27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Metruk binalara adres bildirimine izin yok

İçişleri Bakanlığınca valiliklere gönderilen genelgede, valilik ve belediyelerce metruk bina olduğu tespit edilen yapıların, tespit tarihinden sonra yerleşim yeri olarak gösterilmesine müsaade edilemeyeceği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı, valilik ve belediyelerce metruk bina olduğu tespit edilen yapıların, tespit tarihinden sonra yerleşim yeri olarak gösterilmesine müsaade edilemeyeceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine metruk binalarla ilgili genelge gönderildi.

Genelgede, kamu düzeni ve güvenliğinin muhafazası, kent estetiğinin sağlanması, çevre kirliliğinin önlenmesi, uyuşturucu/uyarıcı madde temini ve kullanımı başta olmak üzere suç ve suçlu ile mücadelede kapsamında ülke genelindeki metruk binaların tespit edilmesi, iyileştirilmesi/rehabilite edilmesi, yıkılması ve bu binaların kullanımının engellenmesine yönelik tedbirler alındığı hatırlatıldı.

Bu kapsamda, bugüne kadar tespiti yapılan 106 bin 792 metruk binanın yüzde 66,06’sına denk gelen 70 bin 546’sının yıkıldığı, yüzde 15,55’ine denk gelen 16 bin 608’inin rehabilite edildiÄŸi ve güvenlik tedbiri alındığı belirtildi.

Ãœlke genelindeki metruk binaların toplam yüzde 81,61’ine denk gelen 87 bin 154’üne iÅŸlem yapıldığı, geriye kalan yüzde 18,39’una denk gelen 19 bin 638 binanın ise yıkılma/iyileÅŸtirme çalışmalarının halen devam ettiÄŸi bildirildi.

3194 sayılı Ä°mar Kanununun “Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar” baÅŸlıklı 39’uncu maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle, genel güvenlik ve asayiÅŸ bakımından tehlike arz ettiÄŸi valiliklerce tespit edilen metruk yapıların, tebliÄŸinden itibaren yapı sahibince 30 gün içinde ortadan kaldırılması gerektiÄŸi aktarıldı.

Bu yapılmadığı takdirde tehlikenin giderilmesi için belediye veya valilikçe yıkım iÅŸlerinin yapılması ve bu masrafın yüzde 20’den fazlasının yapı sahibinden tahsil edilmesinin hüküm altına alındığı kaydedildi.

Genelgede ayrıca 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun 3’üncü maddesinde yerleÅŸim yeri adresi “sürekli kalma niyetiyle oturulan yer” olarak tanımlandığı, mezkur Kanunun “Adres bilgisi ve güncellenmesi” baÅŸlıklı 49’uncu maddesinde il özel idareleri ve belediyelerin sorumluluk alanlarındaki adresleri bu adres standardına uygun olarak tanımlayıp adres bilgilerini oluÅŸturmakla yükümlü oldukları anımsatıldı.

Okul kaydı için metruk binalar yerleşim yeri gösterilemeyecek

Metruk binaların usulüne uygun tebligat yapılmasından kaçınanlar ile okul kaydı gibi özel sebepler nedeniyle yerleşim yeri adresi olarak gösterilmesine son verilmesi için valiliklere gönderilen genelgede şunlar kaydedildi:

“Valilik veya belediye tarafından metruk bina olduÄŸu tespiti yapılan yapıların, yerleÅŸim yeri adresi olarak bildirilmesine (tespit tarihinden sonra) müsaade edilmeyecek.

Bu doÄŸrultuda Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğünce, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ve Adres Kayıt Sisteminde (AKS) yapı ve bina katmanlarına ‘Metruk Bina’ kayıt ve açıklama alanı eklendi. Böylelikle metruk bina olduÄŸu tespit edilen yapılara iliÅŸkin bilgiler yetkili idarelerce (il özel idaresi ve belediye), MAKS ve AKS üzerinden gecikmeksizin Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğüne bildirilmesi saÄŸlanacak.

Valilikler ve belediyeler tarafından yapının metruk olduÄŸu bilgisinin MAKS ve AKS’ye iÅŸlenmesiyle, Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğünce metruk yapılara adres bildiriminin yapılması elektronik ortamda engellenecek.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Haftaya piyasaların gözü büyüme, enflasyon ve ihracat rakamlarında

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.