05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılının 9 aylık döneminde yapılan ihracat kaynaklı iadelerin ortalama gerçekleÅŸme süresinin 42 gün olduÄŸunu, “ihracatta iade süresinin 7 aya vardığı veya ihracatçıların KDV iade alacaklarının ödenmediÄŸi” iddialarının gerçekle ilgisi bulunmadığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan “Ä°hracatçıların KDV Ä°ade Alacakları Ödenmiyor”, “Ä°hracatta KDV iade süresi 7 aya yaklaÅŸtı” iddialarının gerçeÄŸi yansıtmadığı belirtildi.
KDV iadesinin, ihracat yapan firmaların ihraç ettikleri mallara ilişkin bilgi ve belgelerin vergi idaresine sunulmasıyla başlayan ve gerekli kontrollerin yapılmasından sonra tamamlanan bir süreç olduğuna işaret edilen açıklamada, söz konusu iadelerin hızlı ve kontrollü bir şekilde yapılmasının, Gelir İdaresi Başkanlığının en hassas olduğu konuların başında geldiği vurgulandı.
Başkanlıkça KDV iade süreçlerinin hızlı ve doğru yapılmasını teminen gelişen teknolojinin sisteme adapte edildiği ve teknolojiden olabildiğince yararlanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ancak unutulmamalıdır ki KDV iadesinin hızlı yapılması kadar doÄŸru yapılması, bir baÅŸka anlatımla herhangi bir usulsüzlüğe, yanlışlığa imkan vermeyecek ÅŸekilde gerekli kontrollerden geçtikten sonra yapılması büyük önem arz etmektedir. 2022 yılının ilk 9 ayında yapılan KDV iadesi tutarı yaklaşık 204 milyar lira olup, bu tutarın yaklaşık 130 milyar liralık kısmı ihracat ve ihraç kayıtlı teslimlerden kaynaklanmaktadır. 2022 yılının ilk 9 ayında yapılan ihracat kaynaklı iadelerin ortalama gerçekleÅŸme süresi 42 gündür. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere ihracatta iade süresinin 7 aya vardığı veya ihracatçıların KDV iade alacakları ödenmiyor ÅŸeklinde haber ve deÄŸerlendirmelerin gerçekle hiçbir ilgisi bulunmadığı, tamamen hayal ürünü olduÄŸu açıktır. Ayrıca iade mevzuatı ile mükelleflere talep ettikleri iadeyi 5 veya 10 iÅŸ günü içinde yapılmasını taahhüt eden düzenlemeler mevcuttur. ÖrneÄŸin, Hızlandırılmış Ä°ade Sistemi sertifikası sahibi mükellefler ile Artırımlı Teminat Uygulaması’ndan yararlanan mükelleflerin iade talepleri 5 iÅŸ günü içinde yerine getirilmektedir. Ä°hracatçıların iadesini beklediÄŸi KDV tutarının 500 milyar lira olduÄŸu ÅŸeklinde aynı yazıda talihsiz bir açıklama daha yer almaktadır. 25 Ekim 2022 tarihi itibarıyla ihracatçılar dahil tüm mükelleflerin bekleyen iade talep tutarı yaklaşık 56 milyar liradır. Vergi dairelerince günlük ortalama 1,3 milyar lira iade yapılmakta ve her gün yeni iade talepleri de alınmaktadır. Günlük 1,3 milyar lira iade yapılarak bu tutarın 43 günde iade edilmesi mümkündür. Ancak iade talepleri süreklilik arz ettiÄŸinden stokta bekleyen iade tutarı her zaman mevcut olacaktır.”
AA
Tekstil fuarı Bursalı firmaların ihracat hedefini yükseltti
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Türk iÅŸ insanı Miami’de tutuklandı
ABD başkanını seçiyor
2025 LGS tarihi belli oldu
“Hazır giyim, inÅŸaat, mobilya, makine ve otomotiv zorda”
Green Card başvurusu için son gün
Tıp fakültesi kadavra ithal edecek
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Türk iÅŸ insanı Miami’de tutuklandı
ABD başkanını seçiyor
2025 LGS tarihi belli oldu
“Hazır giyim, inÅŸaat, mobilya, makine ve otomotiv zorda”
Green Card başvurusu için son gün
Tıp fakültesi kadavra ithal edecek