05 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasaların gözü Fed’in faiz kararında

Küresel piyasalar, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin ardından geçen hafta karışık bir seyir izlerken, gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına çevrildi.

ABD’de açıklanan makroekonomik veriler bir taraftan ülke ekonomisinin iyiye gittiÄŸini ortaya koyarken diÄŸer taraftan da enflasyonist baskıların hala devam ettiÄŸini gösterdi.

Analistler, resesyon endiÅŸelerinin azalmasına karşın özellikle enerji fiyatlarındaki artışın enflasyonist endiÅŸeleri tetiklediÄŸini ve bunun Fed’in bundan sonraki politikalarını etkileyebileceÄŸini aktardı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatan analistler, ABD’de çekirdek enflasyonun kademeli olarak düştüğünü ve iÅŸ gücü piyasasındaki güçlü duruÅŸun sürdüğüne dikkati çekti.

Analistler, enflasyonist baskılarla para piyasalarındaki fiyatlamalarda yıl sonuna kadar Fed’in faiz indirme ihtimalinin tamamen ortadan kalktığını ifade etti.
Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Fitch Ratings, küresel ekonomiye iliÅŸkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e çıkarırken, gelecek yıl için yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düşürdü.

Uluslararası Para Fonu ise (IMF) küresel borcun, geçen yıl Kovid-19 salgını öncesi seviyelerinin önemli ölçüde üzerinde kaldığını belirterek, uzun süreli yükseliÅŸ trendine geri dönebileceÄŸini bildirdi. Açıklamada, küresel borcun 235 trilyon dolar ile 2021’deki seviyesinin 200 milyar dolar üzerinde gerçekleÅŸtiÄŸi kaydedildi.

Kripto para piyasalarına bakıldığında, bir süre önce iflas eden kripto para borsası FTX’in mahkeme kararıyla kripto para varlıklarını tasfiye edebileceÄŸi duyuruldu. Böylece FTX’in haftada 100 milyon dolara kadar kripto para satmasına izin verilmiÅŸ oldu.

Öte yandan, Rusya ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimi ve ihracatındaki kısıtlamaları yıl sonuna kadar uzattığını açıklamasının ardından Brent petrolün varil fiyatındaki yükseliÅŸ ivme kazanırken, dün Petrol Ä°hraç Eden Ãœlkeler Örgütü’nün (OPEC) açıkladığı aylık raporda petrol açığının oluÅŸabileceÄŸi beklentisine yer vermesi fiyatları yukarı yönlü destekleyen baÅŸka bir etken oldu.

Enerji Ajansı’nın (IEA) açıkladığı aÄŸustos ayına iliÅŸkin küresel petrol piyasası raporuna göre, OPEC+ grubunun en büyük üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya’nın günlük yaklaşık 1,3 milyon varil kesintiyi yıl sonuna kadar uzatacağını duyurması, piyasaları ciddi bir arz açığıyla karşı karşıya getirdi.

Arz endişeleriyle Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 3,4 artışla 93,2 dolardan tamamladı.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yaklaşık 6 baz puan artışla 4,32’den tamamladı. Altının ons fiyatı ise haftayı yüzde 0,3 artışla 1.926 dolardan kapattı.

Dolar endeksi yükseliş eğilimini üst üste 9. haftaya taşıyarak geçen hafta yüzde 0,2 yükselişle 105,3 seviyesine çıktı.

New York borsasında karışık bir seyir izlendi

ABD’de pay piyasaları, Fed kararı öncesinde haftayı karışık bir seyirle tamamladı.

New York Fed’in açıkladığı veriler, ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin arttığını gösterdi. Buna göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, 4 aylık düşüşün ardından aÄŸustosta 0,1 puan artışla yüzde 3,6’ya çıkarken, gelecek 3 yıllık süreci kapsayan enflasyon beklentisi 0,1 puan azalışla yüzde 2,8’e geriledi.

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE), aÄŸustosta aylık bazda yüzde 0,6 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise yüzde 3,7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde arttı.
Aylık bazda piyasa beklentilerine paralel artış gösteren TÃœFE, Haziran 2022’den bu yana en büyük yükseliÅŸi kaydetti.
Aynı dönemde enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÃœFE de aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,3 arttı. Söz konusu dönemde çekirdek enflasyon, yıllık bazda Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Çekirdek enflasyon, aylık bazda piyasa beklentilerinin üzerinde gelirken, yıllık bazda piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.
Analistler, enflasyonun kısmen de olsa beklentilerin üzerine çıkmasının Banka’nın kasım veya aralık toplantısında bir faiz artışına daha gitme ihtimalini artırdığını söyledi.

Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE), aÄŸustosta aylık bazda yüzde 0,7 ve yıllık bazda yüzde 1,6 artışla beklentilerin üzerine çıktı. Ãœretici enflasyonu, aÄŸustosta Haziran 2022’den bu yana en yüksek aylık deÄŸerini aldı.

Ãœlkede perakende satışlar da aÄŸustosta aylık bazda yüzde 0,6 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Analistler, ABD’de açıklanan perakende satışlar verisinin ülke ekonomisinin güçlü duruÅŸuna iÅŸaret ettiÄŸini söyledi.

Ãœlkede verilerin, tüketici talebinin ılımlı ve enflasyon endiÅŸelerini tetikleyecek kadar yüksek olmadığına iÅŸaret ettiÄŸini belirten analistler, bu durumun “yumuÅŸak iniÅŸ” senaryolarını desteklediÄŸini vurguladı.

Analistler, ABD’de TÃœFE ve ÃœFE’nin beklentilerin üzerinde artış göstermesine raÄŸmen ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 20 Eylül’deki toplantısında faizi sabit bırakacağı yönündeki beklentilerin deÄŸiÅŸmesi için yeterli olmadığını dile getirdi.

Ancak bankanın kasım veya aralık toplantısında faiz artırımına gidebileceği öngörülüyor.

BirleÅŸik Otomobil İşçileri (UAW) sendikasının üyesi olan ve General Motors, Ford ve Stellantis’in fabrikalarında çalışan yaklaşık 13 bin işçi, sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa, hep birlikte greve gitme kararı aldı. Söz konusu çalışanlar dün gece yarısı sona eren sözleÅŸmelerinin yenilenmesi için maaÅŸ artışı konusunda fabrika yöneticileri ile yaptıkları görüşmenin olumsuz geçmesi üzerine bu karara vardı.

Analistler, otomobil işçilerinin grevinin uzun sürmesi halinde ülke ekonomisini olumsuz etkileyebileceğinden endişe duyulduğunu belirtti.

Makroekonomik veri tarafında ise ABD’de sanayi üretimi, aÄŸustosta aylık bazda yüzde 0,4 ile beklentilerden fazla arttı.

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Åžubesi’nin açıkladığı imalat endeksi, eylülde 1,9 ile beklentilerin üzerine yükseldi. Ãœlkede ithalat fiyat endeksi, aÄŸustosta aylık bazda yüzde 0,5 ve ihracat fiyat endeksi yüzde 1,3 ile beklenenden fazla yükseldi.

Söz konusu gelişmelerle New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,20, Nasdaq endeksi de yüzde 0,47 azalışla Dow Jones endeksi yüzde 0,21 artışla haftayı tamamladı.

18 Eylül ile baÅŸlayan haftada salı günü konut baÅŸlangıçları ve inÅŸaat izinleri, çarÅŸamba günü Fed’in faiz kararı, perÅŸembe günü haftalık iÅŸsizlik baÅŸvuruları, cari denge, Philadelphia Fed Ä°malat Endeksi, 2. el konut satışları, öncü göstergeler endeksi, cuma günü imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) takip edilecek.

Avrupa borsalarında Lagarde’ın güvercin açıklamalarıyla pozitif bir seyir izlendi

Avrupa borsalarında ise geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri 25 baz artırmasına karşın ECB BaÅŸkanı Lagarde’ın “güvercin” sözle yönlendirmeleriyle pozitif bir seyir izlendi.

ECB’den yapılan açıklamada, bankanın 3 temel politika faizini 25 baz puan artırma kararı aldığı belirtilerek, refinansman faizinin yüzde 4,50’ye, mevduat faizinin yüzde 4’e ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 4,75’e yükseltildiÄŸi kaydedildi.

Karar sonrası açıklamalarda bulunan ECB BaÅŸkanı Lagarde, “5 çeyrektir çok yavaÅŸ bir büyüme içerisindeyiz, projeksiyonlarımıza bakınca artık sona yaklaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yönetim kurulu üyelerinden bazılarının bu toplantıda faizi sabit bırakmaktan yana olduğunu belirten Lagarde, çoğunluğun ise bu artış kararını desteklediğini söyledi.
Analistler, ECB’nin faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaÅŸmış olabileceÄŸine dair beklentilerin arttığını ifade ederek, enflasyona dair geliÅŸmelerin bankanın kararlarında etkili olacağını bildirdi.

Analistler, Avrupa’da enflasyon ve resesyon ikileminin güçlü bir ÅŸekilde hissedildiÄŸini söyledi.

Avrupa Ekonomik AraÅŸtırmalar Merkezi (ZEW) tarafından kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek 6 aya iliÅŸkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi’nin eylül ayı sonuçları açıklandı. Almanya’da ZEW beklenti endeksi eksi 11,4 ile beklentileri aÅŸarken, Avro Bölgesi’nde eksi 8,9 ile tahminlerin altında kaldı.

Ä°ngiltere ekonomisi temmuzda aylık 0,5 daralarak beklentilerin altında kalırken, sanayi üretiminde de aylık yüzde 0,7 azalış kaydedildi. Aynı dönemde Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi aylık yüzde 1,1 düşüşle tahminlerin altında kaldı.

Söz konusu geliÅŸmelerle geçen hafta Almanya’da DAX endeksi de yüzde 0,97, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,91, Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 2,3, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 3,12 artış kaydetti.

Gelecek hafta salı günü Avro Bölgesinde Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE), çarÅŸamba günü Almanya’da Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE) ve Ä°ngiltere’de TÃœFE, perÅŸembe Ä°ngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı Avro Bölgesinde tüketici güven endeksi, cuma günü Almanya’da, Avro Bölgesinde ve Ä°ngiltere’de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI izlenecek.

Asya borsalarında alış ağırlıklı bir seyir izlendi

Asya borsalarında ise geçen hafta Hong Kong hariç alış ağırlıklı bir seyir izlendi.

Analistler, Asya piyasalarında Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyici adımları ve açıklanan olumlu verilerin de etkisiyle pozitif bir seyir izlendiğini kaydetti.

Çin Merkez Bankası, (PBoC) banka ve kredi kuruluşlarının zorunlu karşılık oranlarını 25 baz puan düşürmesi ve bugün açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye dair olumlu sinyaller vermesi risk iştahını destekledi.

Bankadan yapılan açıklamada, kararın, “Ekonomik toparlanmanın temelini güçlendirmeyi ve piyasaya yeterli nakit saÄŸlamayı amaçladığı” kaydedildi.
Bu yıl zorunlu karşılık oranını ikinci kez indiren PBoC, ilk 17 Mart’ta zorunlu karşılık oranında 25 baz puan indirime gitmiÅŸti.
Çin’de ayrıca aÄŸustosta sanayi üretimi yıllık yüzde 4,5 ve perakende satışlar yüzde 4,6 artışla beklentileri aÅŸarken, iÅŸsizlik oranı da tekrar yüzde 5,2’ye geriledi.

Analistler, öngörülerin üzerinde gelen verilerin, Çin’in ekonomik aktivitesine iliÅŸkin toparlanma sinyali verdiÄŸini belirterek, bu durumun daha önceki teÅŸvik önlemlerinin etkili olmaya baÅŸladığına yönelik kanıt olabileceÄŸine dikkati çekti.

Öte yandan, bir süredir gündemi meşgul eden Çinli gayrimenkul şirketi Country Garden, 6 tahvil için alacaklıların geri ödemelerini 3 yıl uzatmayı kabul ettiğini duyurduktan sonra bir alacaklının daha şirketin ödeme süresini uzatmayı kabul ettiği bildirdi.

Çin’deki olumlu geliÅŸmelere karşın ekonomik aktiviteye iliÅŸkin endiÅŸeler devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody’s, Çin’in emlak sektörü için görünümünü “duraÄŸan”‘dan “negatif”‘e indirdi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) BaÅŸkanı Kazuo Ueda, yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılırsa merkez bankasının negatif faiz oranı politikasına son verebileceÄŸini belirtti.

Japonya’da ayrıca yıllık Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE), aÄŸustosta yüzde 3,2 artarak beklentiler paralelinde gerçekleÅŸti.

Japonya Ekonomi Bakanı Yoshitaka Shindo, yaptığı açıklamada, “Deflasyonun sona ermesi için olumlu sinyaller ortaya çıkıyor.” ifadesini kullandı. Shindo’nun “hükümetin ekonomik yönetim ve kalkınmaya yönelik tüm politikaları kullanacağını” belirtmesiyle Japonya pay piyasalarında risk iÅŸtahının arttığı görüldü.
Öte yandan, ülkede sanayi üretimi, temmuzda aylık bazda yüzde 1,8 azalmasına rağmen beklentilerin üzerinde kaldı.

Güney Kore’de de iÅŸsizlik oranı, aÄŸustosta yüzde 2 seviyesine inerek Haziran 1999’dan bu yana en düşük seviyeye düştü.

Söz konusu geliÅŸmelerle haftalık bazda Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,03, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,10, ve Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,84 deÄŸer kazanırken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,11 deÄŸer kaybetti.

Gelecek hafta çarÅŸamba Japonya’da dış ticaret dengesi, cuma Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı, Japonya’da enflasyon takip edilecek.

Yurt içinde gözler TCMB’nin faiz kararına çevrildi

Yurt içinde geçen hafta dalgalı seyreden Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 4,36 azalışla 7.961,98 puandan tamamladı.

Geçen hafta 8.403,81 puanla rekor seviyeyi gören BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen kar satışlarıyla 7.900 puanın üzerinde dengelendi.

Merkezi Kayıt KuruluÅŸu’nun (MKK) yayımladığı verilere göre, 11 Eylül itibarıyla bakiyeli yatırımcı sayısı 10 milyon 62 bin 28’e çıkarken, pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı da 7 milyon 140 bin 215’e ulaÅŸarak rekor kırdı.

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin bu yılın 2’nci çeyreÄŸindeki beklenenden daha güçlü büyümesinin ardından bu yıla iliÅŸkin ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,5’ten yüzde 4,3’e yükseltti.

Fitch, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3 ve 2025’te ise yüzde 3,4 büyüyeceÄŸi öngörüsünde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti. KKM zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaÅŸtırılırken, KKM’nin yoÄŸunlaÅŸtığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e çıkarıldı. 1 yıla kadar, 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracatın pay başına 10,24 liradan ilk halka arzını onayladı.

Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın yüzde 0,59 üzerinde 27,0033 seviyesinden tamamladı.

Gelecek hafta pazartesi konut fiyat endeksi, perÅŸembe TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısında açıklayacağı faiz kararı ve tüketici güven endeksi takip edilecek.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına iliÅŸkin AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 30’a çekileceÄŸini tahmin ediyor.

Anket sonuçlarına göre, 250 ila 600 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31,00, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer aldı.

Analister, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.200 ve 8.300 seviyesinin direnç, 7.800 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“2026’da geliÅŸmiÅŸ ülkeler kategorisine gireceÄŸiz”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.