirmeye Ä°liÅŸkin EÄŸitim Ä°ÅŸ BirliÄŸi Protokolü”nü imzaladı. Ä°ki Bakan, ardından törene katılan öÄŸrencilerle fotoÄŸraf çektirdi. 

ÖÄŸrenciler ihracatçı firmalarda staj yapacak 

Protokol kapsamında, alan öÄŸretim programları ve eÄŸitim materyalleri yabancı dil ağırlıklı olarak güncellenecek ve ilk etapta pilot olarak uygulanacak. Okullarda zorunlu Ä°ngilizce derslerine ek olarak alanın gerekliliklerine göre Çince, Ä°spanyolca, Japonca, Portekizce ya da Rusça ikinci yabancı dil olarak verilecek.

ÖÄŸrenciler, iÅŸletmelerde beceri eÄŸitimleri alacak ve staj uygulamaları gerçek hizmet ve üretim ortamında yapılacak. 

Milli EÄŸitim Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı iÅŸ birliÄŸinde öÄŸretmenlere yönelik hizmet içi eÄŸitim faaliyetleri gerçekleÅŸtirilecek. Ayrıca pilot okullarda öÄŸrenim gören öÄŸrencilere iÅŸletmeler tarafından burs verilecek, mezunların istihdamı saÄŸlanacak.

Ticaret Bakanlığının giriÅŸimleri ile söz konusu liselerde öÄŸrenim gören öÄŸrencilere ihracatçı firmalar bünyesinde staj yapma imkanı tanınacak. 

Stajlar aracılığıyla eÄŸitim dünyası ile iÅŸ dünyası arasındaki yakınlaÅŸmanın daha da artırılması ve bir taraftan ihracat sektörüne daha nitelikli personel yetiÅŸtirilerek ihracat artışının hızlandırılmasına katkı saÄŸlanması, diÄŸer taraftan da öÄŸrencilerin mezuniyet sonrasında istihdamına destek verilmesi hedefleniyor. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

YPG’li teröristler silahlarıyla beraber bölgenin dışına çıkarılacak

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.