26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kur Korumalı Mevduat Yük mü Oldu?

Geçen haftadan bu yana en çok merak edilen konu da şu; "Peki Kur Korumalı Mevduat bütçeye bu şekilde yük olmaya devam ederse ekonomi yönetimi KKM’yi uygulamadan kaldırmayı düşünür mü?"

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat (KKM) hesabının ilk vadeleri geçtiğimiz hafta doldu. Haliyle merak edilen sorular da hayli fazla.

Son açıklanan rakamlara göre KKM’de biriken toplam para 591 milyar TL. Bu paranın 21 milyar TL’si TCMB destekli döviz ve altın dönüşümünden, hazine destekli olan 270 milyar TL’si ise TL mevduatlardan geliyor. İlk 3 aylık vade dönüşlerinden mevduat sahipleri 3 ayda %20 civarında bir getiri elde etti. Bu getiriyi yıllık basit getiriye çevirdiğinizde tutar civarındayken bileşik getiri de %110 civarında oluşuyor. Bu yönüyle KKM için ilk vade dönüşleri dikkate alındığında yatırımcı için oldukça cazip bir yatırım aracı diyebiliriz. Çünkü tasarruf sahibi enflasyonun üzerinde bir getiri elde ediyor.

Bilindiği üzere döviz kuru getiri farkı oluştuğunda bunu devlet ödeyecek. İlk hesaplamalara göre ilk vade dönüşlerinin devlete 13 milyar TL yükü oluşmuş durumda. Yani şimdiki tabloya göre kabaca hesaplandığında devlete olan yükün tahmin edilenin üzerinde olacağını gösteriyor. Tabi burada şunu da belirtmek gerekebilir; KKM’de oluşacak kur getiri farkını TCMB ödeyeceğinden bu bütçeye yük anlamına gelmeyecektir fakat daha yüksek enflasyon anlamına gelebilir. Demek istiyorum ki bu durum parasallaşma yaratacağından enflasyonu daha da artırıcı bir etki yaratabilir. Bu kur farkını TCMB’nin ödeyecek olması nedeniyle kurun artması bütçeye ek yük getirmese de KKM ile bazı vergilerden vazgeçilmesi nedeniyle bütçeye yine de 30 milyar TL yük geleceği tahmin ediliyor.

Haliyle geçen haftadan bu yana en çok merak edilen konu da şu; peki KKM bütçeye bu şekilde yük olmaya devam ederse ekonomi yönetimi KKM’yi uygulamadan kaldırmayı düşünür mü? Cevap vereyim, hayır kaldırmaz. Neden mi böyle düşünüyorum, çünkü hem ekonomi yönetimi hem de Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalara bakılırsa KKM hem de daha da güçlendirilerek yola devam edilecek. Örneğin geçtiğimiz hafta alınan bazı kararlar buna örnek gösterilebilir. Mesela KKM’de vadesi dolanın hesabı yeniden yenilenebilecek. Üstelik daha da ilgi çeken gelişme KKM’nin yurt dışında yaşayan Tük vatandaşları için oluşturulmuş ayağı olan YUVAM hesabına bundan böyle yabancı vatandaşlarda dâhil olabilecek. Bitmedi, diyelim ki banka da döviziniz var. KKM’ye geçmek istemeseniz bile dövizinizi çok düşük olan banka kurlarından değil daha yüksek olan TCMB’nin KKM dönüşüm kurları üzerinden TL’ye çevirebileceksiniz. Haliyle alınan tüm bu kararlar KKM ile seçime kadar yola devam edileceğinin çok açık göstergesi aslında.

Bundan sonraki süreçte KKM’nin başarısı için gözler ilk olarak yukarıda bahsettiğim getiri farkı ve hazineye binecek yükte olacak. Bu farkın ve yükün giderek büyümesi KKM’nin sürdürülebilir bir uygulama olmadığı tartışmalarını daha da alevlendirecek gibi görünüyor. KKM’nin başarısı konusunda bir diğer gösterge de kurlar olacak. Bildiğimiz gibi Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında kur 14 bandının üzerine çıktı. Hem dışarıdan hem de içeriden gelen olumsuz haberlerle kurda kademeli de olsa bir yükseliş görüyoruz. Şu an için kur yükseliş bölgesinde. 14.65 üstü kurda yükseliş bölgesi. 15.00 önemli psikolojik direnç. Olur da 15.00 direnci aşılırsa kurda yükselişler hız kazanabilir. Özellikle 15.25 sonrası yükselişler çok hızlı olacaktır. Bu nedenle kurda önümüzdeki kısa dönem hem iç hem de dış beklentiler dolayısıyla yön yukarı olacak. Bu da KKM’yi olumsuz etkileyecektir.

Bu arada sözlerime son verirken şunu da paylaşmak isterim. Piyasadaki bir kesime göre KKM kesinlikle başarılı değil. Sebebi kurda geçtiğimiz 2 ay sağlanan stabilitenin nedeni Merkez Bankası’nın kamu kurumları aracılığıyla piyasaya döviz satmasıdır. Bu kesime göre eğer bu satışlar olmasa kurda bu sakinlik sağlanamazdı. Bu kesimin savunucularına göre Merkez Bankası’nın net rezervlerinin sürekli azalıyor olması da piyasaya döviz müdahalesi olduğunun en açık göstergesi.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Seçim Kanunu teklifi Meclis’te görüşülecek

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.