24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

‘Maskeli Ördek’ talebine yetiÅŸemiyor

Aksaray'ın İncesu köyünde 2014 yılında hobi olarak satın aldığı tavukların yanında verilen 7 kazla büyük bir çiftlik kuran Halis Katman, Macaristan'dan yumurtasını getirip çoğalttığı maskeli ördeklere gelen talebe cevap vermekte zorlanıyor.

Aksaray’ın Ä°ncesu köyünde 2014 yılında hobi olarak satın aldığı tavukların yanında verilen 7 kazla büyük bir çiftlik kuran Halis Katman, Macaristan’dan yumurtasını getirip çoÄŸalttığı maskeli ördeklere gelen talebe cevap vermekte zorlanıyor.

Ä°stanbul’da bir döküm fabrikasında 23 yıl çalıştıktan sonra köyüne yerleÅŸen ve kanatlı hayvan beslemeye baÅŸlayan Katman, 2017 yılında Macaristan’dan getirdiÄŸi yumurtalardan ürettiÄŸi maskeli ördekleri büyütmeye baÅŸladı. 

Maskeli ördekler, kırmızı etinden dolayı baÅŸta Irak olmak üzere Orta DoÄŸu ülkeleri ile Azerbaycan ve Türkmenistan’da çok tercih ediliyor.

Halis Katman, maskeli ördeklerin Türkiye’de “fıs fıs ördek” adıyla da tanındığını söyledi.

Ülkede siyah ve beyaz olarak iki çeÅŸidinin yaygın olduÄŸunu belirten Katman, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Avrupa’da ördek türlerini incelediÄŸimde Macaristan, Sırbistan ve Almanya’da çikolata rengi ve mavi renkte olduklarını gördüm. 4 yıl önce getirmek istedim ama baÅŸaramadım. 3 yıl önce Macaristan’da bir üreticiyle görüÅŸtüm. Ondan tanesi 5 avrodan 300 yumurta aldım. Yumurtaları getirdim, makinede civcivleri çıktı. Åžu anda çiftliÄŸimde üretimini yapıyorum.”

“Etinin kırmızı olmasıyla çok seviliyor”

Katman, ördeklerin yılda yaklaşık 2-3 kere kuluçkaya yattığını ve yumurtalardan 15-20 arasında yavru çıkardığını ifade etti.

Söz konusu ördeklerin et oranının çok yüksek olduÄŸunu ve erkeklerinin 4 kilogram ağırlığa ulaÅŸabildiÄŸine dikkati çeken Katman, ÅŸöyle devam etti:

“Normal ördekler gibi ses çıkartmıyorlar. Etinin kırmızı olması nedeniyle çok seviliyor. Kanatlı dendiÄŸi zaman akla beyaz et gelir ancak maskeli ördeklerin eti tamamen kırmızı, çok da lezzetli. Ülkemize adaptasyonu çok güzel. Türkiye’nin her yerinde yetiÅŸtirilebilir. ÇiftliÄŸimdeki hayvanlara hem ülke içerisinden hem de yurt dışından talep çok. Bu ördeklerin fiyatı 300-500 lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Ülkemizdeki siyah ve beyaz çeÅŸitleri de 50-100 lira arasında satılıyor. Bu renkleri az bulunduÄŸu için kıymetli.”

“Geçen yıl ilk ihracatı yaptık”

Katman, kanatlı yetiÅŸtiriciliÄŸinde geçen yıl ilk ihracatı yaptıklarını, Irak baÅŸta olmak üzere Orta DoÄŸu ülkelerine yüklü miktarda hayvan gönderdiklerini bildirdi.

Talebin çok olduÄŸunu ve yetiÅŸmekte zorlandığını anlatan Katman, ÅŸunları kaydetti:

“Çevremdeki üreticilerden toplayarak talepleri saÄŸladık. Bu ördeklerimize Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkelerden çok talep var. Ä°nÅŸallah oralara göndereceÄŸiz. Yine hedefimiz ilk olarak Irak. Ä°nÅŸallah ülke ekonomimize güzel bir katkı yapacağız.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Finans Ödemeler Dengesi…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.