30 Haziran 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Enflasyon gümrük kaçakçılığını da arttırdı, Bireysel Kaçakçılık Artıyor

Dünyadaki ekonomik gelişmeler, Türkiye’yi de çok yakından etkilemeye devam ediyor. Hayat şartlarındaki pahalılık, yüksek enflasyon, gelir düzeyindeki düşüklük aynı zamanda sanayici ve üretimi de etkiliyor. Tüm bunların yanında Gümrük kaçakçılıkları konusu da, Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Özge Alkış

Ülke ekonomisine ciddi zararlar veren ve aynı zamanda haksız rekabete yol açan bu sorun  önemli  bir  devletin öncelikli gündem maddelerinin arasında yer alıyor.

Firmaların gümrük kaçakçılıklarına yol açabilecek davranış ve hatalara düşmeme konusunda bilgi birikimiyle tanınan aynı zamanda bu konuda danışmanlık hizmeti veren Özenalp ile yaptığı çalışmalarla ilgili konuştuk.

 “HATALARIN ÇOĞU İNSAN KAYNAKLI”

 Sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, çoğu zaman dış ticaret sürecinde yapılan hatalardan dolayı soruşturmaya uğradıklarını belirten Özenalp, “gümrük tarifeleri, dış ticaret işlemlerinin en hassas noktalarından biridir. Bu noktada tecrübesizlik ve yanlışlıklar, ne yazık ki gümrük kaçakçılığı ile sonuçlanabiliyor ve hem idari hem de adli soruşturmalara sebep olabiliyor” ifadelerini kullanıyor.

 Sektörde 40 yılı aşkın bir süredir adli bilirkişilik yaparak gümrük kaçakçılıkları konusunda uzman olan Ahmet Özenalp, yaptığı eğitimler ve verdiği danışmanlık hizmeti ile sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin dış ticaret süreçlerin de hata yapmamaları gerektiğinin altını çiziyor.

“KAÇAKÇIKLA MÜCADELE FİRMA ÇIKARLARI İÇİN DE ÖNEMLİ”

 Konuşmamızın devamında “Gümrük kaçakçılığı ile mücadele etmek, sadece ülke ekonomisi için değil, aynı zamanda işletmelerin de çıkarları için önemlidir” vurgusunu yapan Özenalp, “bu noktada, gümrük müşavirliği gibi uzmanların desteğinden faydalanmak, işletmelerin gümrük tarifeleri konusunda daha duyarlı olmalarını sağlayacak, adli ve idari itilaflara düşmemeleri konusunda bilinçli hareket etmelerini sağlayacaktır.” açıklamasını yapıyor.

Gümrük kaçakçılığı ile mücadele etmeninin, sadece devletin değil, aynı zamanda işletmelerin de sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Özenalp, sözlerine şöyle devam ediyor; “Gümrük kaçakçılığı, davaları   birçok sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin karşılaştığı önemli bir sorundur. Ancak, bu sorunla mücadele etmek için alanında uzman bir danışmanın desteği gerekmektedir.  Firmaların dış ticaret departmanlarında çalışan personellerinin alacağı eğitimler ve danışmanlık hizmetleri ile işletmeler gümrük tarifeleri konusunda daha bilinçli olacaklardır. Tarifenin eksiksiz tespiti, CE- Tareks mevzuatına tabi olup olmadığından tutun, ek vergi ve tarife  dışı  önlemler  konusunda tek kıstasdır.  Bu açıdan sizden eşyanın özellikleri konusunda bilgi isteyen Gümrük müşavirinize “bunlar da  her  seferinde  bizi sorgudan geçiriyor” gözü ile bakılmamalıdır. Bu sayede, işletmeler gümrük kaçakçılığı gibi sıkıcı ve uzun bir süreçle karşılaşmayacaklardır.”

Özenalp ile konuşmamız şöyle devam ediyor;

“BİREYSEL KAÇAKÇILIKLAR GÜNDEN GÜNE ARTIYOR”
Gümrük kaçakçılığı dava dosyalarında en çok dikkati çeken nokta nedir?

“İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar genel olarak bireysel kaçakçılığın daha çok artmasına neden oldu. Buna karşılık sevindirici olarak şekilde sanayicilerle ilgili kaçakçılık dava dosyaları yok denecek kadar azdır. Sanayicilerin gümrük kaçakçılığı gibi bir adli süreçle karşı karşıya kalmamalarının yolu çoğu zaman, daha önce söylediğim gibi dış ticaretteki hatalardan kurtulmakla mümkündür.”

“EN ÇOK KAÇAKÇILIK KOZMETİK  ve ALKOLLÜ İÇKİ SEKTÖRÜNDE”
Bireysel olarak yapılan gümrük kaçakçılıklarının artmasındaki en önemli faktörler nelerdir?

 “Ekonomik koşulların zorlaşması bireysel kaçakçılıkların artmasına sebep olmuştur. Bazı alışkanların değişmesi de bu durumu artırmıştır. Örneğin, 150 euro ile 1150 Euro arasındaki bireysel gelen eşyaların getirilmesine önceden izin verilirken, sonradan yolcu beraberi getirilen kişisel eşyaların miktarlarında ve adetlerinde yapılan değişiklikler nedeniyle gerçek kişilere dönük kaçakçılıkların arttığını görüyoruz. Alkollü içkiler, sigara, tütün ve mamullerine yapılan zamlar bu noktada gerçek kişi kaçakçılıklarını (bireysel) çok arttırmıştır.

Türkiye’de en çok kozmetik sanayine yönelik kaçakçılıkla karşılaşmaktayız. Örneğin 100 liralık bir parfümün gümrük işlemi sonrası sadece vergilerinin 131.80 TL olması bile her zaman kaçakçıların iştahını kabartıyor.

Soruşturmalar ve dava süreçleri uzun sürüyor. Kemt varakalarına gerekli özen gösterilmiyor. Soruşturma safhasında eşyanın tespiti çok önemli, eşyanın üzerindeki her bir detay delillendirme aşamasında gerekli. Gelen dosyaların büyük bir çoğunluğu telefon, parfüm sigara ve bireysel kaçak eşyalardan oluşmaktadır”

“YABANCILARIN ÇOĞALMASI DA BİR ETKEN”
Neredeyse her gün bir gümrük kaçakçılığı haberiyle karşı karşıya kalıyoruz. Buradan hareketle Türkiye’ye kaçak malların bu kadar kolay gelmesinin nedeni nedir?

 “Sadece ülkemize değil her yere kaçak mal girişi var. Ama artışın en önemli sebeplerinden biri kesinlikle yabancıların çoğalması. Artık dosyalar arasında sanık olarak çok yabancı görüyoruz Türk ismi olmayan, Türk olmayan unsurlar bu işte çok fazlalar. Örneğin geçtiğimiz günlerde Antalya’da düzenlenen operasyonda 3 milyon 550 bin şişe kaçak içki ele geçirildi. Bu Cumhuriyete tarihinin en büyük kaçak içki operasyonu olarak basında yer aldı. Bu  içkiler  yakalanmasaydı   organize  bir  şekilde  ülkenin  restoran ve içkili  yerlerine dağılacaktı.”

“İŞİ UZMANINA BIRAKIN”

SANAYİCİLERE VE İLGİLİ KURUMLARA ÖNERİNİZ NEDİR?

“Dış Ticaret departmanları çok önemli, orada yapılacak bir evrak hatasının sonuçları vahim oluyor. Elbette kasta matuf olmayan eylemler savcılık ya da mahkeme safhasında ayıklanıyor. Ama gümrük kaçakçılığı soruşturma ve yargılaması Demokles’in kılıcı gibi başımızın üzerinde durur. Yapılacak işi uzmanına danışmak, sormak. Hayati önem taşıyor. Biz Bursa Gümrük Müşavirliği olarak, deneyimli personellerimizle firmaların tüm dış ticaret süreçlerine katkı sunmaya devam ediyoruz.”

Rekabet.net

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sanayicilerin başı kendilerine ait olmayan tebligatlarla dertte!

HIZLI YORUM YAP