28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinde ‘Akdeniz Havzası’ uyarısı

Türk bilim insanları, küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgenin Türkiye'nin de içinde yer aldığı Akdeniz Havzası olacağını, bu durumdan havzadaki tarımsal alanların olumsuz etkileneceğini bildirdi.

Türk bilim insanları, Akdeniz Havzası’nda bulunan Türkiye’nin dünyada küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden en kötü etkilenecek ülkeler arasında olduÄŸunu bildirdi.

Sabancı Üniversitesi Ä°stanbul Politikalar Merkezi (IPM) Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çalışmaları Koordinatörü ve Halk SaÄŸlığı Uzmanı Dr. Ümit Åžahin ile BoÄŸaziçi Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Ä°klim Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin Türkiye’ye etkilerine iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Åžahin, Türkiye’nin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden baÅŸlıca kuraklık, akarsu debilerinin azalması, deniz seviyelerinin yükselmesi, sıcak dalgalarının artması, seller ve fırtınalar gibi aşırı hava olaylarının artması ÅŸeklinde etkileneceÄŸini söyledi.

“Hükümetler Arası Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Paneli’nin (IPCC) 2014’te yayımladığı 5’inci DeÄŸerlendirme Raporu’na göre Türkiye’nin de içinde bulunduÄŸu Akdeniz Havzası, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin olumsuz etkilerinden en çok zarar görecek bölgeler arasında bulunuyor.” diyen Åžahin, ÅŸöyle devam etti:

“Deniz seviyelerinin yükselmesine baÄŸlı tuzlanma ve kar yağışının azalması zaten tarımsal amaçlı tüketim nedeniyle seviyesi azalan yeraltı sularının kullanımını etkileyecek. Bu durum yağışların ve toprak neminin azalması anlamına gelen kuraklığın ve çoraklaÅŸmanın yayılmasıyla tarımsal gıda üretimine olumsuz etki edecek. Ayrıca deniz seviyesindeki yükselmesinin kıyı bölgelerinde yaÅŸayan en az 3 milyon kiÅŸiyi doÄŸrudan etkileyebileceÄŸi, su stresinin artması nedeniyle yüzyıl sonuna kadar nüfusun yüzde 45’inin su kıtlığıyla karşılaÅŸabileceÄŸi biliniyor.”

Åžahin, sıcak dalgalarının sıklığının ve ÅŸiddetinin artmasının özellikle yaÅŸlı nüfus ve kalp hastaları gibi kırılgan nüfusta oluÅŸan saÄŸlık sorunlarını artıracağını ifade etti. 

“Ä°klim zirvelerinin ülkeler için bir getirisi yok”

Prof. Dr. Levent Kurnaz da dünya ülkelerinin iklim anlaÅŸmaları çerçevesinde gruplaÅŸtığına, Türkiye’nin bunların içerisinde çok yalnız bir pozisyonda olduÄŸuna deÄŸindi.

Türkiye’nin iklim görüÅŸmeleri zirvelerine katılan ülkeler arasında geliÅŸmiÅŸ ülkelerden biri olduÄŸunu belirten Kurnaz, “Bunun kötülüÄŸü Türkiye’nin en önemli derdi iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi politikasını geliÅŸtirmek için YeÅŸil Ä°klim Fonu’ndan destek alabilmek. Yalnız bu fondan destek alan diÄŸer ülkeler Türkiye’nin de buradan pay almasını istemiyor. Türkiye de ‘Biz oradan pay almazsak Paris AntlaÅŸmasını imzalamayız’ diyor. Onlar da ‘imzalamazsanız, imzalamayın’ diyor. Åžu anda devam eden olay bu.” ifadelerini kullandı.

Kurnaz, iklim zirvelerinin ülkeler için bir getirisinin bulunmadığı, tamamen vakit kaybı olduÄŸu görüÅŸünü aktardı.

Ä°klim konusunda 1992 yılından beri uluslararası düzlemde konuÅŸulduÄŸunu dile getiren Kurnaz, o günden bu yana dünyanın her geçen gün daha da kötüye gittiÄŸini kaydetti. Ancak çok büyük bir felaket olursa insanların bir ÅŸeyler yapmaya baÅŸlayacağını aktaran Kurnaz, o zaman da çok geç kalınacağına iÅŸaret etti.

Kurnaz, dünyada küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerinin hissedildiÄŸini vurgulayarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Türkiye dünyada iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden en kötü etkilenecek ülkeler arasında. Bizim çok ciddi ÅŸekilde bu etkilenebilirliÄŸimizi azaltmamız gerekiyor. Yani ülkemiz açısından esasında bir Paris AntlaÅŸması’nı imzalamak ya da karbon salınımlarımızı azaltmak deÄŸil önemli olan bu konudaki etkilenebilirliÄŸimizi azaltmak. Türkiye’de çok ciddi kuraklıkla savaÅŸtığımız zamanlar oluyor, tarımsal üretimimizin gittikçe yetersiz kalacağı zamanlar oluyor, tarımsal üretim ihracatımızın azalacağı durumlar oluyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketlere yapılandırma

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.