19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar negatif seyrediyor

Küresel piyasalarda, açıklanan makroekonomik verilerin özellikle ABD ekonomisi için resesyon riskinin güçlendiğine işaret etmeye devam etmesiyle negatif bir seyir izleniyor.

ABD’de son 40 yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele için agresifleÅŸen para politikasının ülkeyi resesyona sokacağına iliÅŸkin endiÅŸeler güçleniyor.

Dün açıklanan makroekonomik verilere göre kişisel harcamalar yüzde 0,2 artsa da beklentilerin altında kalırken, martta 170 bin seviyelerine inen haftalık işsizlik maaşı başvuruları haziran başından bu yana 230 bin bandında kayıtlara geçiyor.

İşsizlik maaşı başvurularının resesyona işaret etmek için henüz düşük seviyelerde bulunmasına karşın, son 5 ayın en yükseğinde bulunması dikkati çekiyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında oldukça önem verdiÄŸi kiÅŸisel tüketim harcamaları ise mayısta yüzde 6,3 artışla beklentilerin hemen altında gerçekleÅŸmesi ise enflasyonun zayıflayabileceÄŸine iliÅŸkin beklentileri sınırlı ÅŸekilde desteklese de, tahvil piyasalarında resesyon korkusuyla alış ağırlıklı seyir güç kazanmaya devam ediyor.

Dün, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 8 Haziran’dan bu yana ilk kez yüzde 3’ün altını test etmesinin ardından, yeni günde de düşüşünü sürdürerek yüzde 2,97’ye geriledi.

ABD’nin 2, 3, 5 ve 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,93 ila yüzde 2,97 arasına sıkışırken, getiri eÄŸrisinin terse dönerek güçlü ÅŸekilde resesyonu fiyatlamasından endiÅŸe ediliyor.

Öte yandan, Fed’in getiri eÄŸrisinin resesyon fiyatlamasında dikkate alacağını duyurduÄŸu 3 aylık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki makas daralıyor. Buna göre iki varlık arasında mayıs sonunda 180 baz puan olan getiri farkı, yeni gün itibarıyla 130 baz puana geriledi.

Söz konusu geliÅŸmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 80’e gerilese de güçlü kalmaya devam ederken, eylül toplantısında yüzde 70 ihtimalle 50 baz puan faiz artırılacağı öngörülüyor.

Brent petrolün varil fiyatı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, petrol üretimini ağustosta günlük 648 bin varil artırma kararı alması ve küresel ekonomik aktiviteye ilişkin olumsuz beklentilerle düşüş eğilimini üçüncü güne taşıyarak 108,3 dolara geriledi.

Bu geliÅŸmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,88, Nasdaq endeksi yüzde 1,33 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,82 deÄŸer kaybetti. ABD’de endeks vadeli iÅŸlem kontratları yeni güne de düşüşle baÅŸladı.

Ä°ngiltere’de dün açıklanan ilk çeyrek büyüme verilerine göre ülke ekonomisi beklentiler doÄŸrultusunda yüzde 8,7 büyürken, gözler bugün Avro Bölgesi’nde açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) verilerine çevrildi.

Bölgede dün açıklanan diÄŸer makroekonomik verilere göre, Fransa’da mayısta yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, haziranda yüzde 5,8’e çıkarak Haziran 1991’den bu yana en yüksek seviyeye ulaÅŸtı.

Almanya’da iÅŸsiz sayısı, Ukrayna’dan gelen göçmenlerin iÅŸ gücü piyasasına katılımı nedeniyle haziranda 103 bin artarak 2 milyon 363 bine, mevsimsellikten arındırılmış iÅŸsizlik oranı da yüzde 5’ten yüzde 5,3’e yükseldi.

Temmuzdan itibaren para politikasında sıkılaÅŸtırıcı adımlar atacağını duyuran Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) söz konusu verilerin ardından 50 baz puanlık faiz artışına gideceÄŸi beklentileri güç kaybederken, bugün açıklanacak TÃœFE verilerinin piyasalarda oynaklığı artırması öngörülüyor.

Ayrıca, dün bölgede Macaristan ve Ä°sveç merkez bankaları politika faizini 50’ÅŸer baz puan artırarak sırasıyla yüzde 7,75 ve yüzde 0,75’e çıkartırken, ÅŸahin politikaların gelecek dönemde de devam edeceÄŸi yönlendirmesinde bulundu.

Dün bu geliÅŸmelerle, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 1,69, Ä°ngiltere’de FTSE 100 yüzde 1,96, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,80 ve Ä°talya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,47 deÄŸer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli iÅŸlem kontratları yeni güne de düşüşle baÅŸladı.

Asya pay piyasaları özellikle Çin’deki olumlu makroekonomik verilere karşın yeni günde satış ağırlıklı bir seyir izliyor.

Çin’de açıklanan makroekonomik verilere göre imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) son 13 ayın en yüksek seviyesi olan 51,7’ye çıkarak beklentileri geride bırakırken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası ekonominin normalleÅŸmeye baÅŸladığına yönelik öngörüler güçlenmeye devam ediyor.

Buna karşın bölgede Güney Kore ve Tayvan’da sanayi üretimi ise yavaÅŸladı. Japonya’da açıklanan verilere göre TÃœFE haziranda yüzde 2,3 artışla beklentilerin gerisinde kalırken, ülkede iÅŸsizlik yüzde 2,6’ya çıktı. Ãœlkede sanayi üretimini ölçen verilere göre ikinci çeyrekte daralma gözlemlenirken, imalat sanayi PMI haziranda 52,7’yle güçlü kalmaya devam etti. Artan yen talebiyle dolar/yen paritesi yüzde 0,6 düşerek 134,9’a geriledi.

Rusya Maliye Bakanı’nın dost ülkelerin para birimlerine yatırım yapmayı düşündüklerini açıklamasının ardında dolar/ruble paritesi yüzde 4,6 azalışla 51,5’e indi.

Bu geliÅŸmelerle kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,55, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,62 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,36 deÄŸer kaybetti.

Yurt içinde, dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,14 artışla 2.405,36 puandan tamamladı.

Analistler, söz konusu dalgalı seyirde küresel piyasalardaki satış ağırlıklı seyrin yanında Borsa Ä°stanbul Vadeli Ä°ÅŸlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VÄ°OP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontratta vade sonunun gelmesi nedeniyle pozisyon kapatmaların ve taşımaların da etkili olduÄŸunu aktardı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,3 artışla 16,6987’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 16,7020 seviyesinde iÅŸlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içi ve yurt dışında imalat sanayi PMI ile Avro Bölgesi’nde TÃœFE ve ABD’de inÅŸaat harcamaların takip edileceÄŸini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.380 ve 2.340 seviyelerinin destek, 2.450 puanın direnç konumunda olduÄŸunu söyledi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Buğday ve arpa alım fiyatında değişiklik

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.