27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kovid-19 hindi eti ihracatını yavaşlattı

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de hindi eti üretimi ocak-ekim döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,2 artarak 48 bin 955 tona ulaştı.

Türkiye’de hindi etine talep son dönemde artarken, ihracatta geçen yıla kıyasla bu yıl gerileme gerçekleÅŸti. Beyaz et üreticileri, hindi eti ihracatındaki gerilemenin Kovid-19 salgınından kaynaklandığını bildirdi.

AA muhabirinin Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜÄ°K) verilerinden derlediÄŸi bilgiye göre, bütün, parça halinde, taze, dondurulmuÅŸ veya sakatatlarıyla pazarlanan hindiden ihracat geliri 2015-2019 döneminde yaklaşık 2 kat arttı. 2015’te 7,4 milyon dolar seviyesinde bulunan hindi eti ihracatı, 2019 yılında 21,4 milyon dolara yükseldi.

Bu yılın ocak-ekim döneminde ise söz konusu ihracat rakamı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,4 azalarak 11,9 milyon dolar seviyesinde gerçekleÅŸti.

Ürünün ithalatı, yılın 10 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 yükselerek 941,7 bin dolar oldu.

Hindi eti üretimi ise ocak-ekim döneminde yıllık yüzde 1,2 ile sınırlı bir artış kaydederek 48 bin 955 tona ulaÅŸtı.

“Hindi etinin yılbaşı dışında da tüketilmesi önemli”

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları BirliÄŸi DerneÄŸi (BESD-BÄ°R) BaÅŸkanı Naci Kaplan, AA muhabirine, hindi etinin üretim ve dış ticaret verilerine iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.

Kaplan, dünyada saÄŸlıklı ve doÄŸru beslenmeye ilginin gün geçtikçe arttığını belirterek, “Hindi eti de aynı tavuk eti gibi beslenme konusunda yaÄŸ ve kolesterol düzeyi düÅŸük ve deÄŸerli protein kaynaklarından biri.” dedi.

Türkiye’de kiÅŸi başına hindi eti tüketiminin yıllık yaklaşık 560 gram olduÄŸu bilgisini veren Kaplan, Avrupa BirliÄŸi ülkelerinde tüketimin 6-7 kilogram civarında olduÄŸunu söyledi.

Kaplan, saÄŸlıklı bir alternatif olan hindi etinin yalnızca yılbaşı gibi dönemsel zamanlarda deÄŸil, yılın diÄŸer günlerinde de tüketilmesinin önemli olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Önümüzdeki dönemde amacımız hindiyi süreklilik arz eden bir sürece dönüÅŸtürerek, üretimle birlikte hindi eti tüketimini artırmak.” diye konuÅŸtu.

“Hindi üretiminde yıl sonu rakamları önceki seneye yakın gerçekleÅŸecek”

Kaplan, geçen yıl ülkede toplam 59 bin 640 ton hindi eti üretildiÄŸini ve bunun 13 bin 373 tonunun ihraç edildiÄŸini vurgulayarak, yıl sonu rakamlarının 2019’a yakın gerçekleÅŸmesini beklediklerini dile getirdi.

Yılın 11 ayında 8 bin 23 ton civarında hindi eti ihracatı yapıldığını belirten Kaplan, şunları kaydetti:

“Bu rakamlara baktığımızda, geçen yılın aynı döneminde gerçekleÅŸen 11 bin 180 tonluk ihracata kıyasla yüzde 28,2 azalma gözlenmektedir. Ülkemizde hindi etine talep son yıllarda istediÄŸimiz düzeyde olmasa da artıyor. Hindi ihracatındaki düÅŸüÅŸün dünya tüketim talebini ve dolayısıyla dış ticaretini etkileyen Kovid-19 nedeniyle olduÄŸu söylenebilir. Hindi etinin ithalatı ise ‘gurme’ olarak adlandırılabilecek çok özel ürünlerde söz konusu ve dikkate alınmayacak kadar düÅŸük.”​​​​​​​

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Günün ilk yarısında borsadan rekor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.