15 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Genç giriÅŸimciler yüzünü ‘e-ticaret’e döndü

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hartomacıoğlu, gençlerin e-ticaretteki varlıklarını arttırdıklarını belirterek, "Genç mezunlarımız, e-ticaret alanında yerli üreticilerin ürünlerini yurt dışı pazarlara taşıyacak girişimlerde bulunuyor." dedi.

Marmara Üniversitesi Ürün GeliÅŸtirme Merkezi (MÜRGEMER) Proje Yöneticisi ÖÄŸretim Üyesi Dr. Selim HartomacıoÄŸlu, genç giriÅŸimcilerin yatırım tercihlerini e-ticaret yapmaktan yana kullandıklarını söyledi. 

Söz konusu giriÅŸimlerin uluslararası pazarda yer edinebilecek önemli adımlar olduÄŸunu belirten HartomacıoÄŸlu, “Ülkemizin her köÅŸesinde teknoloji geliÅŸtirme bölgeleri ve içlerinde kuluçka merkezi adı verilen, giriÅŸimin ilk somutlaÅŸtığı yerler kuruldu. Genç mezunlarımız, e-ticaret alanında yerli üreticilerin ürünlerini yurt dışı pazarlara taşıyacak giriÅŸimlerde bulunuyor. Bu, gerek KOBÄ°’lerin büyümesine gerekse giriÅŸimcilik kültürünün e-ticaret alanında geliÅŸmesine katkı saÄŸlayacaktır.” dedi.

Pandemide hızlanan dijital dönüÅŸümle birlikte e-ticaretin, diÄŸer bir deyiÅŸle dijital pazarlamanın öne çıktığını vurgulayan HartomacıoÄŸlu, “Artık bir firmanın baÅŸarı göstergesi, ürünün hedef kitleye ulaÅŸması ve satış yapması. Bu baÅŸarıyı inÅŸa etmenin yolu da dijital pazarlama stratejilerinden geçiyor.” ifadesini kullandı.

HartomacıoÄŸlu, günümüzde büyük alan kaplayan, önemli caddelerde dükkanı bulunan firmaların deÄŸil, dijital olarak iyi tanıtılan, stratejileri iyi yönetilen, uluslararası e-ticaret sitelerinde geniÅŸ yer alan ve arama motorlarında ön sıralarda olan firmaların daha fazla ön planda olduÄŸunu bildirdi.

Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının ürün geliÅŸtirmede önemli olduÄŸunu vurgulayan HartomacıoÄŸlu, “Bunun yanında pazarlama boyutunun dijital ortamda yapılması, ürün fikrinin baÅŸarısı açısından son derece önemli.” dedi. 

“KOBÄ°’lerin dijital dönüÅŸümü için üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸi ÅŸart”

Dr. Selim HartomacıoÄŸlu, hızlı dijital dönüÅŸümün Türkiye için önemli fırsatlar sunduÄŸunu ifade ederek, Ar-Ge çalışmaları ile inovatif özelliklere sahip, yüksek katma deÄŸerli ve ticarileÅŸme potansiyeli ileri seviyede olan bir ürünün ortaya çıkartılmasındaki temel anahtarın üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸi olduÄŸunu söyledi.

Dijital dönüÅŸümün özellikle son 20 yıldır hızla geliÅŸen ve hayatın her alanına giren bir kavram olduÄŸuna dikkati çeken HartomacıoÄŸlu, baÅŸta KOSGEB olmak üzere birçok destek kurumunun, imalat sanayisinde faaliyet gösteren KOBÄ°’lerin üretim ve iÅŸ iliÅŸkisi süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeylerinin artırılması için pandemi öncesinde de önemli destekler verdiÄŸini anlattı.

Pandeminin, dijitalleÅŸmeyi firmaların ayakta kalabilmesi için vazgeçilmez koÅŸul haline getirdiÄŸini vurgulayan HartomacıoÄŸlu, firmaların, yönetiminden ürün geliÅŸtirme sürecine, pazarlamadan üretim takibine kadar bütün alanlarda dijital dönüÅŸümü saÄŸlamak zorunda olduÄŸunu vurguladı.

Dijital dönüÅŸümde son evrenin “Karanlık Fabrika” diye adlandırılan, insan kontrolünün minimuma indiÄŸi bir üretim hattı olduÄŸunu belirten HartomacıoÄŸlu, “Ülkemiz hızla sanayileÅŸme evrimini sürdürmekte ve uluslararası pazarda yer edinecek ürünler geliÅŸtirmekte. Bunu dijital dönüÅŸümle desteklersek ve ayak uydurup bu alanda teknolojiler geliÅŸtirirsek önümüzdeki 10 yıl Türk sanayisi için çok farklı olacaktır.” diye konuÅŸtu.

Dijital dönüÅŸüm sürecine KOBÄ°’lerin adaptasyonu için mutlaka üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸine önem verilmesi gerektiÄŸini vurgulayan HartomacıoÄŸlu, “Bu iÅŸ birliÄŸi ile yönetim, üretim takip, pazarlama ve ürün geliÅŸtirme süreçlerinde dijital dönüÅŸüm baÅŸarılı olacaktır. Bu sayede firmanın sürdürülebilir karlı büyüme ivmesi yakalaması ve özellikle uluslararası pazarda rekabet edebilecek yeteneklere, güce ve detaylara sahip olması saÄŸlanacaktır.” dedi.

“Salgın sonrası evden çalışmaya devam”

MÜRGEMER Proje Yöneticisi ÖÄŸretim Üyesi Dr. HartomacıoÄŸlu, salgın sonrası için iÅŸ hayatında yaÅŸanacak kalıcı deÄŸiÅŸikliklere deÄŸinirken, ÅŸunları kaydetti:

“En hızla hayatımıza giren online toplantılar oldu. Bu kültür ve online eÄŸitimler, salgın sonrasında da iÅŸ hayatımızdaki yerini korumaya devam edecektir. Özellikle Ä°stanbul gibi büyük ÅŸehirlerde bir saatlik toplantı için 4 saatlik yol zahmetine katlanıyorduk. Firmalara da büyük maddi yük getiriyordu. Artık online toplantı yaparak hem zaman hem de maliyet açısından önemli avantajlar elde ettik. ÖrneÄŸin, ÅŸehirlerarası seyahattesiniz ve bir toplantı talebi geldi, bir park alanına aracınızı çekip kahvenizi içerken toplantıyı gerçekleÅŸtirebilirsiniz. Bu kültürün devam edeceÄŸini ve kalıcı hale geleceÄŸini düÅŸünüyorum.”

Pek çok kiÅŸinin yoÄŸun çalışma temposu ya da zamansızlık nedeniyle katılamadığı yerli ya da uluslararası eÄŸitimlere artık kolaylıkla eriÅŸebildiÄŸini ifade eden HartomacıoÄŸlu, bu avantajın da salgın sonrasında devam etmesini beklediÄŸini söyledi.

KOBÄ°’lerin de performans odaklı personel yönetim anlayışına geçtiÄŸi zaman evden çalışmanın hızla hayatımızdaki yerini alacağını belirten HartomacıoÄŸlu, “Pandemi dolayısıyla bunun farkına varan firmaların, bu durumu haftanın belirli günlerinde devam ettireceÄŸine inanıyorum.” dedi. 

“Türk mühendislerinin en önemli hedefi, teknoloji geliÅŸtirmek”

Teknolojik geliÅŸmelerin ve bu alana ayrılan Ar-Ge yatırımlarının artmasıyla önem kazanan teknoloji transferine de deÄŸinen HartomacıoÄŸlu, Türk mühendislerin en önemli hedefinin teknoloji geliÅŸtiren konuma gelmek olduÄŸunu söyledi.

Her alanda yerli teknoloji geliÅŸtiren firmaların doÄŸduÄŸunu, özellikle giriÅŸimcilik destekleri ile ayakta kalmaları için devletin destek saÄŸladığını ifade eden HartomacıoÄŸlu, teknoloji transferi sırasında yapılan hatalara iliÅŸkin ise ÅŸunları kaydetti:

“Ürün geliÅŸtirmede farklı firmaların geliÅŸtirdiÄŸi teknolojileri kullanmak ve onların firma bünyesinde yapacağı transfer, ürünlerin baÅŸarısı açısından son derece önemlidir. Burada yapılan en büyük hata, teknolojiyi transfer ederken teknolojinin içeriÄŸi ile know-how ve deneyimlerden kaçmaktır. Firmanızın Ar-Ge yeteneklerinin artırılması ve ileride teknoloji geliÅŸtirebilecek bir seviyeye çıkabilmesi için transfer edilen teknolojinin firma bünyesinde içselleÅŸtirmesi gelecek vizyonu açısından çok önemli. Bu duruma yardımcı olacak ve içselleÅŸtirme baÅŸarısını arttıracak yöntem ise üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸidir.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Son bir ayda 80 terörist etkisiz hale getirildi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.