20 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Hızlı tren hizmeti alan il sayısı 52’ye çıkacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "2053 net sıfır emisyon hedefimizle, kara yolu taşımacılığını yüzde 72'den yüzde 57'ye düşürmeyi, demir yolu yük taşımacılığını da yüzde 5'ten yüzde 22'ye çıkarmayı planlıyoruz." dedi.

​​​​​​​Uraloğlu, yaptığı açıklamada, demir yollarının güvenli, ucuz ve hızlı oluşu sebebiyle ulaşımın vazgeçilmez bir parçası olmasının yanında ülkenin ekonomik ve sosyal hayatının ötesinde tarihi ve stratejik önemi de bulunduğunu söyledi.

Asya ile Avrupa arasında Çin’den Londra’ya kadar ulaÅŸan demir Ä°pek Yolu’nun orta koridorunda yer alan Türkiye’nin uluslararası yük ve yolcu taşımacılığındaki stratejik önemini vurgulayan UraloÄŸlu, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Bu gerçekten hareketle Sayın CumhurbaÅŸkanı’mız liderliÄŸinde demir yollarını 2003’ten itibaren baÅŸlattığımız geliÅŸim hamleleriyle devlet politikası olarak ele aldık ve öncelikli sektör olarak belirledik.

Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören ülkemizin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşebilmesi için demir yollarında yeni bir atılım başlattık.

Demir yolu hatlarımızın limanlara, havaalanlarına, lojistik merkezlere bağlantısını sağlayarak demir yollarımızı kombine taşımacılığa uygun yeni bir anlayışla ele aldık.

Projelerimizle sadece doÄŸu-batı hattında deÄŸil, kuzey-güney kıyılarımız arasında da demir yolu ulaşımını ekonomiye katkı saÄŸlar hale getirmeyi planladık.”

Bakan UraloÄŸlu, 2003-2023 yıllarında ülkede demir yollarında ciddi yatırımlar, iyileÅŸtirme, yenileme ve kalkınma hamleleri gerçekleÅŸtirdiklerinin altın çizerek, “Son 21 yılda demir yollarına yaklaşık 880 milyar lira yatırım yaptık. Demir yollarımızın tamamını elden geçirdik ve yeniledik.” diye konuÅŸtu.

Tarihi Ä°pek Yolu’nun canlandırılmasını amaçlayan “Tek Yol Tek KuÅŸak” giriÅŸiminin en önemli halkasını oluÅŸturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nı inÅŸa ettiklerini hatırlatan UraloÄŸlu, söz konusu projeyle Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demir yolu ulaşımını mümkün hale getiren Marmaray ile Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demir yolu koridorunu oluÅŸturduklarını dile getirdi.

UraloÄŸlu, 2003’te yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluÄŸuna, 2023 itibarıyla 2 bin 250 kilometresi Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre eklediklerini ve böylece demir yolu uzunluÄŸunu 14 bin kilometreye yükselttiklerini anlattı.

Ãœlkenin ilk YHT hattının 13 Mart 2009’da Ankara-EskiÅŸehir arasında açıldığına dikkati çeken UraloÄŸlu, 2011’de Ankara-Konya, 2014’te EskiÅŸehir-Ä°stanbul, 2022’de Konya-Karaman ve bu yıl içinde de Ankara-Sivas hatlarının açıldığını söyledi.

Bakan UraloÄŸlu, hızlı trenlerle konforlu, hızlı ve modern seyahat hizmetinin doÄŸrudan ve dolaylı olmak üzere 19 ilde ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sine ulaÅŸtığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“2053 UlaÅŸtırma ve Lojistik Ana Planı ve yol haritamızla, hızlı tren hizmeti alan il sayımızı, Ankara-Ä°zmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi tüm hızlı tren projelerimizi tamamladığımızda 52’ye çıkartacağız. Demir yolu hat uzunluÄŸumuzu da 28 bin 590 kilometreye yükselteceÄŸiz. Åžu anda yaklaşık 3 bin 800 kilometre yeni demir yolu hattında da yapım çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında yaklaşık 5 bin 800 kilometrelik hattın proje çalışmaları tamamlanmış 5 bin kilometrede de etüt ve proje çalışmalarımız da sürüyor. Ayrıca, 2053 net sıfır emisyon hedefimizle, kara yolu taşımacılığını yüzde 72’den yüzde 57’ye düşürmeyi, demir yolu yük taşımacılığını da yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkarmayı planlıyoruz. Bu sayede karbon salınımından büyük oranda azalma saÄŸlayacağız.”

Yeni demir yolu hatları ile mevcut hatların elektrikli, sinyalli ve çift hatlı hale getirilmesi gibi modernizasyon yatırımlarının da devam ettiÄŸine iÅŸaret eden UraloÄŸlu, ÅŸu anda hatların yüzde 58’ine karşılık gelen 8 bin 46 kilometrelik kısmın sinyalli olduÄŸuna iÅŸaret etti. UraloÄŸlu, 1460 kilometrelik hatta yapım çalışmalarının da devam ettiÄŸini bildirdi.

Demir yolu yük taşımacılığının artırılması amacıyla mevcut 12 lojistik merkeze ilave olarak Sivas ve BoÄŸazköprü lojistik merkez inÅŸaatları, fabrika, liman, organize sanayi bölgelerine iltisak hattı saÄŸlanması kapsamında da Gelemen-Tekkeköy ve Sincan-Yenikent-Kazan-Soda hatlarındaki yapım çalışmalarının devam ettiÄŸine iÅŸaret eden UraloÄŸlu, kent içi banliyö iÅŸletmeciliÄŸi çerçevesinde ise Ä°zmir’de Ä°ZBAN, Ä°stanbul’da Marmaray, Ankara’da BaÅŸkentray ve Gaziantep’te Gaziray’a ek olarak Konya’da Konyaray projesinin yapım çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.

“Bir KuÅŸak Bir Yol Projesi’ni önemli bir fırsat olarak deÄŸerlendiriyoruz”

Ulaşımda uluslararası entegrasyonun “ekonomik kalkınmanın dinamosu” olduÄŸunu ve demir yolu yatırımlarının bu dinamonun en önemli güç kaynaklarından sayıldığını belirten UraloÄŸlu, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“Bu kapsamda Asya, Avrupa ve Orta DoÄŸu’yu birbirine baÄŸlayacak Bir KuÅŸak Bir Yol Projesi’ni ülkemiz açısından çok önemli bir fırsat olarak deÄŸerlendiriyoruz. Bu projenin orta koridorunun, bizim deyimimizle Yeni Ä°pek Yolu olması için ülke içinde doÄŸu-batı ve kuzey-güney eksenindeki eksik ulaşım baÄŸlantılarını tamamlayacak projeleri hayata geçiriyoruz. Londra’dan Pekin’e uzanan ‘Demir Ä°pek Yolu’nun hayata geçmesi titizlikle ele aldığımız iÅŸlerin başında gelmektedir. Son 21 yıl içinde inÅŸa ettiÄŸimiz Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Ankara merkezli çekirdek hızlı tren hatlarımız da bu vizyonun ürünleridir.”

UraloÄŸlu, 2003’te 1 milyon 715 bin ton olan uluslararası demir yolu yük taşımalarının 2022’de yüzde 158 artışla 4 milyon 422 bin tona ulaÅŸarak tüm zamanların en iyi deÄŸerlerinin elde edildiÄŸine dikkati çekti.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’ndan bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 500 bin ton yük taşındığını anlatan UraloÄŸlu, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nda Azerbaycan-Gürcistan ve Türkiye arasında yolcu taşımacılığı yapılması ile ilgili çalışmalar da devam etmektedir. Demir yolu hattının Gürcistan içerisinden geçen 246 kilometrelik demir yolu güzergahında inÅŸaat çalışmaları devam etmekte olup, çalışmaların tamamlanması ve bu hattın yolcu taşımacılığı için sertifikalandırılmasından sonra yolcu taşınması planlanmaktadır.”

UraloÄŸlu, ülkede yüzde 4 olan demir yolunun taşımacılıktaki oranının, 2029’da yüzde 11’in üzerine yükselmesini, 2053’te ise yaklaşık yüzde 22 olmasını öngördüklerini belirterek, böylece Türkiye’deki demir yolunun, yük taşımacılığındaki payının 2053’e kadar 7 kat artacağını kaydetti.

Uraloğlu, yurt dışına yük taşımacılığında demir yolunun payını da 10 kat artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Kaynanaya hakaret eden geline nafaka yok”

HIZLI YORUM YAP