18 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kariyer planlamasını deÄŸiÅŸtirecek ‘ismi duyulmamış’ meslekler

Kariyer rehberlik uzmanı Tolga Bahadır Şimşek tarafından yürütülen araştırma projesinde, bundan sonraki 20 yıldan 50 seneye kadar geçecek süreçte, şimdilerde hiç ismi duyulmamış mesleklerin öne çıkacağını ortaya koydu.

Kariyer rehberlik uzmanı ve Bursa UludaÄŸ Üniversitesi (BUÜ) Ä°negöl Meslek Yüksekokulu Ä°ÅŸletme Yönetimi Bölümü ÖÄŸretim Görevlisi Tolga Bahadır ÅžimÅŸek‘in yürütücülüÄŸündeki proje, Bursa, Balıkesir, Ankara ve Ä°stanbul’daki 200 okulda 3 bin öÄŸrenciyle saha araÅŸtırması yapılarak tamamlandı.

Bilimsel çalışma sonucunda varılan bulgulara göre, en geç 50 yıl sonra uzay doktorluÄŸu, hemÅŸireliÄŸi ve turist rehberliÄŸi, hologram tasarımcılığı, soyu tükenmiÅŸ türler uzmanlığı, bilgi mühendisliÄŸi gibi meslekler icra edilecek.

Tolga Bahadır ÅžimÅŸek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında 3000 öÄŸrencinin yanı sıra ailelerle de iletiÅŸim kurduklarını, seminer ve söyleÅŸilerde bir araya geldiklerini söyledi.

“Revaçta olan mesleklerin yüzde 70’inin önemi büyük ölçüde azalacak”

AraÅŸtırmalarında ilginç sonuçlara ulaÅŸtıklarını belirten ÅžimÅŸek, bu yıl ilkokula baÅŸlayan çocuklar üniversite çağına geldiÄŸinde, ÅŸu anda yükseköÄŸretimde revaçta olan bölüm ve mesleklerin yüzde 70’inin öneminin büyük ölçüde azalacağını öngördüklerini aktardı.

Gelecek yıllarda, ismi duyulmamış mesleklerin yapılacağını vurgulayan ÅžimÅŸek, ÅŸöyle devam etti:

“Yeni nesil meslekler arasında medya okur yazarlığı, soyu tükenmiÅŸ türler uzmanı, kentsel güvenlik koordinatörü, beyin implant uzmanı, yeni medya uygulamaları ve sosyal medya uzmanlığı yer alacak. Sanal modelleme uzmanı, güneÅŸ enerjisi teknisyeni, uzay doktoru, uzay hemÅŸiresi, uzay turist rehberi, hologram tasarımcısı gibi alanlar, bu zamana kadar hayalini bile kuramadığımız, anlamlandıramadığımız yeni kariyer yollarını açan dünyanın en yeni meslek söylemleri olacaktır.”

Türk eÄŸitim sisteminde, kodlama ve robotik sistemlerle ilgili derslerin müfredata alındığını hatırlatan ÅžimÅŸek, uzay bilimleri, astronomi, havacılık, performans ve bilgi gibi diÄŸer alanların da okutulmaya baÅŸlanacağını dile getirdi.

Gelecekle ilgili hedef, meslek ve amaçların aynı düzlemde yer alması gerektiÄŸini anlatan ÅžimÅŸek, “Gelecek 50 yılda bu meslekleri Türkiye’ye entegre ederken, bir noktada da ülke anlamında bu sistemi geliÅŸtirebilir düzeye getirmeniz gerekiyor. Yani örneÄŸin bugün genetikle ilgili olan çalışmalarda laboratuvar, klinik ve araÅŸtırma merkezleri gibi lojistik altyapıyı ortaya koyan merkezlerin ülkemizde var olması ve geliÅŸtirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Yapay zeka, biliÅŸim sistemleri ve insansız üretim

ÅžimÅŸek, bazı mesleklerin gelecek yıllarda önemlerini yitirerek, yerlerini yenilerinin alacağını bildirdi.

Bu öngörülerini örneklerle açıklayan ÅžimÅŸek, ÅŸunları kaydetti:

“Åžu anda makine, bilgisayar, endüstri mühendisliÄŸi gibi klasik tercih ettiÄŸimiz, öÄŸrencileri yönlendirdiÄŸimiz bölümler artık tedavülden kalkacak. Daha spesifik ÅŸeyler konuÅŸulacak. Yapay zeka, biliÅŸim sistemleri ve insansız üretim gibi ÅŸeylerden söz edeceÄŸiz. Ayrıca farklı ülkelerin eÄŸitim sistemleriyle ilgili araÅŸtırmalarımız oldu. Åžu anda Türkiye’de en fazla Finlandiya eÄŸitim modeli konuÅŸuluyor ama dünyada farklı ülkeleri de incelediÄŸinizde özellikle Güney Kore, Singapur, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin de eÄŸitim sistemlerinin detaylı incelenmesini öneriyorum.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Antibiyotik reçeteleri 8 yılda yüzde 10 azaldı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.