07 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar haftaya negatif başladı

Küresel piyasalarda, geçen hafta hakim olan enflasyon ve resesyon arasında gidip gelen belirsizliklere yeni haftada Çin ekonomisine yönelik artan huzursuzlukların eklenmesiyle negatif seyrin devam ettiği görülüyor.

Geçen hafta küresel çapta açıklanan makroekonomik veriler nispeten olumlu bir tabloya iÅŸaret etse de ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına iliÅŸkin tutanaklar ile Fed yetkililerinin deÄŸerlendirmeleri belirsizlikleri artırdı.

Tutanaklarda, enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceği vurgulanırken, sürekli değişen ekonomik çerçevede gereğinden fazla sıkılaşmaya gidilmiş olabileceğine dair risklere işaret edilmesi, ikilem yarattı.

Fed yetkilileri de her ne kadar enflasyonist risklere iÅŸaret ederek gelecek toplantıya yönelik ağırlıklı olarak “ÅŸahin” mesajlar vermeyi sürdürse de bazılarının henüz karar vermek için zaman olduÄŸunu belirtmesi, faiz artırım büyüklüğüne iliÅŸkin açık kapı bıraktı.

Devam eden belirsizliklerle pay piyasalarında geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, yeni haftada Fed yetkililerinin açıklamalarının kritik önem taşıyacağı belirtiliyor. Bu kapsamda perÅŸembe günü baÅŸlayacak olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda merkez bankası yetkililerinin vereceÄŸi mesajlar yakından takip edilecek. Fed BaÅŸkanı Jerome Powell da sempozyum kapsamında cuma günü bir konuÅŸma yapacak.

Hafta genelinde makroekonomik veri takviminin de yoÄŸun olması dikkati çekerken, dünya genelinde açıklanacak hizmet sektörü ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Avro Bölgesi’nde Tüketici Güven Endeksi ve Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları, ABD’de ise revize büyüme ve dayanıklı mal sipariÅŸleri yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 100 ban puanlık faiz indirimine gittiÄŸi toplantının özeti ile ticari kredi faizlerine yönelik alınan makro ihtiyati tedbirlerin yansımaları, yatırımcıların odağında olacak.

Bu geliÅŸmelerle geçen hafta cuma günü New York borsasında düşüş yaÅŸandı. Dow Jones endeksi yüzde 0,86, S&P 500 endeksi yüzde 1,29 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,01 gerilerken, endekslerin haftalık bazdaki kayıpları ortalama yüzde 1,3 düzeyinde gerçekleÅŸti. Endekslerin vadeli iÅŸlemlerde yeni haftaya da negatif baÅŸladığı görülüyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, artan belirsizliklerle ay başından bu yana devam eden yükseliÅŸini sürdürdü ve yüzde 3’ü test etti. Dolar endeksi ise 108,3 ile 15 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Avrupa genelinde geçen hafta enerji fiyatları ve bu paralelde yükselen enflasyona iliÅŸkin endiÅŸelere, nehirlerde azalan su seviyesinin ticarete olumsuz etkileri de eklendi. Resesyon kaygılarının arttığı bölgede, enflasyon verileri de tarihi seviyelerde seyretmeye devam etti. Bu geliÅŸmelerle geçen hafta boyunca dalgalı bir seyir izlenen Avrupa borsalarında, bir önceki hafta kapanışına göre Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66 deÄŸer kazanırken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,82, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,89 ve Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,89 geriledi. Avro/dolar paritesi ise küresel çapta dolar talebinin gücünü koruması ile 1,0024 ile bir ayı aÅŸkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Asya tarafında bugün Çin Merkez Bankası, referans kredi faiz oranını 5 baz puan azaltarak yüzde 3,65’e çekti. 5 yıllık referans kredi faiz oranını da 15 baz puan azaltarak yüzde 4,3’e indiren banka, böylelikle emlak piyasası borçlanmalarında maliyeti düşürdü.

Geçen haftadan bu yana ülke merkez bankası tarafından atılan destekleyici adımların, ülke ekonomisindeki problemlere iÅŸaret etmesi huzursuzluÄŸu artırırken, yuan dolar karşısında hızla deÄŸer kaybederek 23 ayın en düşük seviyesini gördü. Kapanışa yakın Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 artışla, Japonya’da Nikkei 225 endeksi ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 1 düşüşle seyrediyor.

Yurt içinde, geçen hafta TCMB’nin politika faizi indirimi ve akabinde ticari kredileri indirmeye yönelik alınan makro ihtiyati tedbirler gündemin odağına yerleÅŸti. Yatırımcılar, söz konusu adımların devamının gelip gelmeyeceÄŸini ve etkilerini takip ederken, Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi rekor kırmaya devam etti. Gördüğü en yüksek seviyeyi 3.051,83 puana taşıyan endeks, haftalık bazda yüzde 5,44 deÄŸer kazandı. Dolar/TL ise geçen haftayı haftalık bazda yüzde 0,9 artışla 18,1030’dan tamamlamasının ardından, bankalararası piyasanın açılışında yeni güne 18,1110’dan baÅŸladı.

Analistler, yüksek enflasyon ve resesyon kıskacındaki ekonomilere yönelik artan endişelerin fiyatlamaları zorlaştırdığını belirterek, güçlenen dolar ve Çin ekonomisine yönelik artan huzursuzluklar ile pay piyasalarının haftaya negatif başladığını söyledi.

Bu hafta merkez bankası yetkililerinin Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yapacağı deÄŸerlendirmelerde, gelecek dönem para politikalarının seyrine yönelik ipuçlarının aranacağını aktaran analistler, haftaya zayıf baÅŸlayan veri gündeminin de yoÄŸunlaÅŸması ile oynaklığın artabileceÄŸini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.050 seviyesinin direnç, 2.950 puanın destek konumunda bulunduğunu ifade etti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Küresel piyasalar Jackson Hole’e odaklandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.