27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Mart yağışları buğdaya yaradı

Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde tohum ekildikten sonra ürün görülmeyen alanlarda yağışla birlikte hububatların çıkışı gerçekleşti.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, kurak geçen sonbahar ve kış döneminden etkilenen hububat gelişiminin, mart ayında kar ve yağmur şeklinde alınan yağışlardan olumlu etkilendiğini bildirdi.

TMO, kurak geçen sonbahar ve kış sonrası, geçen ay artış gösteren yağışlar doğrultusunda sahada hububat ve bakliyat gelişimini yerinde inceleyerek rapor hazırladı.

AA muhabirinin söz konusu rapordan yaptığı derlemeye göre, mart yağışları normaline göre yüzde 33, geçen yıla göre yüzde 9 arttı. Ãœlkede yazlık hububat ekiliÅŸleri devam ederken, geçen ay kar ve yaÄŸmur ÅŸeklinde alınan yağışlar bitki geliÅŸimini olumlu etkiledi. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde ürün görülmeyen lokal alanlarda marttaki yağışla birlikte hububat çıktı. Buna karşın bölgede kıraç alanlarda hububat geliÅŸimi geriden geliyor.

Åžanlıurfa ve Adıyaman’daki kıraç alanlarda ise yağış eksikliÄŸi nedeniyle hububat ekili alanın yüzde 15-30’unda zayıf geliÅŸim tespit edildi. Trakya’da sararan alanlarda mart ayındaki yağış ve güneÅŸ ışığı sayesinde toparlanma görüldü. Edirne’nin kuzey kesimlerinde ise etkili soÄŸuk nedeniyle yüzde 10 verim kaybı yaÅŸanacağı, kuruyan tarlaların bozularak ayçiçeÄŸi ekileceÄŸi tespit edildi.

Doğu Anadolu Bölgesi hariç diğer bölgelerde üst gübreleme ile hastalık, zararlı ve yabancı ot için ilaçlama çalışmaları devam ediyor.

Ülke genelinde nisan ve mayıs aylarında mevsim normalleri civarında yağış görüleceği tahmin edilirken, ilk üretim tahminlerini bu ay alınacak yağış durumu belirleyecek.

Kırmızı mercimek üretimi olumlu gidiyor

Raporda, bakliyat ekiliÅŸlerine iliÅŸkin de deÄŸerlendirmelere yer verildi.

Buna göre, ülkenin kırmızı mercimek üretiminin yüzde 94’ünün gerçekleÅŸtiÄŸi GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’nde bitki çıkışları tamamlanırken, geliÅŸim normal seyrinde devam ediyor. Bitki geliÅŸimini olumsuz etkileyecek herhangi bir hastalık ve zararlının bulunmadığı belirlendi. Åžanlıurfa’da kırmızı mercimek ekimin yoÄŸun yapıldığı Hilvan ve Siverek’te daha önceden yeterli yağış alınmamasından kaynaklı sorunlar marttaki yağışlarla telafi edildi.

Ülke genelinde ise nohut, arpa ile buğdaydan kırmızı mercimeğe cüzi miktarda yönelim olduğu gözlenirken, ülkenin kırmızı mercimek ekili alanlarında bir önceki yıla göre yüzde 5 artış olduğu değerlendiriliyor.

Türkiye’nin nohut üretiminin yüzde 66’sinin gerçekleÅŸtiÄŸi İç Anadolu Bölgesi’nde ise ekimler Konya, AkÅŸehir, Aksaray, EskiÅŸehir’de tamamlandı. DiÄŸer illerde martın son haftalarında görülen yağışlardan dolayı ertelen ekimin sıcaklıkların artmasıyla toprak hazırlıklarının tamamlanarak bu ay hız kazanması bekleniyor.

Ülke genelinde nohut ekim alanlarında herhangi bir olumsuzluk bulunmuyor. Tohum ekiminde kırmızı mercimek ve hububata kayma ile verimdeki kayıplar nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 5-10 azalış öngörülüyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İhracatta kendi rekorunu kırdı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.