17 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye nisan ayında 2020’nin aynı ayına göre yüzde 109’lu artışla toplam 18 milyar 766 milyon dolarlık dış satım gerçekleÅŸtirdi. Yılın ilk 4 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 33,1 artarak 68 milyar 752 milyon dolar seviyesine yükseldi.
Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü de nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 70’lik artış göstererek 2 milyar 162 milyon dolarlık ihracat gerçekleÅŸtirdi. Sektör ilk 4 aylık rakamlar dikkate alındığında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,8’lik artış göstererek 7 milyar 466 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaÅŸtı.
Türkiye nisan ayında kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründen ülkeler bazında en çok ihracat 130,4 milyon dolarla Hollanda’ya yapıldı. Söz konusu dönemde sektörün Hollanda’ya olan ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 121,4 arttı. Ülke grupları bazında bakıldığında ise kimya sektörü nisan ayında en çok ihracatı 881,6 milyon dolarla Avrupa BirliÄŸi ülkelerine yaptı.
AA muhabirine nisan ayı ihracat rakamlarını deÄŸerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları BirliÄŸi (İKMİB) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Adil Pelister, sektörün ihracat performansının artmaya devam ettiÄŸini kaydetti. Mart ayından sonra nisan ayında da aylık bazda ihracat rekoru kırdıklarının altını çizen Pelister, “Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olmaya devam ediyoruz. Üst üste iki aydır rekor kırarak büyük bir baÅŸarı gösteren ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. Nisan ayında yaptığımız 2,16 milyar dolarlık ihracat ile 4 aylık ihracat rakamımız 7,46 milyar dolara ulaÅŸtı.” diye konuÅŸtu.
İhracatın geçen yıl ocak-nisan dönemine kıyasla yüzde 25 arttığına dikkati çeken Pelister, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu artıştan memnun olmakla birlikte devam eden lojistik ve tedarik sorunlarımızın çözüme kavuÅŸması ile ihracatımızın daha da artacağını umuyoruz. DiÄŸer yandan pandemi ile mücadele kapsamında alınan tam kapanma önlemi dolayısıyla sanayicilerimizin sorumluluÄŸu daha da artmış oldu. Bu süreçte üretici ve ihracatçı firmalarımız ham madde fiyatlarının yüksekliÄŸinden dolayı ek sermayeye ihtiyaç duyabiliyorlar. Firmalarımıza uygun kredi faizleri ile finansa ulaÅŸmada kolaylık saÄŸlanması, kredi ödemelerinin ve borçlarının ertelenmesi, GEKAP beyanname süresinin uzatılması veya ertelenmesi gibi destekler sunulması büyük önem taşıyor. Devletimizin iÅŸ dünyasına katkısı özellikle pandemi sürecinde çok daha önemli hale geliyor. İnÅŸallah bu süreci hep birlikte dikkat ederek, kamu ve iÅŸ dünyası ortak özveriyle çalışarak atlatacağız.”
En fazla ihracat otomotivde
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
296415 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109434 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
29340 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
24346 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
23095 kez okundu
Tokat Belediye BaÅŸkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
Gümrük işlemlerine yönelik ceza tutarı arttırıldı
Bursa’da okullara “yeni yıl” yasağı
Mehmet Akif Ersoy’un uyuÅŸturucu testi pozitif
Vergi yüzsüzleri açıklandı
MSB: Karadeniz’de insansız hava aracı düşürüldü
Gain Medya’ya operasyon: 3 yönetici gözaltında! TMSF, kayyum olarak atandı
Tokat Belediye BaÅŸkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
Gümrük işlemlerine yönelik ceza tutarı arttırıldı
Bursa’da okullara “yeni yıl” yasağı
Mehmet Akif Ersoy’un uyuÅŸturucu testi pozitif
Vergi yüzsüzleri açıklandı
MSB: Karadeniz’de insansız hava aracı düşürüldü
Gain Medya’ya operasyon: 3 yönetici gözaltında! TMSF, kayyum olarak atandı
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan